Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vammaispalvelulaki etenee – sote-valiokunnan mietintö hyväksyttiin

iStock

Vammaispalvelulain ensimmäinen mietintö on hyväksytty yksimielisesti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. SDP:n kansanedustajat Ilmari Nurminen, Aki Lindén, Heidi Viljanen ja Kim Berg ovat erittäin tyytyväisiä pitkään valmistellun lain etenemiseen.

Demokraatti

Demokraatti

Mietintö etenee seuraavaksi uudelleen perustuslakivaliokuntaan, joka antaa siitä lausuntonsa. Tämän jälkeen mietintö viimeistellään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja asia siirtyy täysistunnon päätettäväksi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarit kertovat tiedotteessa, että esitykseen lausuntopalautteen sekä perustuslakivaliokunnan aiemmin esittämien huomioiden pohjalta olennaisia muutoksia.

Kehitysvammaisten asemaa turvataan vahvistamalla erityisen osallisuuden tuen vähimmäistuntimäärä aluksi 20 tuntiin vuoden 2025 alusta ja nostamalla se 30 tuntiin viikossa vuodesta 2026 alkaen, tiedotteessa kerrotaan.

Vammainen henkilö voisi osallistua työssäkäynnin, työtoiminnan tai työllistämistä edistävän toiminnan ohella jatkossa myös päivätoimintaan. Lisäksi päivätoimintaan osallistumisen matkat olisivat maksuttomat.

– Vammaisten lasten perheiden osalta on tärkeää, että esitämme lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan säätämistä maksuttomaksi. Lapsen kodin ulkopuolella asumista koskevaa sääntelyä muutamme ottamalla lapsen mielipide paremmin huomioon ja turvaamalla hänen sivistykselliset oikeutensa. Lisäksi kodin ulkopuolella asumisen asiakasmaksun enimmäismäärää laskettaisiin merkittävästi, Ilmari Nurminen kertoo tiedotteessa.

Nurmisen mukaan olennaista on myös, ettei vammaispalveluita rajata iän perusteella, vaan niihin on jatkossakin oikeus vammaiselle henkilölle iästä riippumatta. Ikääntyneen tulee saada palveluita sosiaalihuoltolain, vanhuspalvelulain ja viime kädessä vammaispalvelulain nojalla yksilöllisen palvelutarpeen ja -suunnitelman mukaisesti.

Perustuslakivaliokunnan vaatimukseen esityksen tarkkarajaisuudesta ja selkeyttämisestä on SDP:n edustajien mukaan vastattu täsmentämällä lain pykäliä.

– Liian tiukastikaan ei säännöksiä voi rajata, jottei vammaisten henkilöiden tosiasiallinen mahdollisuus päästä oikeuksiinsa vaarantuisi. Olennaista on, että laki turvaa yhdenvertaisuutta eikä palveluiden väliinputoamisen vaaraa olisi, tiedotteessa sanotaan.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä on tehty määrätietoista työtä ministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallituspuolueet ovat sitoutuneet lain hyväksymiseen vielä tällä kaudella. Nyt esitykseen tehdyt tarkennukset saadaan uudelleen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi, valiokunnan demarit summaavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE