ehdokasmainos

Vantaa tempaisee – kondomeja jaetaan kutsunnoissa

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
Demarinuoret_kondomi
Demarinuoret ovat jaelleet kondomeita jo pidemmän aikaa.

Vantaan opiskeluterveydenhoitajat ja suun terveydenhuolto kampanjoivat kutsunnoissa seksitautien ehkäisystä ja suun terveyteen liittyvistä asioista, kuten nuuskasta ja energiajuomista. Vantaan kutsunnat pidetään 19.–28.10.2016.

Ennen kutsuntoja on asevelvollisuuslain mukaan jokaisen kutsuntaikäisen miehen käytävä ennakkoterveystarkastuksessa. Vantaalla ennakkoterveystarkastuksia tehdään opiskeluterveydenhuollossa sekä terveysasemilla.

 

– Kutsunnat ovat hyviä tilaisuuksia tavoittaa koko ikäluokka ja vaikuttaa heidän terveyskäyttäytymiseensä, sanoo osastonhoitaja Jaana Karvonen-Lemmetty.

Vuonna 2016 Vantaalla on pyritty tehostamaan yläkoulujen kouluterveydenhuollon ja opiskeluterveydenhuollon seksuaali- ja ehkäisyneuvontaa.

Seksuaalisuus, seksitaudit ja ehkäisy otetaan herkästi puheeksi terveystarkastuksissa, muilla terveydenhoitajien ja lääkäreiden vastaanottokäynneillä sekä koulujen ja oppilaitosten hyvinvointiviikoilla, kutsuntojen ennakkoterveystarkastuksissa ja kutsunnoissa.

– Tämän vuoden kutsunnoissa opiskeluterveydenhoitajat tapaavat kutsuntaikäisiä ja keskustelevat seksuaalisuudesta, ehkäisyn käytön merkityksestä, ehkäisymenetelmistä ja seksitaudeista. Kutsuntaikäisille tehdään lyhyt kysely kondomin käytöstä ja jokaiselle annetaan kondomi, Karvonen-Lemmetty kertoo.

Kondomipakkauksesta löytyy myös ohjeet siihen, miten vantaalainen voi tilata netistä maksutta klamydian ja tippurin etätestin kotiin. Etätestiin voi tutustua neuvontapisteellä. Lisäksi kutsuntaikäisille jaetaan tietoa muista seksuaaliterveyteen liittyvistä palveluista, kuten miten Vantaan perhesuunnitteluneuvolaan varataan aika.

Moni aloittaa nuuskan palvelusaikana

– Monet varusmiehet aloittavat tupakan ja nuuskan käytön juuri palvelusaikana. Myös sokeria ja happoja sisältävien virvoitusjuomien nauttiminen sekä herkkujen napostelu saattaa lisääntyä. Hampaiden puhdistaminen voi varusmiesaikana unohtua tai vaikeutua metsäleirien aikana, kuvaa suuhygienisti Saila Vesterinen.

Suun terveydenhuollon neuvontapisteellä annetaan tietoa siitä, miten suu ja hampaat pidetään puhtaina ja terveinä. Lisäksi nuorille kerrotaan tupakan, nuuskan ja kannabiksen sekä energiajuomien ja muiden sokeria sisältävien tuotteiden haitallisista terveysvaikutuksista.

– Moni ei esimerkiksi tiedä, että nuuskan käyttö aiheuttaa suun limakalvoille muutoksia ja nuuskan sisältämä sokeri lisää hampaiden reikiintymistä, sanoo Vesterinen.

Kutsuntaikäisiä suositellaan hakeutumaan suun terveystarkastukseen, mikäli edellisestä käynnistä on vierähtänyt useampi vuosi. Lisätietoja kutsuntaikäisten suun terveydenhoidosta löytyy esimerkiksi Suu ruotuun -sivustolta.

Ruotsiin alkanut tulla turvapaikanhakijoita lentämällä – Miten Suomessa?

Kuva: Kari Hulkko
lentokentta-hulkko-24407

Svenska Dagbladet kertoi hiljattain Ruotsissa voimistuneessa ilmiöstä, jossa turvapaikanhakijoita on alkanut tulla yhä enemmän maahan lentoteitse.

Lehden mukaan tarkoista lukumääristä ei ole tietoa, mutta esimerkiksi kesällä oli yksi mittausviikko, joissa enemmistö hakijoista ilmoitti saapuneensa maahan lentokoneen kyydissä. Ruotsi on ottanut käyttöön rajatarkastukset.

Yksi tilasto on käytettävissä. Vuonna 2013 maan rajavalvonta käännytti Tukholman Arlandan lentokentältä 59 henkilöä. Viime vuonna, kun turvapaikanhakijoita tuli paljon, määrä oli 227 ja tänä vuonna määrän arvioidaan nousevan samoille lukemille.

Göteborgin lähellä olevalle Landvetterin kentälle saapuu Svenska Dagbladetin mukaan kymmenkunta turvapaikanhakijaa viikoittain. Heitä tulee niin kaakkoiseuroopasta, Italiasta, Kreikasta kuin esimerkiksi Brysselistä.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, ettei Suomessa ole noussut esille vastaavaa ilmiötä kuin Ruotsissa.

Suomeen saapuu tällä hetkellä viikoittain 50–100 turvapaikanhakijaa.

– Lentokentiälle saapuminen ei ole noussut viranomaiskentässä millään tavalla esille, Repo toteaa ja viittaa siihen, että poliisin, Rajavartiolaitoksen ja Maahanmuuttoviraston edustajat tapaavat viikoittain.

Hän sanoo myös, että lentoyhtiöillä on myös omia tarkastuksia ja kriteerejä, joilla lennoille pääsee.

Repo toteaa, että Ruotsiin lentokentille saapuneet turvapaikanhakijat osoittavat, että paine hakea turvapaikkaa ja liikkua on kova.

– Aina etsitään ja löydetään reittiä.

HS: KRP aloittaa esitutkinnan Adhamista – rikosnimikkeenä rahankeräysrikos

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-24-kello-12-48-30
KRP:n tviitti.

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan lelusalakuljettajana tunnetusta Rami Adamista, kertoo Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.. Rikosnimikkeenä on rahankeräysrikos, KRP kertoo Twitterissä. Tutkinta liittyy Syyrian sodan lapsiuhreille kerättyihin varoihin.

Toisaalta selvitetään sitä, onko kerätty raha mennyt luvattuun kohteeseen ja toisaalta sitä, onko keräykselle ollut lupa ja onko ehtoja noudatettu.

HS uutisoi perjantaina, että aleppolaisten orpolasten avustamiseen liittyy useita epäselvyyksiä. HS:n haltuunsa saaman materiaalin perusteella Adham on muun muassa keksinyt tarinoita Alepposta mediahuomion saamiseksi.

Perjantaina paljastui myös epäselvyyksiä Adhamiin yhdistetyssä hyväntekeväisyysjärjestössä, Suomi–Syyria-yhteisössä.

Yhdistyksen rahastonhoitajaksi merkitty nainen kertoi harkitsevansa tutkintapyynnön tekemistä. Hän ei ollut tiennyt olleensa yhdistyksen hallituksessa.

HS uutisoi perjantaina myös, että Adham on tehnyt yhteistyötä Northern relief -yhdistyksen kanssa. Yhdistys joutui sittemmin terrorismirikostutkinnan kohteeksi. Yhdistys on edelleen keskusrikospoliisin terrorisminvastaisella varojenjäädytyslistalla.

KRP ei aloittanut esitutkintaa kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, kuten aiemmin uutisoitiin.

Väitös: Suomalaiset koulukirjat pönkittävät ajatusta länsimaalaisten ylivertaisuudesta

Uusi tutkimus osoittaa, että monet suomalaiset koulukirjat välittävät aivan liian Eurooppa-keskeistä maailmankuvaa oppilaille.

– Suomalaisen opetussuunnitelman arvomaailma perustuu yhdenvertaisuudelle, demokratialle ja ihmisoikeuksille. Samanaikaisesti kouluissa yhä käytetään kirjoja, jotka esittävät länsimaalaiset muita ihmisiä ylivertaisempina, kertoo Pia Mikander, joka väittelee 28.10. peruskoulun oppikirjoista ja niiden maailmankuvasta.

Mikanderin tutkimus käsittelee 76 oppikirjaa historian, yhteiskuntaopin ja maantiedon oppiaineista luokilla 5-9.

– Vaikka opetussuunnitelman arvopohja on selvä, ovat ennakkoluulot ja rasistiset asenteet yleisiä ja jopa lisääntymässä koululaisten keskuudessa Suomessa. Koulukirjat heijastavat paitsi opetussuunnitelmaa, myös yhteiskunnan arvoja. Tutkimus tuo esiin sen, mikä yhteiskunnassa on normaalia, sopivaa ja ihanteellista.

Pia Mikanderin tutkimus keskittyy maailmanlaajuisten valtasuhteiden kuvauksiin, erityisesti siihen, miten ”länsimaalaiset” ja ”muut” esitetään.

Moni vanha stereotypia kadonnut.

Aikaisempi postkolonialistinen tutkimus on osoittanut, että erityisesti historian ja maantiedon opetus kouluissa on jo kauan ollut Eurooppa-keskeistä myös Suomessa.

– Moni vanha stereotyyppinen käsitys on kadonnut koulukirjoista. Esimerkiksi eri kansanryhmistä ei enää juuri käytetä halventavia sanoja. On kuitenkin muita keinoja, joilla koulukirjat pönkittävät ajatusta länsimaalaisten ylivertaisuudesta, kertoo Pia Mikander ja mainitsee esimerkkeinä sen, miten länsimaalaisten väkivalta usein joko piilotetaan tai esitetään oikeutettuna.

Mikanderin tutkimissa koulukirjoissa kuvataan esimerkiksi länsimaalaisten oikeutta liikkua vapaasti ympäri maailmaa, mutta tarve rajoittaa muiden kansanryhmien liikkuvuutta esitetään järkevänä ja luonnollisena.

– Mikäli halutaan saavuttaa opetussuunnitelman arvot, pitäisi koulukirjojen sisältö käydä huolella läpi, Mikander toteaa.

Valtiotieteiden maisteri Pia Mikander väittelee 28.10.2016 Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Westerners and others in Finnish school textbooks”.

Keskustelua aiheesta

Kysely: Turvapaikanhakijat kaipaavat ansiotyötä – tekemisen puute turhauttaa

Maahanmuuttoviraston kyselyn mukaan sekä aikuisten että yksintulleiden alaikäisten vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat ovat pääosin tyytyväisiä vastaanottokeskusten henkilökuntaan. Henkilökunnan tavoitettavuudessa olisi jonkin verran parannettavaa.

Kyselyyn vastanneet kertovat, että heitä kohdellaan enimmäkseen hyvin. Joissakin keskuksissa hakijat ovat kokeneet, että kaikkia asiakkaita ei kohdella tasa-arvoisesti.

Osaa turvapaikanhakijoista turhauttaa tekemisen puute ja joidenkin keskusten sijainti kaukana kaupunkien keskuksista.

Maahanmuuttovirasto toteutti kesällä 2016 asiakaskyselyn vastaanottokeskuksissa. Turvapaikanhakijoita pyydettiin arvioimaan esimerkiksi turvallisuuden tunnetta, omaa roolia asiakkaana ja miten henkilöstö heitä kohtelee.

Kyselyyn vastasi noin 3 140 turvapaikanhakijaa 81 eri vastaanottokeskuksesta. Myös yksintulleiden alaikäisten vastaanottoyksiköt olivat mukana kyselyssä.

Ansiotyön mahdollisuuksien puute nousi esiin.

Valtaosa kyselyyn vastanneista turvapaikanhakijoista koki olonsa turvalliseksi vastaanottokeskuksessa.

Naishakijat toivoivat enemmän naisille suunnattua toimintaa ja naistulkkeja esimerkiksi terveydenhoitajan tapaamisiin. Lisäksi kaikkien vastaajien kesken ansiotyö- ja koulutusmahdollisuuksien puute tuli vastauksissa esiin.

Yksin tulleiden alaikäisten keskuksissa painottuivat harrastuksiin ja koulunkäyntiin liittyvät huolet.

Tänä vuonna toteutetun kyselyn laajuus on poikkeuksellinen, sillä vastaanottokeskuksia on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin Suomessa. Monessa keskuksessa toiminta on asiakaskyselyn aikaan ollut vielä verrattain nuorta.

Kyselystä saatua palautetta käytetään hyödyksi vastaanottopalveluiden kehittämisessä.

Adhamin mahdollisesta esitutkinnasta odotetaan ratkaisua

Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho
LKS 20161017 Syyriansuomalainen Rami Adham oli puhumassa hänestä kertovasta Matkalla Aleppoon -dokumenttifilmistä tapahtumassa Lapinlahden sairaalalla Helsingissä tiistaina 5. huhtikuuta 2016. Adham salakuljettaa sodan keskelle syyrialaislapsille leluja. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Keskusrikospoliisin on määrä ratkaista alkuviikosta, aloittaako se esitutkinnan lelusalakuljettajaksi kutsutun Rami Adhamin toiminnasta.

Rikosylikomisario Tero Haapala on kertonut, että mahdolliset rikosepäilyt voisivat olla rahankeräysrikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Haapalan mukaan Suomi–Syyria-yhteisöllä on ollut Helsingin poliisin myöntämä rahankeräyslupa, joka ei kuitenkaan koske koko maata. Lisäksi Adham on julkaissut netissä kirjoituksia, jotka ovat nyt poliisin punnittavina.

AVAINSANAT