Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Valtiovarainministeriö muutti arvosteltua linjaansa – luovutti sittenkin hallitusneuvotteluihin toimitettuja asiakirjoja

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Valtiovarainministeriö (VM) on muuttanut arvostelua saanutta linjaansa hallitusneuvotteluihin toimitettujen asiakirjojen julkisuudesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

VM luovutti perjantaina iltapäivällä STT:lle useita kymmeniä ministeriössä laadittuja asiakirjoja, jotka koskevat esimerkiksi jakeluvelvoitetta ja polttoaineverotusta, toimeentulotuen velvoittavuuden vahvistamista sekä valtionhallinnon toimintamenojen sopeutuskeinoja.

Aiemmin valtiovarainministeriö oli kieltäytynyt luovuttamasta STT:lle hallitusneuvotteluihin toimitettuja vaikutusarvioita koskevia asiakirjoja, jotka ministeriön mukaan olivat vielä keskeneräisiä.

-  Ministeriössä on laadittu ja toimitettu hallitusneuvotteluihin myös vaikutusarvioita koskevia asiakirjoja, joiden työstäminen jatkuu ministeriössä. Nämä asiakirjat eivät vielä ole lopullisia ja julkisuuslain 6 §:n 1 momentin 5 kohdan tarkoittamalla tavalla käyttötarkoitukseensa valmiita itsenäisiä kokonaisuuksia, VM sanoi tuolloin vastauksessaan STT:lle.

VM:N aiempi päätös salata hallitusneuvotteluihin toimitettuja asiakirjoja sai osakseen arvostelua. Helsingin Sanomien haastattelema Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen piti ministeriön ajatusmallia outona. Hänen mukaansa VM:n päätös asiakirjojen salaamisesta ei perustunut asianmukaiseen laintulkintaan.

-  Jos ministeriöstä lähtee asiakirjoja, joissa esitetään erilaisia selvityksiä, niin eiväthän ne voi olla keskeneräisiä. Ne ovat valmiita siihen ajanhetkeen, kun ne on toimitettu. Jos jotain asiakirjaa on tarvetta täydentää, niin se on uusi asiakirja, joka toimitetaan ministeriöstä hallitusneuvottelijoille, Voutilainen sanoi HS:lle.

Useat muut ministeriöt ovat julkaisseet verkkosivuillaan aineistot, jotka ne ovat toimittaneet hallitusneuvotteluihin. Näin ovat tehneet muun muassa oikeusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

NYT valtiovarainministeriö näyttäisi muuttaneen tulkintaansa asiakirjojen julkisuudesta. VM kertoo luovuttaneensa asiakirjoja, joiden ministeriö katsoo tulleen julkiseksi julkisuuslain perusteella.

Lisäksi ministeriön on tarkoitus vielä ensi viikolla arvioida, mitä asiakirjoja se ei luovuta sen perusteella, että ne eivät ole vielä julkisia tai ovat salassa pidettäviä.

Samantyyppistä asiaa oli käsitelty edellisen vaalikauden aikana Helsingin hallinto-oikeudessa. Ylen toimittaja oli valittanut oikeuteen valtioneuvoston kanslian vuonna 2019 tekemästä päätöksestä olla luovuttamatta asiakirjoja, jotka koskivat ministeriöiden vastauksia silloisen hallitustunnustelijan Antti Rinteen (sd.) kysymyksiin.

Hallinto-oikeus kumosi valtioneuvoston kanslian päätöksen. Oikeus katsoi, että pyydetyt asiakirjat olivat julkisuuslain perusteella tulleet julkiseksi, kun ne olivat valmistuneet ja luovutettu hallitustunnustelijalle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE