Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pidätetty virantoimituksesta

Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Oikeusministeriö on pidättänyt valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virantoimituksesta toistaiseksi. Syynä on Nissiseen kohdistuva rikostutkinta, joka on syyteharkinnassa oikeuskanslerinvirastossa.

Asiasta tiedottaa Valtioneuvosto.

Nissinen on ollut 30.8. saakka itse hakemallaan virkavapaalla, mutta hän ei ole hakenut virkavapautta lisää. Oikeusministeriön käsityksen mukaan Nissisen edellytykset hoitaa valtakunnansyyttäjän virkaa rikosasian käsittelyn ajan ovat heikentyneet.

Oikeusministeriö valmistelee viransijaisen nimittämistä valtakunnansyyttäjän virkaan. Valtioneuvoston esitys presidentille on tarkoitus antaa ensi viikolla. Tehtävää hoitaa tällä hetkellä apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Työttömyyden uhka näkyy näinkin – USU: Pitkiä sairauslomia viime vuonna ennätyksellisen vähän

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Ppitkiä sairauslomia oli viime vuonna ennätyksellisen vähän, sillä sairauspäivärahaa ei ole myönnetty koskaan niin harvoin kuin vuonna 2016, kertoo Uutissuomalainen jutussaan.

Kelan tilastojen mukaan sairauspäivärahalle jäätiin viime vuonna yli 281 000 kertaa. Esimerkiksi vuonna 2014 määrä oli vielä yli 311 000.

Kelan tutkimustiimin päällikön Jenni Blomgrenin mukaan merkittävin syy ennätysvuoteen oli heikko taloustilanne.

­– Kansainvälisistäkin tutkimuksista tiedetään, että kun työttömyys kasvaa, sairauspoissaolot vähentyvät. Ja kun työttömyys laskee, sairauspoissaolot lisääntyvät. Se voi kuulostaa erikoiselta, mutta on ihan ymmärrettävää. Kun työttömyysuhka kasvaa, niin ihmiset eivät uskalla olla poissa töistä, koska he pelkäävät jäävänsä työttömiksi.

­– Lisäksi työttömiksi jäävät ensimmäisenä kaikkein sairaimmat, jolloin sairauspoissaolot vähenevät, Blomgren kertoo.

”Se voi kuulostaa erikoiselta, mutta on ihan ymmärrettävää.”

Pitkät sairauspoissaolot ovat vähentyneet viimeiset kymmenen vuotta. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa ja määrä kääntymässä kasvuun. Vuoden 2017 tammi­-syyskuussa sairauspäivärahakausia alkoi noin viisi prosenttia enemmän kuin vuoden 2016 vastaavana ajanjaksona.

Sairauspäiväraha on Kelan maksama etuus, jolla korvataan sairauden aiheuttaman työkyvyttömyyden tuomia tulonmenetyksiä. Sairauspäivärahaa pidetään työikäisen väestön pitkien sairauspoissaolojen mittarina.

Rekka ja kolme henkilöautoa kolaroivat – viisi loukkaantui vakavasti Vantaalla

Vantaalla viisi ihmistä on loukkaantunut vakavasti ja kaksi lievästi, kun rekka ja kolme henkilöautoa kolaroivat Nelostiellä ennen iltakuutta. Nelostien eli Lahdentien liikenne etelän suuntaan ruuhkautui onnettomuuden jälkeen pahoin.

Nelostien liikenne Helsingin suuntaan oli onnettomuuden jälkeen kokonaan poikki noin kello 19.30:een asti, jolloin toinen etelään vievistä kaistoista saatiin avattua. Autoilijoita on kehotettua etsimään toistaiseksi korvaava ajoreitti.

Turma tapahtui Hakkilan kohdalla noin 300 metriä Kehä III:n liittymästä pohjoiseen.

Onnettomuuden yksityiskohdista tai syystä ei ole toistaiseksi tietoa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

EK:n kohupomo, joka sanoin suomalaisten palkkojen olevan jopa 15 % liian korkeat, jatkaa tehtävässään

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtajana jatkaa vuonna 2018 Elisa Oyj:n toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila. Varapuheenjohtajina jatkavat Nokia Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sekä Rukakeskus Oy /Pyhätunturi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Aho. Aho toimii edelleen myös EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajana.

Mattila nosto kohun viime maaliskuussa sanomalla Helsingin Sanomien haastattelussa, että suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat kilpailukyvyn kannalta. Mattilan mukaan kaikista työehdoista pitäisi sopia työpaikoilla johdon ja työntekijän välillä. Liittojen solmimat työehtosopimukset ovat vain välivaihe, hän sanoo.

AVAINSANAT

Rakennusjätettä kuljettanut kuorma-auto on kaatunut nurin Kehä III:lla – liikenne on ruuhkatunut

Rakennusjätettä kuljettanut kuorma-auto on kaatunut nurin Kehä III:lla Vantaan Porttipuistossa.

Rekka tukkii kaistat niin, että vain yhtä kaistaa pääsee lännen suuntaan. Liikenne on ruuhkautunut.

Onnettomuuspaikka sijaitsee Lahdenväylän liittymän ja Kuusikon liittymän välissä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Taas rysähti: Savon Sanomissa alkavat yt-neuvottelut

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Savon Sanomien toimituksessa alkavat yt-neuvottelut, jotka koskevat kaikkia toimituksellisia työntekijöitä. Neuvottelujen taustalla on muun muassa heikentynyt markkinatilanne.

Mahdollisten vähennysten lukumäärä ei ole vielä selvillä. Savon Median mukaan henkilöstövaikutus selviää neuvottelujen aikana. Osa mahdollisista vähennyksistä toteutettaneen määräaikaisten työsuhteiden päättämisellä ja eläköitymisillä.

Savon Sanomat omistava Savon Media kuuluu mediakonserni Keskisuomalaiseen. Keskisuomalainen on STT:n omistajia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta