tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Vallanhalua, peliä, taitamattomuutta vai sekoilua?” – SDP:n puoluesihteeri oudoksuu Sipilän kabinetin omahyväistä tiedotuslinjaa

Kuva: Jukka-Pekka Flander
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus on asettanut sote- ja maakuntauudistukselle aikatauluja, joissa se ei ole pysynyt.

Vielä Kiinassa pääministeri vakuutti, että kotimaan sote-juna puuskuttaa pääteasemalla sovitulla raiteella ja pysyy aikataulussa. Sivuille vilkuilematta.

Hallitus yritti epätoivon vimmalla pitää kiinni aiemmasta suunnitelmastaan, keskiviikkoon saakka.

Eilen oli toinen ääni kellossa. Pääministerin ties monesko info kertoi sen, että hallituskin lopulta nöyrtyy tosiasioiden edessä.

Pikkufiilauksilla ei sittenkään selvitä. Hallitus päätti lykätä maakuntavaalit tammikuulta 2018 ensi vuoden syksylle sekä sote- ja maakuntauudistuksen alkamaan vuotta aiemmin päätettyä myöhemmin, vuonna 2020.

Suurimman oppositiopuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin (sd.) mukaan hallitus teki näissä oloissa välttämättömän ratkaisun.

Samalla hän huomautti, ettei vaalien ajankohta ole vakiintuneiden demokratian pelisääntöjen mukaan vain hallituksen ilmoitusasia.

Lindtmanin mukaan hallituksen onkin välittömästi kutsuttava puolueet koolle neuvottelemaan yhdessä vaalien ajankohdasta.

Myös entinen korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvos, ministeri Lauri Tarasti on julkisuudessa antanut tukea oppositiopuolueiden kritiikille siitä, etteivät maakuntavaalit ole pelkkä hallituksen yksipuolinen ilmoitusasia.

– Tämä oli hallituksen poliittinen ilmoitus, mutta eduskunta päättää, mikä se päivämäärä on, Tarasti sanoi Uutissuomalaiselle (6.7.).

”Huvittavaa tässä on se, että näillä, jotka puhuvat prosesseista ja piirtävät kakkaroita, kaikki ei tunnu olevan hallussa.”

Demokraatti tavoitti tänään SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin. Hän on pureskellut yön yli eilisen Sipilä-infon sisältöä.

– Kummallista on tämä meininki. Ei ollut oikeusministeriön vaaliosastoa eikä vaalijohtajaakaan informoitu siitä, mitä aiotaan tehdä, Rönnholm toteaa aluksi.

Sinänsä hän ei pidä tätä uutisena, koska hallitus ei ole niin toiminut aiemminkaan muiden muutosten kohdalla.

– Sikäli tästä alkaa muodostua toimintatapa.

– En osaa sanoa, johtuuko se siitä, että ollaan niin sanotusti vallantäyteisiä tai -haluisia – siis pelataan jotain pelejä? Vai onko se yksinkertaisesti vaan taitamattomuutta ja sekoilua näiden prosessien osalta? Oli kumpaa tahansa, peliä vai sekoilua, niin eihän se tietysti hyvältä näytä, oli kummin päin vaan.

Rönnholmin mukaan ulkopuolisena näyttää siltä, ettei ole mitään isoa suunnitelmaa. Kaikki vaan tapahtuu, ja asiat ovat sitten koko ajan asianomaisten sylissä, hän kuvaa.

– Ei se kauheasti luottamusta herätä.

Eilisen tärkein informaatio oli, että hallitukselle on käynyt selväksi, ettei maakuntavaaleja ole runnottavissa presidentinvaalien yhteyteen.

– Heillekin on yksinkertaisesti käynyt selväksi, että se on vaan mahdotonta, sanoo Rönnholm.

Kysyttäessä yleisarvosanaa hallituksen päätöksenteosta ja tiedottamisesta sote/maakuntavaaliprosessissa Rönnholm ei pitkään vastausta mieti:

– Ollaan jo heinäkuussa, joten kouluarvosanoja ei enää jaeta, mutta luokatonhan se on.

– Huvittavaa tässä on se, että näillä, jotka puhuvat prosesseista ja piirtävät kakkaroita, kaikki ei tunnu olevan hallussa.

”Käytännössä ollaan koko ajan vaaleissa.”

Niputetaan vaaleja yhteen tai ei, näköpiirissä on joka tapauksessa melkoinen vaaliputki vuosina 2018-2019. Käytännössä ollaan vaaleissa koko ajan.

Puolueet tekevät sen mitä täytyy, mutta erityisesti vaalityöhön osallistuville vapaaehtoisille ihmisille se tietää kovaa urakkaa.

– Budjetit ja työntekijäresurssit, mitkä meillä ja muilla puolueilla on, muodostavat vain pienen osan. Suurin osa vaalitöistä tehdään kuitenkin ehdokkaiden ja tukiryhmien, kunnallisjärjestöjen ja paikallisosastojen toimesta, muistuttaa Rönnholm.

Kuinka he tulevat jaksamaan? Miten motivoivaa on osallistuminen vaaleista toiseen? Tätä puoluesihteeri pohtii.

Loppujen lopuksi on kyse aika pienestä porukasta, joka yhteiskunnassa tämän tyyppiseen toimintaan osallistuu.

Samat ihmiset ahertavat vaaleista toiseen. Nuo demokratian hiljaiset sankarit.

Siteeraus ja linkki Lauri Tarastin haastatteluun Uutissuomalaisen jutussa lisätty pe klo 10.40.

Risikko Demokraatille poliisien toiminnasta: ”Todistettavasti olisi tullut lisää uhreja”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi Turun sarjapuukotusta Demokraatille illansuussa. Risikon mukaan hänellä ei ole päivällä tiedotustilaisuudessa kerrottuun nähden uutta tietoa asian tutkinnallisesta etenemisestä.

Esimerkiksi rikoksesta epäillyn ideologista taustaa ei ole Risikon tiedojen mukaan saatu vahvistettua.

– Ei ole. Tämä on tutkinnanjohtajan asia, en ota kantaa tutkintaan.

Viranomaisten toimintaa tapauksen hoitamisessa on kehuttu. Risikolla ei ole heti mielessään välittömiä kehitysehdotuksia siihen, miten puukotusten jälkeisen tilanteen hoitaminen eteni.

– Kun tällainen tapaus tulee, käydään vielä operatiivisen puolenkin analyysi – mutta nyt on kaikkein tärkeintä keskittyä tutkintaan.

Risikko toistaa myös Demokraatille kehut poliisin ensipartion toiminnalle Turussa.

– Se oli aivan vertaansa vailla. Vain muutama minuutti kesti, kun oltiin tekijän pakeilla. Todistettavasti tilanne olisi ollut sellainen, että olisi tullut lisää uhreja. Myös kansalaiset ovat tukeneet viranomaisen työtä, pyrkimällä estämään tätä henkilöä (puukottajaa). Se on rohkeuden osoitusta, turvallisuus tehdään yhdessä.

Kysymykseen, kehottaako Risikko kansalaisia menemään väliin vastaavissa tilanteissa, hän toteaa, ettei niin voi missään nimessä kehottaa.

– Jokainen itse arvioi sen, koska tilanteet ovat niin erilaisia, hän painottaa.

Ministeri kiirehtii tiedustelulainsäädäntöä.

Turun puukotuksista pidätettynä on yksi henkilö. Keskusrikospoliisi tutkii Turun puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä. Lisäksi neljän osallisuutta tekoon selvitetään. Henkilöt ovat Marokosta.

Lisäksi yhdestä henkilöstä on pantu toimeen kansainvälinen etsintäkuulutus.

Risikko toteaa, että painopiste on nyt asian tutkinnassa eikä esimerkiksi tässä vaiheessa pystytä sanomaan, tuleeko Maahanmuutoviraston toiminnalle uusia ohjeita tai onko tapahtumilla vaikutusta lainsäädäntöön.

Tiedustelulainsäädäntöä Risikko kiirehtii. Se on tarkoitus saada tämän syksyn aikana eduskuntaan. Risikko esittää, kuten on jo ennen Turun tapahtumiakin todennut, että perustuslain muutokset hyväksyttäisiin eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Sisäministeriön määrärahojen lisäyksestä aiemmin kaavailtuun nähden Risikko toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpon todenneen, että tilanne arvioidaan, jos jotain ilmenee rikoksen tutkinnan edetessä.

Orpo on myös kommentoinut tilannetta tänään Lännen Medialle.

Poliisien määrästä Risikko sanoo, että tällä hetkellä miltei kaikki poliiseiksi koulutetut ovat Suomessa töissä. Risikon mukaan vain 25 on työttöminä.

Poliisihallitus ja puolustusvoimat ovat juuri allekirjoittaneet sopimuksen siitä, että puolustusvoimat osallistuisi poliisin reservipoliisiselvitykseen. Risikko toteaa, että sisäministeriössä on menossa hanke täydennyspoliisia koskevan lainsäädännön kehittämiseksi ja toteaa, että toimivaltuudet täytyy katsoa asiassa tarkkaan.

Käytännössä reservipoliisi korvaisi täydennyspoliisin. Reservipoliiseja voitaisiin rekrytoida Puolustusvoimien henkilöstöstä.

Rinteen aloitteelle kiitosta.

Suomessa huoli on nyt se, ettei maamme ilmapiiri kiristy. Risikko on tänään julkisuudessa moneen kertaan sanonut, että on ollut tiedossa, että nyt nähdyn kaltainen epäilty terroriteko voisi Suomeenkin tulla. Asia ei siinä mielessä ollut yllätys.

Terrorismi on muuttanut sillä tavalla muotoaan, että sen estäminen on yhä haastavampaa.

Risikko painottaa, että luovuttaa ei pidä ja ennaltaehkäisyä on jatkettava.

– Suomi on tehnyt hyvin paljon ennaltahkäistäkseen tällaisia. On varauduttu, hän katsoo.

– Näkisin, että nyt on tärkeä, kun selviää, mitä tästä ilmenee, käydä se läpi.

– Olen korostanut, että maltti on valttia, koston kierre ei saa lähteä liikkeelle. Terrorismin tarkoitus on yhteiskuntarauhan heilauttaminen, halvaannuttaa päätyöksentekokykyä ja aiheuttaa kärsimystä.

Risikon mukaan myös poliittista keskustelua on käytävä vakavin mielin.

– Kyllä minä luotan siihen, että kaikki poliitikot aivan varmasti ymmärtävät, että kyseessä on vakava asia, josta on tiedetty, että kyllä se Suomeen jossain vaiheessa rantautuu. Nyt on ensimmäinen epäily.

– Olen aivan vakuuttunut, että kaikki poliittiset puolueet haluavat olla ehkäisemässä, että näin ei tapahdu enää. Sitä edellyttää myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema Yhdessä. Poliittisten vaikuttajien pitää näyttää, että olemme toivon tällä puolen yhdessä.

– Tämä asia ei ole mikään hallitus-oppositio-asia, turvallisuus ei saa sitä olla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi eilen käyneensä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa keskustelun Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoi Facebookissa.

Risikko toteaa olleensa tyytyväinen kuullessaan Rinteen kannasta ja keskustelusta presidentin kanssa.

”Nähkäämme tämä hyvyys” – Sauli Niinistö: Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ja me suomalaiset olemme tänään uuden tilanteen edessä.

”Eilistä silmitöntä väkivallantekoa tutkitaan terroritekona. Turku on nyt osa pitkää ketjua, joka on kulkenut meille monen maan ja kaupungin kautta. Olemme hyvässä ja pahassa osa muuta maailmaa.”

Päällimmäisenä on tällä hetkellä suru, Niinistö sanoo ja arvioi, että Suomen on nyt kansakuntana mietittävä, miten käsittelemme tämän julman teon.

”Keskustelumme maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä. Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.”

Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi.

Niinistön mukaan Suomen menestys, vahvuus perustuu kykyymme toimia yhdessä, antaa tilaa erilaisille mielipiteille.

”Ja tätä haluan erikseen korostaa: yhteiskuntarauhamme perustuu vahvasti siihen, että luotamme viranomaisiimme ja oikeuslaitokseen, niiden kykyyn tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä.”

Niinistön mukaan meillä on vapaus sanoa mielipiteemme ääneen, mutta meillä on myös vastuu siitä, mihin sanamme johtavat.

”Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Maahanmuuttoa joku kannattaa ja toinen taas vastustaa; se on ymmärrettävä. Mutta jos tästä rakennetaan vihanpitoa, sillä heikennetään kykyämme torjua pahaa.”

Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla.

Niinistö kehottaa muistamaan myös sen rohkeuden ja hyvyyden, jota Turun torilla nähtiin.

”Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja. Nähkäämme tämä hyvyys, juuri se inhimillisyys, jota vastaan isku oli suunnattu. Haluan myös kiittää poliisia ja pelastushenkilökuntaa vakuuttavasta toiminnasta.”

Niinistö vetoaa myös mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia.

”Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu.”

Keskustelua aiheesta

Sipilä: Turkulaiset toimivat esimerkillisesti

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tiedotustilaisuudessaan tuominnut Turun terrori-iskun voimakkaasti. Sipilän mukaan viattomien ihmisten tappaminen on ihmisyyden vastaista ja raukkamaista.

Sipilä muistutti, että jos rikosnimike vahvistuu, on Suomessa ensimmäistä kertaa tapahtunut terroriteko.

Pääministeri kiitti puheessaan viranomaisten ripeää toimintaa tilanteessa. Poliisin mukaan tekijä saatiin kiinni kolmen minuutin kuluessa saadusta hälytyksestä.

Sipilä sanoi turkulaisten toimineen tilanteessa esimerkillisesti. Sivulliset muun muassa auttoivat haavoittuneita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraatit Niinistön takana – ei aseta omaa ehdokasta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta presidentinvaaleihin. Puoluekokous päätti suositella jäsenistölleen presidentti Sauli Niinistön tukemista jatkokaudelle.

Esityksen Niinistön tukemisesta teki puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Puoluekokouksen päätöksessä todetaan, että jäsenistö on laajalti tyytyväinen Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.

Husu Hussein: Suomalaisina selviämme yhdessä

Husu Hussein.

Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed kääntäisi Turun puukotustapauksessa nyt katseet ja myötätunnon omaisiin. Sen sijaan, että itse uhriutuisimme, rukoilkaamme omaisten ja eritoteten vielä tehohoidossa olevien puolesta, että he selviävät. Husu sanoo.

– Tämä on tragedia, mutta yhdessä suomalaisina me selviämme tästä. Vihanlietsonta on turhaa.

Husu itse sattui olemaan Turussa lähettyvillä, kun terrori-isku tapahtui, muttei halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Omaiset ovat nyt keskiöissä, lähettää Husu terveisiä.