Politiikka

”Välttämätöntä, että työntekijöiden uhkailu loppuu” – Deltan ja Kian painostus kovenee

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Teollisuusliitto käynnistää keskiviikkona uudet ja entistä kovemmat painostustoimet Delta Autoa, Delta Motor Groupia sekä Kia Motors Finlandia vastaan. Liitto pysäyttää yritysten sekä niiden aputoiminimien varaosamyynnin, korjaamo- ja asennustyöt sekä toimistotyöt.

Työnseisaus alkaa keskiyöllä ja päättyy sunnuntaina keskiyöllä. Lisäksi Teollisuusliitto pitää laillisen lakkonsa ohella edelleen voimassa hakusaartonsa edellä mainittuihin yhtiöihin toiminimineen.

– Tämä painostustoimien laajennus on välttämätön toimi, jotta saamme Deltan ja Kian palauttamaan irtisanomiensa työntekijöiden työsuhteet ja lopettamaan työntekijöiden uhkailun, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen perustelee.

Teollisuusliitto ilmoittaa myöhemmin työtaistelun mahdollisesta laajentamisesta tai sen tukemisesta.

Tapa, jolla muutos yritetään toteuttaa, on Teollisuusliiton mielestä törkeä.

Liitto järjesti jo pari viikkoa sitten lakon edellä mainittujen yhtiöiden korjaamo- ja asennustöissä.

Lakon taustalla ovat Teollisuusliiton mukaan pitkäaikaiset ongelmat yhtiön kanssa, muun muassa työnantajan harjoittama uhkailu ja kiristys. Viimeinen pisara oli se, että Delta Auto ryhtyi väkivaltaisesti muuttamaan asentajien työnkuvaa siten, että samalla heikennetään palkkoja ja muita työsuhteen ehtoja.

Delta Auto irtisanoi keväällä suurimman osan asentajistaan, mukaan lukien pääluottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja. Uusilla työsopimuksilla palkattavat asentajat ovat niin sanottuja palvelumestareita, jotka ottavat myös vastaan ja luovuttavat itse työnsä.

Teollisuusliitto ei vastusta sinänsä muutosta. Se auttaa liiton jäseniä kehittymään työssään. Mutta tapa, jolla muutos yritetään toteuttaa, on Teollisuusliiton mielestä törkeä.

Teollisuusliitto on haastanut myös alan työnantajaliiton Autoalan keskusliiton työtuomioistuimeen, koska se on jättänyt noudattamatta valvontavelvollisuutensa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat