Vankeutta voi tulla 43 vuotta – toimittajien oikeudenkäynti alkaa Turkissa

Kuva: Lehtikuva
Turkissa on osoitettu mieltä lehdistönvapauden puolesta.

Turkissa alkaa oikeudenkäynti, jossa syytettynä on 17 oppositiolehti Cumhuriyetin toimittajaa. Heitä syytetään terrorismin tukemisesta. Jos heidät todetaan syyllisiksi, he voivat saada jopa 43 vuoden vankeusrangaistuksen, kertoo BBC.

Kymmenen Cumhuriyetin toimittajista on ollut vangittuna jo lähes yhdeksän kuukautta.

Noin vuosi sitten tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on tehty laajoja puhdistuksia, joiden seurauksena muun muassa 150 toimittajaa on laitettu telkien taakse. Suurinta osaa heistä syytetään terrorismin tukemisesta. Turkki on tällä hetkellä listattu maaksi, jossa on eniten toimittajia vangittuna.

Turkin hallitus on kiistänyt väitteet vangittujen toimittajien määrästä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi aikaisemmin tässä kuussa BBC:n haastattelussa, että ainoastaan kaksi toimittajaa on Turkissa vangittuna.

– Muut heistä ovat joko terroristeja, olivat aseistettuja tai ryöstivät pankkiautomaatteja, Erdogan sanoi tuolloin.

Cumhuriyetin toimittajista syytettynä on muun muassa 71-vuotias Turhan Gunay, joka oli lehden kirjallisuusliitteen päätoimittaja. Tämän tyttären Elif Gunayn mukaan Turhan Gunay on vangittuna poliittisista syistä.

Elif Gunay kertoo voivansa puhua isänsä kanssa kerran viikossa tunnin ajan puhelimen välityksellä lasiseinän läpi.

– En voi koskea, enkä halata häntä, Elif Gunay sanoo.

Tyttären mukaan Turhan Gunay kärsii lisäksi terveysongelmista.

Myös Cumhuriyetin entinen päätoimittaja Can Dundar on syytettynä maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä. Hän sai viime vuonna kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen vakoilusta. Hänet kuitenkin vapautettiin takuita vastaan, ja hän elää tällä hetkellä maanpaossa Saksassa.

Britannian prinssi William Suomeen marraskuussa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britannian prinssi William (kuvassa) vierailee Suomessa marraskuun lopussa, kertoo presidentin kanslia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua.

Cambridgen herttua, prinssi William vierailee Suomessa marraskuun 29. ja 30. päivä. Presidentin kanslian mukaan vierailun tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan vasta lähempänä vierailua.

Prinssi William on Britannian kruununperimysjärjestyksessä toinen heti isänsä kruununprinssi Charlesin jälkeen.

Juttua on täydennetty klo 12:41.

Irakin hallitusjoukot valtaavat lisää alueita kurdeilta – välit kärjistyneet kansanäänestyksen jälkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Irakin hallitusjoukot ovat vallanneet lisää alueita kurditaistelijoilta. Hallitusjoukot ilmoittivat tänään vallanneensa jesidikaupunki Sinjarin kurditaisteilijoilta.

Liittovaltion poliisi ilmoitti saaneensa Kirkukin maakunnan kaksi suurinta öljykenttää hallintaansa. Valtaus merkitsee suurta taloudellista menetystä kurdien itsehallintoalueelle, koska kentiltä saatava öljy on tuonut merkittävän osan kurdihallinnon tuloista.

Yhteenotot hallitusjoukkojen ja kurdien välillä ovat kärjistyneet kurdien viime kuussa järjestämän itsenäisyyskansanäänestyksen jälkeen. Hallituksen joukot ovat viime päivinä vallanneet sotilastukikohtia Kirkukissa.

Kurdit valtasivat Sinjarin äärijärjestö Isisiltä vuonna 2015. Isis tappoi ja kidnappasi kaupungissa tuhansia jesidejä.

Jutun otsikkoa korjattu klo 13:03.

Sitkeät norjalaiset eivät anna periksi – yrittävät taas saada Mannen-vuorta romahtamaan

Kuva: AFP PHOTO / NTB scanpix / Tore Meek
Norjalaiset yrittävät saada Mannen-vuoren romahtamaan ties monettako kertaa.

Norjan Mannen-vuorta yritetään taas saada romahtamaan[Juttu] 17.10.2017, 11:10 551 merkkiä
Tulostusversio
Takaisin
Oslo 17.10. Ulkomaat, stt 073
///PIKA///

Länsi-Norjassa romahtamisvaarassa olevan Mannen-vuoren kivimassaa yritetään jälleen saada liikkeelle, ilmoittaa Norjan vesi- ja energiavirasto (NVE). Viranomaiset alkoivat viime yönä pumpata taas vettä saadakseen kivimassat liikkumaan.

Viraston päägeologi Lars Harald Blikra ilmoitti, että vuoren epävakain osa on viime viikon aikana liikkunut yli 70 senttiä eli enemmän kuin koko viime vuoden aikana.

Blikran mukaan tavoite on saada vuori romahtamaan ennen kuin se jää talven lumipeitteen alle.

 

(STT-NTB )

Talibanit kertoivat siepatulle, että Trump on presidentti: ”Luulin, etteivät he ole tosissaan”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Äskettäin sieppaajiltaan vapautunut kanadalaismies ei uskonut korviaan, kun Taliban-yhteyksiä omaavat sieppaavat kertoivat hänelle, että Donald Trump on valittu Yhdysvaltain presidentiksi.

Kanadalaismiehen hämmennyksen ymmärtää vielä paremmin, kun huomioi, että virui sieppaajien kynsissä peräti viisi vuotta.

Mies kertoo epäuskostaan The Toronto Star -lehdelle.

”Mielessäni ei käynyt, että hän oli tosissaan”, Joshua Boyle sanoo.

Boylen perhe kidpanapattiin Afganistanissa vuonna 2012. Hän sai vaimonsa kanssa kolme lasta vankeuden aikana. Perhe vapautui, kun Yhdysvaltain tiedustelu onnistui ohjaamaan pakistanilaiset joukot heidän jäljilleen.

Pelastamisoperaation yhteydessä kaikki sieppaajat saivat surmansa.

AVAINSANAT

CNN:n kysely: Trumpin tapa hoitaa Maria-hurrikaani ei vakuuttanut yhdysvaltalaisia

Donald Trump saa pyyhkeitä.

Yhä harvempi amerikkalainen hyväksyy presidentti Donald Trumpin tavan toimia hurrikaanin iskiessä, ilmenee uutiskanava CNN:n teettämästä kyselystä. Kyselyn mukaan vain 44 prosenttia hyväksyy sen, kuinka Trump liittovaltion kautta hoitaa hurrikaanitilanteet.

Kysely tehtiin sen jälkeen, kun Maria-hurrikaani oli runnonut Puerto Ricoa. Vielä syyskuun puolivälissä 64 prosenttia amerikkalaista sanoi hyväksyvänsä Trumpin tavan hoitaa hurrikaanit. Tuolloin liittovaltion hoidettavana oli muun muassa ollut Harvey- ja Irma-hurrikaanit.

SSRS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi reilu 1 000 ihmistä 12.–15 lokakuuta. Virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

STT,  Atlanta