Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Valtiolta 847 miljoonaa työnantajille – SDP:n Marin: ”Miksi tätä ei ole huomattu?”

Kansanedustaja Sanna Marin perään kuuluttaa investointeja ja kritisoi työnantajamaksujen alennusta.

SDP:n kansanedustaja Sanna Marin ihmettelee, miksi hallituksen ”kilpailukykypaketin” yksi tärkeä kohta on jäänyt vähälle kriittiselle arvioinnille. Hän arvostelee hallituksen aikeita alentaa yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua 1,72 prosenttiyksiköllä.

Demokraatti.fi

– Kyse on merkittävästä tulonsiirrosta yksityisten työnantajien hyväksi ja tämä maksaa valtiolle 847 miljoonaa euroa vuositasolla, Marin totesi, kun eduskunta käsitteli hallituksen tiedonantoa kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista.

–Hallitus uskoo tämän luovan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

Hän muistuttaa, että myös edelliset hallitukset tarjosivat samaa keinoa työllisyyden lisäämiseksi sekä taloustilanteen ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Vuonna 2010 työnantajilta poistettiin kela-maksu ja vuonna 2014 alennettiin yritysten maksamaa yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksikköä.

– Kumpikin muutos on maksanut valtiolle lähes miljardin joka vuosi, Marin huomauttaa.

Vaihtoehtoja on myös talouspolitiikassa, jos haluamme ne nähdä.

Marinin mukaan nyt esitetty sosiaaliturvamaksun alentaminen merkitsee jo noin 2,5 miljardin euron vuosittaista tulonmenetystä. Hän kysyy, ovatko jo tehdyt tulonsiirrot julkiaselta puolelta yksityiselle toimineet ja tuottaako sosiaaliturvamaksun alennus luvattuja kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

– Ainakaan huonossa suhdannetilanteessa isoille yrityksille suunnatut tulonsiirrot eivät ole erityisemmin aktivoineet niitä investoimaan tai palkkaamaan lisää työvoimaa, hän vastaa.

Päin vastoin yritykset ovat hänen mukaansa maksaneet jopa kiihtyvällä vauhdilla rahaa ulos osinkoina, eivätkä käyttäneet rahaa investointeihin.

– Varovainenkin johtopäätös on, ettei harjoitettu politiikka ole ollut erityisen vaikuttavaa huomioiden, kuinka paljon se on valtiolle maksanut.

Marin vaatii viimein konkreettisten vaikutusten hakemista paljon puhuttujen dynaamisten vaikutusten sijaan.

– Mitä jos olisimme käyttäneet tai käyttäisimme nämä 2,5 miljardia investointeihin joka vuosi? Tällä rahalla, jonka olemme nyt antaneet ikään kuin lahjana pois, olisi voitu rahoittaa merkittäviä Suomen kilpailukykyä parantavia investointeja.

Hän mainitsee muun muassa tie- ja rataverkon parantamisen, homekoulujen ja -päiväkotien korjaamisen ja energiatuotannon uudistamisen.

– Vaihtoehtoja on, myös talouspolitiikassa, jos haluamme ne nähdä ja niihin tarttua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE