Politiikka

”Valtion on korkea aika tunnustaa toimineensa törkeällä tavalla” – Demarinuoret: Suomen maksettava pakkosteriloiduille transihmisille korvauksia

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Demarinuoret vaatii Suomen valtiota pyytämään anteeksi pakkosteriloiduilta transihmisiltä ja maksamaan heille korvauksia.

Ruotsissa ihmisten pakkosterilointi on ollut laitonta vuodesta 2013 alkaen, ja hallitus on päättänyt myös maksaa jokaiselle  vuosina 1972-2013 pakkosteriloidulle transihmiselle  24 000 euron suuruisen korvauksen, järjestö muistuttaa.

– Valtion on korkea aika tunnustaa toimineensa törkeällä tavalla transihmisiä kohtaan, pyytää virallisesti anteeksi ja maksaa pakkosteriloiduille ihmisille korvaus heidän kokemistaan kärsimyksistä. Suomella on siihen moraalinen velvollisuus, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

”Luulisi hallituksen ja ministeri Saarikon haluavan olla tässä asiassa historian oikealla puolella.”

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa on käytössä vaatimus transihmisten lisääntymiskyvyttömyydestä. Ihmisten pakkosteriloiminen on Suomen törkein ihmisoikeusloukkaus, eikä sellainen kuulu Demarinuorten mukaan sivistyneeseen yhteiskuntaan.

Voimassa olevassa lainsäädännössä on järjestön mukaan muitakin ongelmia, joten se vaatii Suomeen myös translain kokonaisuudistusta. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän loppuraportista löytyvät sen mukaan jo valmiit toimenpidesuositukset ja lakiluonnokset asian muuttamiseksi.

– Sukupuolen juridinen vahvistaminen on ihmisoikeuskysymys. Suomeen tarvitaan itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksia kunnioittava translaki ja lain valmistelu on aloitettava viipymättä. Vaikka nykyhallituksen eväät alkavatkin olla syötynä, voisi edes tämän yrittää saada hoidettua. Luulisi hallituksen ja ministeri Saarikon haluavan olla tässä asiassa historian oikealla puolella, Näkkäläjärvi päättää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat