Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Vanhusasiavaltuutettu: Kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan jatkuva vähentäminen on lopetettava

iStock

Kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan jatkuva vähentäminen on lopetettava, sanoo vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Valtakunnallisten ja alueellisten päättäjien on kannettava vastuu siitä, että iäkkäät saavat tarvitsemansa lakisääteiset palvelut. Se ei onnistu ilman riittäviä taloudellisia resursseja. Pula palveluista heikentää luottamusta koko yhteiskunnassa, Topo sanoo tiedotteessa.

Säännöllisen kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen piirissä olevien yli 85-vuotiaiden osuudet ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan vähentyneet. Mikään ei vanhusasiavaltuutetun mukaan viittaa siihen, että näiden palveluiden tarve olisi vähentynyt.

THL kertoi toukokuussa kotihoitoa säännöllisesti saavien määrän vähentyneen, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa.

”Olen hyvin huolissani heistä, joilla ei ole ketään läheistä tukenaan.”

VANHUSASIAVALTUUTETUN mukaan vanhuspalveluiden resurssien on oltava sellaiset, että asiakkaat saavat tarvitsemansa avun.

Hallituksen ehdottama hoitajamitoituksen lykkääminen neljällä vuodella tuo hallituksen laskelmien mukaan 89 miljoonan euron vuosittaiset säästöt aikavälillä 2024-2027. Vanhusasiavaltuutettu pitää välttämättömänä, että hoitajamitoituksen lykkäämisen tapahtuessa säästöt suunnataan iäkkäiden palveluiden saatavuuden parantamiseen.

-  Olemme saaneet yhteydenottoja omaisilta ja läheisiltä, jotka ovat kertoneet erittäin vaikeista tilanteista, joissa iäkäs ihminen on jäänyt vaille tarvitsemiaan palveluja. Tilanteet ovat voineet olla myös vaarallisia ja iäkkäitä heikkokuntoisia ihmisiä on siirretty paikasta toiseen. Karuimmat tilanteet eivät todennäköisesti vanhusasiavaltuutetun toimistoon asti kuulu, ja olen hyvin huolissani heistä, joilla ei ole ketään läheistä tukenaan, Topo sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE