Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Välttämätön, mutta riittämätön sopu” – YK:n ilmastokokous pääsi sopuun Pariisin ilmastotavoitteiden toimeenpanosta

Neuvotteluita johtanut Michal Kurtyka neuvotteluiden päätyttyä 15. joulukuuta.

YK:n ilmastokokous on hyväksynyt Pariisin ilmastotavoitteiden toimeenpanoa koskevan sääntökirjan. Sitä on tarkoitus soveltaa vuodesta 2020 alkaen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puolan Katowicessa sorvatun sääntökirjan toimilla pyritään rajoittamaan ilmaston lämpeneminen reilusti alle kahteen asteeseen.

Neuvottelut sääntökirjasta kestivät 13 päivää ja niissä oli runsaasti erimielisyyksiä. Ilmastokokous venyi yli vuorokauden yliajalle.

– Tämä on ollut pitkä tie, sanoi neuvotteluita johtanut Michal Kurtyka.
Neuvotteluissa keskeiset kysymykset koskivat sitä, miten eri maiden valmiudet esimerkiksi päästöjen seurantaan huomioidaan ja miten kehittyvät maat saavat tukea ilmastotoimiinsa.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaa säännöt ovat vahvat ja kaikille yhteiset, mikä oli Suomen ja EU:n keskeinen tavoite.

Vähiten kehittyneille ja haavoittuville maille luvataan kuitenkin joustoja tavoitteiden toimeenpanoon ja rahoitusta ilmastonmuutokseen sopeutumista varten.

– On yhdet säännöt, ja joustojen kautta ne tulevat voimaan, Tiilikainen sanoi STT:lle puhelimitse Katowicesta.

– Yhteiset säännöt tarkoittavat, että palomuuri tai kahtiajako teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä on kadonnut. Se katosi Pariisissa ja sitä muuria ei täällä uudelleen alettu rakentamaan.

Suurimmaksi kiistakysymykseksi kokouksen loppumetreillä nousivat säännöt markkinamekanismeista eli siitä, miten maat voivat hyödyntää kumppanimaissa rahoittamiaan ilmastotoimia omien päästötavoitteidensa saavuttamisessa.

Lopulta asiasta tehtiin prosessipäätös, ja neuvottelut jatkuvat seuraavassa kokouksessa.

Suomen pääneuvottelijan Outi Honkatukian mukaan lopputulokseen voi olla tyytyväinen, vaikka jatkotöitä jäikin.

– Markkinamekanismisääntöjen puuttuminen on parempi ratkaisu kuin huonot säännöt, hän kommentoi.

Välttämätön, mutta riittämätön sopu

Kansalaisjärjestöjen mukaan sopimuksessa on yhä petrattavaa.
Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan kokouksessa nähtiin edistystä, mutta päätökset eivät heijastaneet riittävää kunnianhimoa.

– Puolan ilmastokokouksen jälkeen on erityisen tärkeää, että Suomi kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksesta ja ajaa edistyksellistä ilmastopolitiikkaa. Tällä hetkellä Suomen ilmastotavoitteet eivät ole läheskään riittäviä, WWF sanoi tiedotteessaan.

Paikalla oleva kansalaisjärjestöjen kattojärjestö Fingon ilmastoasiantuntija Hanna Aho kommentoi Twitterissä, että säännöt syntyivät “viime hetken draamasta huolimatta”. Hän kuvaili sovun olevan välttämätön, mutta riittämätön.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK luonnehtii sopua ennakko-odotuksiin nähden kohtuulliseksi. EK:n mukaan neuvottelutulos on merkittävä askel kohti maailman maiden ilmastotavoitteiden tehokkaampaa toimeenpanoa. EK:n mukaan Katowicen neuvottelutulos myös haastaa maita nostamaan kunnianhimon tasoa lähivuosina.

EK:n mukaan Puolassa syntynyt sopu luo suomalaiselle ilmastoliiketoiminnalle maailmanlaajuisia kasvunäkymiä.

– Sääntökirjan viitoittamat yhtenäiset pelisäännöt selkiyttävät toimintaympäristöä ja mahdollistavat ilmastobisneksen kasvun sekä tasaisemman pelikentän eri puolilla maailmaa, sanoo EK:n johtava asiantuntija Matti Kahra tiedotteessa.

Seuraava ilmastokokous järjestetään vuoden kuluttua Chilessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE