Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Valtio-opin professori: Perustuslain muuttamisen ei pidäkään olla helppoa – ”Ihmettelen, mitä tapahtuu”

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund pitää todella vakavana asiana sitä, että oikeuskansleri on antanut ymmärtää, ettei hallitus kuuntelisi häntä eikä hänen osoittamiaan puutteita lainvalmistelussa otettaisi tarpeeksi huomioon.

Johannes Ijäs

Grönlund kehottaa hallitusta suhtautumaan Jonkan esilletuomaan asiaan vakavasti.

– Hallituksen pitäisi nyt pohtia ja mielellään ottaa tämä kritiikki suoraan todesta.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ovat pitäneet esillä perustuslakituomioistuimen perustamista. Grönlundinkin mielestä asiaa pitäisi pohtia.

– Ainakin sen selvittämistä kannatan. Olisi tärkeä, että meillä olisi elin, johon ei politiikka yllä – sellainen jossa jäsenet kokevat että he ovat turvassa erottamiselta tai poliittiselta vaikuttamiselta, jos todetaan että perustuslakivaliokuntaan menee politiikkaa, Grönlund pohtii.

Jonkan soutavia ja huopaavia lausuntoja Grönlund on ihmetellyt. Oikeuskansleri vaikuttaa myöhemmin hiukan vetäneen Helsingin Sanomissa antamaansa kritiikkiä takaisin.

– Ihmettelen, mitä tapahtuu. Tärkeintä on painottaa, että on kaikkien etu, että perustuslaki luo pelisäännöt, joiden mukaan kuka tahansa valtaapitävä joutuu toimimaan. Se on myös tämän hallituksen etu, koska kukaan ei voi tietää, miten seuraava hallitus toimii.

Perussuomalaisten tviitit huolestuttaneet.

Grönlundin mielestä on mielenkiintoista, että nimenomaan RKP:n ja toisaalta perussuomalaisten puheenjohtaja ovat löytäneet toisensa perustuslakituomioistuimen kannattamisessa.

– Olen huolissani, kun olen seurannut joidenkin perussuomalaisten kansanedustajien tviittejä, joissa perustuslaki koetaan esteenä uudistuksille, hän toisaalta sanoo.

Grönlund huomauttaa, että perustuslain tarkoitus onkin nimenomaan olla este uudistuksille, siis sellaisille uudistuksille, jotka voivat loukata kansalaisten perusoikeuksia.

– Perustuslain muuttamisen ei pidäkään olla helppoa.

Esimerkiksi vähemmistönsuoja on asia, jota ei niin vaan pidä eikä voi yksinkertaisella enemmistöllä kajota.

Grönlund hämmästelee Vaasan sairaalan sivuuttamista päivystysuudistuksessa. Hän muistuttaa, että Pohjanmaalla on paljon ruotsinkielisiä, joiden suomen taito ei ole kovin hyvä. Grönlundin mielestä jokainen voisikin miettiä omalta kohdaltaan, miltä tuntuisi esimerkiksi puhua suomalaissairaalassa englantia.

– Pohjanmaalla päivystysasia koetaan jopa ihmisoikeuskysymyksenä, Grönlund sanoo ja jatkaa, että vieläkin olisi mahdollista korjata tilanne.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tänään kertonut STT:lle olevansa valmis antamaan eduskunnalle selvityksen lainvalmistelun prosesseista, jos sellainen halutaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE