Valkoisen talon viestintäjohtaja antoi palaa: ”Paranoidinen skitsofreenikko”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa Valkoisen talon uusi viestintäjohtaja Anthony Scaramucci on haukkunut törkein ilmaisuin kollegoitaan New Yorker -lehden toimittajan kanssa käymänsä keskustelun aikana. Tuore viestintäjohtaja haukkui keskiviikkona toimittajalle presidentti Donald Trumpin päästrategi Steve Bannonia sekä Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Reince Priebusia.

Keskustelun aikana Scaramucci kutsui kirosanan saattelemana Priebusia paranoidiseksi skitsofreenikoksi. Bannonista puhuttaessa hän puolestaan teki selväksi, että uskoo Bannonin palvelevan Valkoisessa talossa ainoastaan omia etujaan. Myös Bannonia koskevan kommenttinsa Scaramucci esitti törkeällä ilmaisulla höystettynä.

– He yrittävät vastustaa minua, mutta se ei tule onnistumaan, Scaramucci sanoi lisäten, että Priebus eroaa pian.

Tuore viestintäjohtaja ei ole pyytänyt anteeksi kommenttejaan, mutta sanoi yrittävänsä siistiä tapaansa puhua.

– Käytän joskus värikästä kieltä. Aion pidättäytyä tästä, mutta en anna periksi tulisessa taistelussani presidentti Trumpin agendan suhteen, Scaramucci kirjoitti Twitterissä.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders kommentoi asiaa sanomalla, ettei hän usko Scaramuccin enää käyttävän värikästä kieltä uudestaan.

Käytän joskus värikästä kieltä.

New Yorkerin toimittajan kanssa käymänsä keskustelun lisäksi myös Scaramuccin tviitit keräsivät torstaina huomiota. Hänen nähtiin tviitissään syyttävän Priebusia tietojen vuotamisesta medialle. Asiasta muun muassa uutisoivan NBC Newsin mukaan rähinä sai alkunsa, kun Politico-verkkolehti julkaisi Scaramuccin varallisuutta koskevia tietoja.

Tämän jälkeen Scaramuccin nähtiin Twitterissä syyttävän tietojen vuotamisesta Priebusia, sillä hän oli merkannut tämän asiaa käsittelevään tviittinsä. Scaramucci poisti myöhemmin tviitin. Sen jälkeen, kun ensimmäinen asiaa käsitellyt tviitti nostettiin esille mediassa, Scaramucci julkaisi uuden asiaa koskevan tviitin, jossa hän sanoi, että ensimmäistä tviittiä oli tulkittu väärin.

Politicon mukaan sen haltuunsa saamat tiedot ovat pyydettävissä viranomaisilta, eikä niitä ole vuodettu.

Priebus on ilmaissut tukensa Scaramuccille sen jälkeen, kun tämän nimityksestä kerrottiin. CNN on kuitenkin aiemmin uutisoinut lähdetietojensa perusteella, että sekä Priebus että Bannon olivat tiukasti vastustaneet Scaramuccin nimitystä viestintäjohtajaksi. Washington Post on puolestaan raportoinut, että Priebus olisi aiemmin estänyt Scaramuccin nimittämisen useisiin korkeisiin Valkoisen talon virkoihin.

Mepeiltä vihreää valoa brexitille: voi edetä toiseen vaiheeseen

Kuva: Lehtikuva

EU-parlamentti kuittasi keskiviikkona osaltaan brexit-neuvotteluiden etenemisen toiseen vaiheeseen. Neuvotteluissa eron ehdoista on edistytty parlamentin mukaan riittävästi, ja neuvottelut tulevasta suhteesta voidaan aloittaa.

Britannia ja EU pääsivät perjantaina sopuun kolmesta isosta kokonaisuudesta: kansalaisten oikeuksista, Irlannin rajasta ja erolaskusta. Varsinkin Irlannin rajan osalta selvitettävää jäi kuitenkin yhä.

27 EU-maan johtajat ovat päättämässä perjantaina, että brexit-neuvotteluissa edetään toiseen vaiheeseen. Neuvottelut noin kahden vuoden siirtymäajasta ovat alkamassa sen jälkeen heti ja tulevasta suhteesta näillä näkymin keväällä.

Lopullinen erosopimus pitää hyväksyttää myös Euroopan parlamentissa.

AVAINSANAT

Merkel ja demarijohto tapaavat – hallitustunnustelut alkavat Saksassa

Kuva: Lehtikuva
Avainasemassa: kristillisdemokraattien Angela Merkel ja sosialidemokraattien Martin Schulz.

Saksassa selvitellään jälleen tänään edellytyksiä enemmistöhallituksen muodostamiseksi. Kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel tapaa iltakahdeksalta sosialidemokraattien johtoa Berliinissä.

Molemmat puolueet olivat mukana edellisessä hallituksessa ja kärsivät pahat tappiot syyskuun vaaleissa.

Sosialidemokraattien johto ilmoitti tuolloin, ettei jatka hallitusyhteistyötä. Päätös kuitenkin peruttiin myöhemmin kun puolueiden niin kutsuttu suuri koalitio jäi ainoaksi vaihtoehdoksi.

Viime viikolla Saksan sosialidemokraatit (SPD) päättivät aloittaa hallitustunnustelut kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa.

Puolueen puheenjohtaja Martin Schulz oli kehottanut 600:aa puoluekokousedustajaa tukemaan yhteistyön tunnustelemista.

– Meidän ei pidä hallita hinnalla millä hyvänsä. Mutta meidän ei pidä myöskään kieltäytyä hallitsemasta hinnalla millä hyvänsä, Schulz muotoili viestinsä 7. joulukuuta.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat Saksassa aikaisintaan ensi vuoden puolella. Vaikka ne johtaisivat lopulta sopimukseen, SPD:n puoluekokouksen on hyväksyttävä se ennen hallitusyhteistyön alkamista.

”Maanjäristys Alabamassa” – Trumpin tukema senaattoriehdokas kieltäytyi myöntämästä tappiotaan

Kuva: Lehtikuva-AFP
Republikaanien senaattoriehdokas Roy Moore saapumassa vaalivalvojaisiin Alabaman Montgomeryssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnittelee Twitterissä demokraattien Doug Jonesia, joka on nousemassa Alabaman osavaltion senaattoriksi. Trumpin mukaan iso tekijä voitossa olivat äänet, joita ei osoitettu Jonesille tai republikaanien Roy Moorelle.

Osavaltion senaattorin täytevaaleissa ehdolla ollut republikaanien Roy Moore kieltäytyi myöntämästä tappiotaan kannattajilleen, kertoo muun muassa Washington Post.

Hän sanoi kannattajilleen, että äänet saatetaan laskea uudestaan. Osavaltion laki edellyttää uudelleenlaskentaa, jos ero ehdokkaiden välillä on 0,5 prosenttiyksikön sisällä.

Alabaman senaattorin paikasta käytiin tiukka kisa demokraattien Jonesin ja republikaanien Mooren välillä. Kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, Jones oli saamassa 49,9 prosenttia äänistä ja Moore 48,4 prosenttia äänistä.
Kun äänestys on näin tiukka, se ei Mooren mukaan ole vielä ohi.

Senaattorin paikka vapautui, kun Jeff Sessions nimitettiin oikeusministeriksi.

Presidentti Trump on tukenut Mooren valintaa.

Valkoista taloa lähellä oleva lähde sanoo CNN:lle, että äänestystulos on presidentille murskaava. Lähde kuvailee tulosta ”maanjäristykseksi”.

Alabamasta ei ole valittu demokraattia senaattoriksi 25 vuoteen.

Ennen äänestystä Moore rämpi kohuissa, sillä lehtitietojen mukaan hän lähenteli alaikäisiä tyttöjä 1970-luvulla. Äärivanhoillinen entinen tuomari on kiistänyt syytökset ja kieltäytyi luopumasta ehdokkuudestaan.

Vaikka Trump on tukenut Mooren valintaa, monet johtavat republikaanipoliitikot ovat pelänneet, että Mooresta tulisi puolueelle rasite ja hyvä ase demokraattien käsiin. Entinen presidentti Barack Obama kannusti alabamalaisia äänestämään Jonesia.

Norjalaiselle Stoltenbergille jatkopesti Naton pääsihteerinä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Jens Stoltenberg jatkaa kaksi lisävuotta sotilasliitto Naton pääsihteerinä. Norjalaisen Stoltenbergin jatkokaudesta vuoteen 2020 päättivät sotilasliiton 29 jäsenmaan Nato-suurlähettiläät.

Norjan pitkäaikainen pääministeri Stoltenberg, 58, aloitti Naton pääsihteerinä lokakuussa 2014. Norjan politiikassa hän on edustanut työväenpuoluetta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Juoksijatähti murhasi tyttöystävänsä – BBC: Tappeli muiden mukana vankilassa ja loukkaantui

Kuva: Lehtikuva

Entinen juoksijatähti Oscar Pistorius loukkaantui viime viikolla vankilassa puhjenneessa tappelussa, kertoi muun muassa BBC tiistaina.

BBC:n mukaan Pistorius olisi ottanut osaa tappeluun, joka oli alkanut vankilassa sijaitsevan puhelimen käytöstä. Pistoriuksen raportoitiin selvinneen kahakasta ruhjeilla. Nujakan kerrottiin tapahtuneen viime viikon keskiviikkona.

Eteläafrikkalainen Pistorius on tuomittu vankilaan henkirikoksesta. Oikeus totesi hänen murhanneen tyttöystävänsä Reeva Steenkampin. Parayleisurheilija Pistoriukselle määrättiin aluksi kuuden vuoden tuomio, mutta sitä pidennettiin hiljattain valitusmenettelyn jälkeen yli kolmentoista vuoden mittaiseksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta