Kotimaa

Vanhempi nainen istui alastomana valaistussa lasikopissa – KHO: Helsingin poliisilla ei ollut oikeutta kieltää taide-esitystä

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Helsingin poliisilaitoksen päätös kieltää hollantilaisen Dries Verhoevenin Ceci n`est pas… -tilataideteoksen sunnuntain 16.11.2014 esitys ”Mon corps” Lasipalatsin aukiolla Helsingissä on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan lainvastainen, oikeudesta kerrotaan.

Q-teatterin tuottamassa esityksessä vanhempi nainen istuu alastomana valaistussa lasikopissa.

Poliisi perusteli aikoinaan päätöstään mm. sillä, että teos loukkaa sukupuolisiveellisyyttä. Myös Helsingin hallinto-oikeus päätyi ratkaisussaan samaan lopputulokseen. Q-teatteri valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Korkein hallinto-oikeus toteaa omassa ratkaisussaan, että hallinto-oikeuden ja poliisilaitoksen päätökset eivät ole lainmukaisia. Poliisilla ei ollut oikeutta ennalta estää puheena olevaa taide-esitystä.

Korkein hallinto-oikeus korostaa, että sananvapauden rajoittaminen on mahdollista vain äärimmäisen poikkeuksellisissa tapauksissa. Tässä KHO punnittuaan eri näkökohtia perustuslain ja ihmisoikeussopimusten valossa päätyi katsomaan, ettei kokoontumislain mukaista perustetta kieltää taide-esitys ollut.

Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat