Politiikka

”Valtava määrä ihmisiä ollaan taas unohtamassa” – 65 % vanhuksista ei tunne internetiä lainkaan

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Postilain kokonaisuudistus on vaarantamassa kansalaisten oikeuden peruspalveluihin. Eläkkeensaajien keskusliitto EKL ei hyväksy jakelupäivien leikkaamista, joka heikentäisi kansalaisten asuinpaikasta riippumatonta tasaveroista tiedonsaantimahdollisuutta.

– Asiassa ollaan suurten ja periaatteellisten kysymysten äärellä, EKL:n toiminnanjohtaja Timo Kokko korostaa.

Hänen mielestään perimmäinen kysymys kuuluu, onko Postilla velvoite jakaa postia joka arkipäivä vai typistetäänkö se esimerkiksi kolmeen päivään. Kokko vastaa, että kyllä on. Hän viittaa EU:n postidirektiiviin, joka edellyttää postinjakelua vähintään viitenä päivänä viikossa.

Voimassa olevan postilaissa on myös erikseen huomioitu yli 75-vuotiaat ja liikuntarajoitteiset henkilöt. Heille posti jaetaan joko huoneistokohtaiseen postiluukkuun tai sen puuttuessa asunnon läheisyydessä sijaitsevaan postilaatikkoon.

Yleispalveluvelvoite on taannut myös sanomalehtien kulkemisen päiväpostin jakeluverkossa viitenä päivänä viikossa ympäri Suomen.

Heillä ei ole mitään mahdollisuuksia hoitaa asioitaan sähköisesti.

Yhtenä syynä kirjepostin vähentymiseen on siirtyminen sähköiseen laskutukseen. Sama kehityssuuntaus koskee myös sanoma- ja aikakauslehtiä, joita luetaan yhä enemmän myös sähköisten kanavien kautta.

– Suuntaus on edellä mainittujen kaltainen, mutta nyt ollaan taas unohtamassa valtava määrä ihmisiä jotka eivät digitalisaatiota pysty hyödyntämään, Kokko huomauttaa.

Tilastokeskuksen viimevuotisen tutkimuksen mukaan 65 prosenttia (noin 320 000 hlöä) 74–89-vuotiaista ei ole käyttänyt internetiä koskaan. 65–74-vuotiailla luku on 25 prosenttia (noin 161 000 henkilöä).

– Maan hallituksen hallitusohjelmassa keskeiseksi tavoitteeksi nostama digitalisaation edistäminen ei saa johtaa edellä mainittujen kansalaistemme syrjimiseen. Heillä ei ole mitään mahdollisuutta hoitaa asioitaan, maksaa laskujaan tai lukea sanomalehtiään sähköisesti, EKL:n Kokko älähtää.

Hän vaatii, että kaikissa olosuhteissa on turvattava palvelut myös niille, joilla ei ole valmiuksia verkkopalvelujen käyttöön.

– Liikuntarajoitteisten ja yli 75-vuotiaiden erityistarpeet on otettava myös postinjaossa huomioon tulevaisuudessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat