Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Valiokunnan puheenjohtaja katsoo Sipilän sortuneen ikävään vihjailuun ja syyllistävän eduskuntaa: “Hallitus on itse viivästyttänyt lait”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:n mukaan eilen, että hänestä on vaikea ajatella, että eduskunta lähtisi kesälomalle ennen kuin sote-lait on hyväksytty. Sipilä katsoi, että sote-lakien hyväksymisaikataulu on eduskunnan käsissä.

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan sote-lakien hyväksyminen on siirtymässä syksyyn perustuslakivaliokunnan aikataulujen vuoksi. Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on tukenut Paavolan kantaa.

Eduskunnan on ollut määrä hyväksyä sote-lait heinäkuun alussa. Myöhästymisestä kertoi ensin Uutissuomalainen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) Demokraatille hämmästelee pääministerin puheita eduskunnan lomista ja kutsuu niitä “ikäväksi vihjailuksi”. Hän ihmettelee, miten pääministeri on vierittämässä syytä soten myöhästymisestä eduskunnan niskoille.

– Se oli ikävä kommentti, koska kansalaiset sitten ajattelevat, että tämä laki olisi jollain tavalla eduskunnasta kiinni. Tämä on hallituksesta kiinni. Hallitus on itse viivästyttänyt ja myöhästyttänyt tätä. Tämä ei ole mikään muu nyt kuin hallituksen päänsärky.

– Täällä tehdään täydellä teholla töitä ja esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunta on puskenut aivan mielettömän määrän viime syksynäkin kaikki lait läpi, ei ole yhtään jäänyt makaamaan. Terveiset vaan pääministerille, että hoitaa oman reviirinsä.

“Jos on perustuslaillisia kysymyksiä, joudutaan pyytämään vielä uusi lausunto perustuslakivaliokunnasta.”

Lisää aiheesta

Haatainen muistuttaa, että eduskunta työskentelee täysistuntojensa osalta sen mukaan, mitä puhemiesneuvosto ja puhemies ovat linjanneet, eli istunnot jatkuvat heinäkuulle asti. Siellä on myös muita suureen saliin tulevia hyväksyttäviä lakeja kuin soteen liittyvät lait.

– Mutta valiokunta työskentelee myös kesätauon aikana tämän lain osalta eli me työskentelemme heinäkuussa sinne asti, kun istunnot ovat täällä. Valiokunta kokoontuu ihan normaalisti ja nyt tekee täydellä teholla ja aamuja on varhaistettu kuulemisia varten. Eli sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee täysillä ja samoin perustuslakivaliokunta ja lausunnonantajavaliokunnat, Haatainen painottaa.

Perustuslakivaliokunta on saamassa sote-lausuntonsa valmiiksi kesäkuussa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta pääsee vasta silloin tarkastelemaan, mitä muutoksia valiokunta esittää.

– Jos sinne tulee muutoksia, niihin pitää varata aikaa. Sitten se on hallituspuolueista kiinni ja ministeriöiden kanssa käydään läpi, miten pykäliä pitää muuttaa. Jos on perustuslaillisia kysymyksiä, joudutaan pyytämään vielä uusi lausunto perustuslakivaliokunnasta, ovatko pykälät sellaisia, että laki voidaan normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä säätää. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä on mahdotonta, että heinäkuussa olisi tämä laki valmis suureen saliin vietävissä hyväksyttäväksi, Haatainen sanoo.

Haatainen muistuttaa myös siitä, että heinäkuussa virkamiehiäkään ei ole paikalla.

– Ministeriön virkamiehet ovat täysin epätietoisia, voivatko he pitää kesälomaa ollenkaan. Näin ei voi olla. Samoin tässä talossa (eduskunnassa) virkamiesten pitää pystyä pitämään myös loma ja ehkä se on kansanedustajillekin ihan hyväksi pitää pari viikkoa istuntotaukoa. Näin ollen, jotta tehokasta valiokuntatyöskentelyä voidaan tehdä, se ei onnistu heinäkuun helteillä, ei tänne kukaan tule edes kuultavaksi. Eli me käytännössä silloin pidämme tauon ja sitten elokuussa jatkamme työskentelyä. Näin ollen se menee sinne syksyyn.

“Eduskunnan syyllistäminen ei tässä auta.”

Kysymykseen, pitääkö Haatainen asiaa kirkossakuulutettuna, hän vastaa, ettei ole peruslakivaliokunnan puheenjohtaja.

– Kaikki riippuu nyt näistä muista valiokunnista, mutta perustuslakivaliokunta joutuu käymään kuulemiset läpi ja siellä on muita lakeja myös, jotka ovat kiireisiä. Sen haluan tässä sanoa suoraan hallitukselle, että eduskunnan syyllistäminen ei tässä auta, koska hallitus on itse myöhästynyt tämän lain kanssa. Eli hallituksen olisi rehellistä tunnustaa itse, että tässä ollaan myöhässä hallituksen omin toimin.

Haatainen muistuttaa, että maakuntalain piti tulla jo viime vuoden puolella ja valinnanvapauslain piti tulla helmikuussa. Ne kuitenkin myöhästyivät todella pahasti.

– Koko paketti tuli, maakuntalaki ja järjestämislaki, maaliskuussa ja valinnanvapauslaki saatiin nyt toukokuussa. Eli näin ollen se aikataulu, jota hallitus on kaavaillut eduskunnan osalle, ei voi pitää paikkaansa, Haatainen sanoo ja muistuttaa, että oikeuskanslerikin on puuttunut siihen, että lakia on muutettu merkittävästi lausuntokierroksen jälkeen. Sekin teettää työtä eduskunnalle.

Haatainen huomauttaa myös, että kaiken kukkuraksi jokainen sote-laki ei ole vielä edes eduskuntaan saapunut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE