Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Valvira arvioi kuolemia hoivakodeissa: “Kuolemansyyn selvitykseen tulee joitakin, todennäköisesti”

Hoivakotien kuolemantapauksista joitakin edennee kuolemansyyn selvitykseen, arvioi Valviran ylijohtaja Markus Henriksson. Hän kommentoi alkuvuoden puheenaihetta poliisin ja Valviran johdon tapaamisen jälkeen maanantaina STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Kuolemansyyn selvitykseen tulee (hoivakotikuolemista) joitakin, todennäköisesti. Tällaisessa tilanteessa on vaikeaa arvioida, mikä on odotettu määrä ja mikä taas olisi odotettua enemmän, ylijohtaja lisäsi.

Henrikssonin mukaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira harkitsee valvontatyössään aina sitä, onko syytä epäillä myös rikoksen tunnusmerkkien täyttymistä ja sen myötä tutkintapyynnön tekemistä poliisille.

Hänen mukaansa hoivakotikohu ei Valviran tai poliisin mielestä edellytä niiden välisen yhteistyön tai roolien muuttamista.

– Jo entuudestaan on niin, että poliisi pyytää Valviralta vuosittain satakunta lausuntoa tilanteissa, joissa poliisi on määrännyt oikeuslääketieteellisen kuolemansyynselvityksen. Jos oikeuslääkärin selvitys antaa siihen aihetta, poliisi pyytää Valviralta lausunnon, onko vainajan ennen kuolemaansa saama hoito tai hoiva ollut asianmukaista vai ei.

Onko Valvira nyt tehnyt tutkintapyyntöjä poliisille hoivakoteihin liittyen?

– Se kuuluu keskeneräiseen valvontaan, josta en valitettavasti voi antaa tietoja.

Lisää aiheesta

“Yhteistyö on aina ollut erinomaisen hyvää.”

Jos hoivakotien tilanteessa on ollut ongelmia, ne eivät Henrikssonin mukaan liity poliisin ja Valviran yhteistyöhön.

– Voi sanoa, että poliisin, Valviran ja aluehallintovirastojen yhteistyö on aina ollut erinomaisen hyvää, ylijohtaja kehaisee.

STT ei tavoittanut maanantaina poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista kommentoimaan tapaamista Valviran johdon kanssa.

Aiemmin sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kertonut ministeriön käyvän Valviran kanssa läpi, mitä erityistukea poliisi voi antaa hoivakotien valvonnan koko ketjun onnistumiseen.

Mykkänen painotti, että poliisi tutkii tapaukset rikosilmoituksen perusteella, mutta poliisi voi kuitenkin arvioida esitutkintakynnystä myös vihjeiden perusteella.

STT–PERTTI MATTILA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE