Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Valitettavaa” – SAK ja STTK yllättyivät Akavan vedosta, PT pelkää seurauksia

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistuttaa, että tarvetta EU-edunvalvonnalle on hyvin paljon.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kertovat STT:lle yllättyneensä Akavan aikeesta irtaantua yhteistyöstä EU-vaikuttamisessa.

Elorannan mukaan on valitettavaa, jos Akava päätyy irtaantumaan järjestöjen yhteisestä Finunions-lobbaustoimistosta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan asia olisi esillä Akavan hallituksessa keskiviikkona.

– Finunions on erittäin tarpeellinen, ja saman voi sanoa Palkansaajien tutkimuslaitoksesta, Palola korostaa.

– Tarvetta EU-edunvalvonnalle on varmasti hyvin paljon. Akavan mahdollinen vetäytyminen on valitettavaa kustannuksiakin ajatellen, Eloranta huomauttaa.

Miten Akavan mahdollinen ero käytännössä vaikuttaa, Eloranta ja Palola eivät vielä ota kantaa. Palolan mukaan tilannetta käsitellään aikanaan sekä SAK:n että STTK:n hallintoelimissä.

Akavan lähtö Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n kannatusyhdistyksestä merkitsisi todennäköisesti tutkimuslaitoksen henkilöstön vähentämistä, arvioi laitoksen johtaja Seija Ilmakunnas. PT:ssä on nyt töissä noin 20 ihmistä.

– On vaikea nähdä, että rahoitusvajetta pystyttäisiin ihan täydessä mitassa korvaamaan, sanoo Ilmakunnas STT:lle.

Lisää aiheesta

Akavan osuus tutkimuslaitoksen budjetista on runsas kymmenesosa. Ilmakunnas kertoo, että Akava, SAK ja STTK ovat tähän asti maksaneet noin puolet PT:n kuluista. Toinen puoli on valtionapua sekä erilaisista rahastoista hankittavaa projektirahoitusta.

Ilmakunnas huomauttaa, että PT ei ole pelkästään palkansaajia varten.

– Meillä on iso rooli talouspoliittisten tausta-aineistojen tuottamisessa. Emme palvele vain taustayhteisöjä vaan koko yhteiskuntaa, sanoo Ilmakunnas.

Helsingin Sanomien mukaan Akavassa on arvosteltu sitä, että PT tekee paljon tulonjako- ja tuloerotutkimusta. Ilmakunnaksen mukaan tulonjakotutkimus on kuitenkin vain osa tutkimuslaitoksen työtä.

– Isoin osa on esimerkiksi työolojen tai palkanmuodostuksen tutkimusta, sanoo Ilmakunnas

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE