Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Valtiovarainministeri Vanhanen vastaa kuumaan kysymykseen – ”En ymmärrä, mikä intressi se työnantajapuolelle olisi”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sanna Marinin (sd.) hallitus teki syksyn budjettiriihessä päätöksiä, joilla se tavoittelee Suomeen 30 000 – 36 000 lisätyöllistä. Samalla koko hallituskauden työllisyystavoite nostettiin 60 000:sta hallitusohjelmassa mainitusta työllisestä 80 000 uuteen työlliseen. Taustalla on koronakriisin aiheuttama kurjistunut taloustilanne.

Simo Alastalo

Nyt tehtyjen päätösten kovaa ydintä on pohjoismaisten työvoimapalveluiden malliksi kutsuttu kokonaisuus, jossa velvoitetaan ja tuetaan työttömiä hakemaan töitä. Eniten puhuttanut uudistus, mahdollinen eläkeputkeen kajoaminen, siirtyy työmarkkinapöytiin valmisteltavaksi. Virallisesti puheena on yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostaminen, jolla saavutetaan valtiovarainministeriön laskelmien mukaan vähintään 10 000 työllisen lisäys vuosikymmenen loppuun mennessä.

Riihen työllisyyspäätöksiä on arvosteltu oppositiosta ja elinkeinoelämän puolelta riittämättömiksi. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on vaikuttavuudesta eri mieltä.

– En yhdy tähän arvosteluun ollenkaan. Se, että varhaista eläköitymistä hidastetaan 10 000-12 000:lla, on kunnianhimoinen tavoite, mutta sen on arvioitu olevan saavutettavissa. Toiset puhuvat siitä eläkeputkena, Vanhanen sanoo.

Arvostelijat ovat ihmetelleet miksei hallitus päättänyt putken poistosta itse. Vanhasen mukaan parin kuukauden mittainen toimeksianto työmarkkinajärjestöille on perusteltu.

– Hallitus on oman poliittisen tahtonsa määritellyt, mutta toteutustavassa, johon liittyy tasapainon löytäminen myös ikääntyvien ihmisten turvan näkökulmasta, heitetään valmisteluvastuu lyhyeksi aikaa järjestöille. He tuntevat asian parhaiten ja toivottavasti löytävät keinoja.

Varhaisen eläköitymisen selvä hidastaminen vaatii Vanhasen mukaan hyvin täsmällisen valmistelun. Hallitus on riihessä määritellyt kuinka monta uutta työpaikkaa se uudistukselta haluaa.

”Työntekijöiden aktivoinnilla työnhakuun on todettu olevan selviä myönteisiä vaikutuksia.”

– Ellei järjestöistä tule sellaista valmistelua, joka sen tavoitteen saavuttaa, niin silloin hallitus tekee päätöksen itse. Uudistus koskee suurta joukkoa työntekijöitä ja työnantajia, jotka saattavat olla niissä pehmentävissä keinoissa maksajan roolissa, joten on asianmukaista, että asianosaiset voivat antaa panoksensa sen valmisteluun. Siksi heillä on tässä parin kuukauden valmisteluaika.

Onko riski, että eläkeputkea koskeva päätös politisoituu työmarkkinapöydissä ja esimerkiksi työnantajapuoli haluaa palauttaa asian hallitukselle?

– En ymmärrä, mikä intressi se työnantajapuolelle olisi. Myös työnantajapuolelta on toivottu toimivia työllistämiskeinoja. Nyt heillä on mahdollisuus edesauttaa sitä.

Pohjoismaisen työnvälityksen mallista on Vanhasen mukaan kansainvälisiä kokemuksia. Työntekijöiden aktivoinnilla työnhakuun on todettu olevan selviä myönteisiä vaikutuksia.

– Haluamme aktivoida juuri työttömäksi jääneitä selkeisiin hakuprosesseihin ja niihin liittyvään raportointiin. Sitäkin osa pitää kovana järjestelynä, mutta kansainvälisten esimerkkien mukaan se tuottaa tuloksia, Vanhanen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE