Politiikka

”Valmistelua ei tulisi jättää hallituspuolueiden kinastelun kohteeksi” – Sari Essayah haluaa perhevapaauudistuksen parlamentaariseen valmisteluun

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esittää hallitukselle, että perhevapaauudistus tulisi valmistella parlamentaarisesti.

– Perhevapaauudistus on yksi suomalaisen yhteiskunnan keskeisimpiä rakenteellisia uudistuksia, joka vaikuttaa perheiden arkeen, työmarkkinoihin ja eläkekertymään, Essayah toteaa.

– Sen vaikutukset ulottuvat kauas tulevaisuuteen, yli vaalikausien. Näin tärkeän uudistuksen valmistelua ei tulisi jättää hallituspuolueiden keskinäisen kinastelun kohteeksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi perjantaina kaataneensa hallituksen kaavaileman perhevapaauudistuksen. Hallitus päätti viime kevään kehysriihessä uudistavansa perhevapaita, mutta hallituksen oman päätöksen mukaan uudistus piti toteuttaa kustannusneutraalisti.
Perjantaina Saarikko kuitenkin kertoi hänelle käyneen selväksi, ettei uudistusta voida toteuttaa ilman lisäresurssointia.

Saarikon ilmoitus kirvoitti voimakkaita ulostuloja niin muista hallituspuolueista kuin oppositiostakin. Esimerkiksi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kritisoi Saarikon päätöstä voimakkaasti tvitterissä.

Trio koolla maanantai-iltana.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan toivoi, että uudistuksen toteuttamisesta ei luovuttaisi. Hän tarjosikin hallitukselle perjantaina auttavaa kättään. Nyt myös kristillisten puheenjohtaja Essayah esittää yhteistyötä.

– Esitin parlamentaarista valmistelua jo keskeisten ministereiden järjestämässä ensimmäisessä tapaamisessa, jossa kartoitettiin eri puolueiden omia malleja. Hyvässä hengessä sujuneen tapaamisen jälkeen oppositiota ei kuitenkaan tunnuttu enää tarvittavan. Nyt uudistus on kuitenkin juuttunut hallituksen keskinäiseen riitelyyn, Essayah kertoo sunnuntaina.

Perhevapaauudistuksessa on hänen mukaansa lähdettävä lasten hyvinvoinnin ja perheiden jaksamisen näkökulmasta. Essayah korostaa tätä näkökulmaa etenkin nyt, kun elämme ennätyksellisen alhaisten syntyvyyslukujen aikaa.

– Kristillisdemokraatit eivät kannata malleja, jotka lisäävät yhteiskunnan sääntelyä perheiden elämässä. Kiintiöratkaisujen sijasta nykyisiä vanhempainvapaita voidaan kehittää suuntaan, joilla tehdään lapsiperheiden arkea sujuvaksi ja lisätään perheiden valinnanvapautta, hän linjaa.

– Esimerkiksi ansiosidonnaisia vanhempainvapaita pitää voida käyttää nykyistä joustavammin. Ansiosidonnaisten etuuksien jälkeen tarvitaan hoitorahamalli, joka mahdollistaa räätälöidyt hoitoratkaisut lapsille, joiden vanhemmat tekevät töitä mm. epätyypillisissä työsuhteissa.

Asia on esillä huomenna hallituksen trion kokoontuessa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tviittasi lauantaina, että hallituspuolueiden puheenjohtajat keskustelevat perhevapaauudistuksesta maanantai-iltana.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat