Politiikka

”Vallanhalun huuruissa” voi tulla virheitä – ex-työmarkkinajohtajat varoittavat liiasta uudistusinnosta, jos luottamus yskii

Johannes Ijäs
Lauri Ihalainen vetoaa yhdessä Lasse Laatusen kanssa yhdessä sopimisen puolesta. Kuvassa hän on aktiivimallia vastustavassa mielenilmaisussa Senaatintorilla.
Johannes Ijäs
Lauri Ihalainen vetoaa yhdessä Lasse Laatusen kanssa yhdessä sopimisen puolesta. Kuvassa hän on aktiivimallia vastustavassa mielenilmaisussa Senaatintorilla.
Johannes Ijäs
Lauri Ihalainen vetoaa yhdessä Lasse Laatusen kanssa yhdessä sopimisen puolesta. Kuvassa hän on aktiivimallia vastustavassa mielenilmaisussa Senaatintorilla.

– Meitä huolestuttaa sopimusyhteiskunnan ja kolmikantaisen valmistelutyön tulevaisuus. Tuloksia on syntynyt, kun perusluottamus ja kyvykkyys sopia ovat yhteisiä lähtökohtia, eri puolilla neuvottelupöytää aikoinaan istuneet ex-työmarkkinajohtajat vetoavat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Asialla ovat entinen SAK:n puheenjohtaja, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) ja entinen Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen.

He muistuttavat, että luonnollisesti työmarkkinajärjestöjenkin on pystyttävä vastaamaan muutostarpeisiin, kun työ, työmarkkinat ja työmarkkinajärjestelmä ovat toisiinsa kietoutuneessa murroksessa.

– Tärkeä osa talouspolitiikkaa ovat oikein mitoitetut palkkaratkaisut, jotka parantavat kilpailukykyä. Työelämän sääntöjä voidaan kehittää yhteistyössä joustavammiksi niin, että muutosvalmius ja muutosturva tukevat toisiaan.

Ihalainen ja Laatunen pitävät alakohtaisia liittoja ja niiden työ- ja virkaehtosopimusten kehittämistä avainasemassa. Muutospaineita ei ole viisasta jättää odottamaan seuraavaa neuvottelukierrosta.

– Kun liittokierros on saatu päätökseen, liittojen on tarpeen arvioida tulokset ja miettiä yhdessä kaikkien osapuolten kanssa, miten kunkin alan kilpailukykyedellytyksiä, työllistävyyttä ja palkansaajien muutosturvaa voidaan kehittää eteenpäin alkaneen sopimuskauden aikana.

Politiikasta voi tulla tempoilevaa ja ennustamatonta.

Ex-työmarkkinajohtajat ovat nähneet tämän muutoksen, kun palkkaratkaisut ovat siirtyneet keskusjärjestöiltä liitoille: ”Työmarkkinakeskusjärjestöjen keskinäinen kyky tai halukkuus toimia yhdessä aloitteellisesti työlakien ja palkkaperusteisen sosiaaliturvan uudistamiseksi on herpaantunut.”

He huomauttavat myös, että kolmikantavalmistelun painopiste on siirtynyt hallitusvetoiseksi. Tuoreita esimerkkejä ovat työttömyysturvan aktiivimalli, poliittisiin näkemyseroihin kaatunut perhevapaa­uudistus ja hallituksen valmistelema työaikalainsäädännön uudistus.

Ihalainen ja Laatunen näkevät siinä huonotkin puolensa, kun hallitukset vaihtuvat. Politiikasta voi tulla tempoilevaa ja ennustamatonta, eikä uudistusten toteuttamiseen sitouduta tarpeeksi.

– Jos järjestöt toimivat vain kulloistenkin hallituspuolueiden takapiruina, ne eivät sitoudu uudistuksiin samalla tavalla kuin neuvotteluprosessista vastatessaan, he varoittavat.

– Vallanhalun huuruissa ja yhteiskunnan uudistamisinnossa voi tulla virhearviointeja. Virheitä on helpompi tehdä kuin korjata. Toivomme, että työmarkkinajärjestöjen ote ja tahto uudistaa yhdessä työelämää ja työmarkkinoita on vahva, Lauri Ihalainen ja Lasse Laatunen vetoavat yhdessä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat