Politiikka

Valtiovarainministeriö: ”Talous puskee nyt eteenpäin suhdanteen huipulla”

Istock
Istock

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen työllisyysasteen nousevan 73 prosenttiin vuonna 2020.

Nykyhallitus on tavoitellut ensi vuonna päättyvällä vaalikaudellaan 72 prosenttia, joka oli Tilastokeskuksen heinäkuun lukujen mukaan jo liki saavutettu.

VM:n talouskasvuennuste tälle vuodelle on 3 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hidastuu 1,7 prosenttiin ja vuonna 2020 1,6 prosenttiin.

Tämän vuoden kasvuennuste nousi hienoisesti kesäkuun ennusteesta, joka oli 2,9 prosenttia. Seuraavien vuosien talouskasvun valtiovarainministeriö arvioi puolestaan niukasti pienemmäksi kuin se ennusti kesäkuussa.

Keskipitkällä aikavälillä vuosina 2021–2022 talouden arvioidaan kasvavan noin prosentin vuodessa, mikä vastaa talouden potentiaalisen tuotannon kasvuvauhtia.

– Talous puskee nyt eteenpäin suhdanteen huipulla. Työllisyys kasvaa nopeasti, ja julkinen talous vahvistuu. Lähivuosina pitää kuitenkin varautua selvästi vaisumpaan menoon. Toimia yhteiskunnassa olemassa olevien voimavarojen vapauttamiseksi täyteen käyttöön pitää jatkaa, sanoo valtiovarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander tiedotteessa.

Kotitalouksien kulutuskysyntää rajoittaa ministeriön mukaan kuitenkin se, että reaalisten käytettävissä olevien tulojen määrä ei kasva samaan tahtiin kuin aiemmin.

Ministeriön arvio työttömyysasteen kehityksestä lipsahti julki jo eilen Työttömyysvakuutusrahaston tiedotustilaisuudessa. VM ennustaa, että työttömyysaste putoaa ensi vuonna 6,9 prosenttiin.

Valtiovarainministeriön talousennuste on tärkeä, koska valtion budjetti rakennetaan sen varaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat