Politiikka

Vapaavuori kerää kaupunkeja maakuntauudistusta vastaan – Vehviläinen polttavasta kysymyksestä: ”Ei minun asia”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren johdolla eilen järjestetty C21-kaupunkien eli suurten suomalaisten kaupunkien kokous puhuttaa. Kaupungeissa on niin närää maakuntauudistuksesta kuin sen vastustusta, että niin kutsutut kasvupalvelut siirtyisivät maakuntien järjestettäviksi.

Kasvupalveluilla tarkoitetaan työnhakijoiden, työnantajien ja yritysten palveluita.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo Demokraatille suhtautuvanva Vapaavuoren ja muiden kaupunginjohtajien kokoontumiseen myönteisesti.

– Onhan meillä paljon erilaisia kaupunkikokoonpanoja, suurta ja pienempiä sekä seutukuntien. Minusta se ei ole ongelmallista. Minä ainakin ajattelen niin, että voi olla ihan hyviäkin viestejä, mutta siinä heidän kannanotossaan oli aika vähän konkretiaa. Suomeen mahtuu vahvat kaupungit ja vahvat maakunnat, Vehviläinen toteaa.

– Se on totta kai hyvä, että soudetaan samaan suuntaan, mutta sitä tietenkään en missään tapauksessa voi jakaa, minkä Vapaavuori on sanonut, että maakuntauudistus on virheellinen ja se pitäisi lopettaa. Ei tietenkään ole (virheellinen). Minusta ei ole ollenkaan kysymys siitä, että se olisi jokin vaihtoehto kaupungistumiselle, Vehviläinen puolustautuu.

”En halua arvioida.”

Kysymyksen kasvupalveluista hän toteaa olleen paljon esillä, jo viime keväänä uudistukseen tulleista lausunnoista lähtien.

Uudellamaalla kasvupalveluihin on kaavailtu erillisratkaisua. Järjestämisvastuu olisi pääkaupunkiseudun kuntien muodostamalla kuntayhtymällä eikä siis maakunnalla. Muissa kaupungeissa on nyt halua vastaavaan ratkaisuun.

– Kuntaliittohan on ollut myös sitä mieltä, että kunnilla voisi olla järjestämisvastuu, siinähän puhutaan järjestämisvastuusta. Nehän ovat valtion tehtäviä, mistä nyt puhutaan eli elyjen ja te-toimistojen tehtäviä, Vehviläinen muistuttaa.

– Minä ymmärrän hyvin näitä näkemyksiä. Olisi hyvä, että kunnilla ja maakunnilla on selvä työnjako. Tavoitteethan on molemmilla oltava samat, hyvä työllisyys ja paljon yrittäjyyttä. Mutta miten se toteutetaan, en osaa sanoa. Se on ministeri (Mika) Lintilän asia, se on hänen käsissään.

Lintilä on keskustalainen elinkeinoministeri.

Vehviläinen itse ei sulje kokonaan pois kasvupalveluiden järjestämisen uudelleentarkastelua.

– Mutta sekään ei ole ihan ongelmatonta maakunnan muihin tehtäviin nähden.

Suurissa kaupungeissa on, kuten nyt on nähty, maakuntauudistuksen vastustusta. Kokoomuspormestari Jan Vapaavuori vetää tätä porukkaa. Hallituksessa kokoomus taasen on valinnanvapaushaaveensa kanssa naimisissa keskustan ja sen hellimän maakuntauudistuksen kanssa. Polttava kysymys onkin viime päivinä ollut, pelaako kokoomus kaksilla korteilla?

– En halua arvioida. Se ei ole minun asia, Vehviläinen toteaa tiukasti.

– Yksi kohta, jonka jo sanoin ja jolle ei ole perustetta, on se, että että maakunnat jotenkin söisivät kaupungistumista tai olisivat suurten kaupunkien este. Suurimmassa osassa länsimaita on aluehallinto ja aika hyvin Kööpenhamina kehittyy ja Tukholma sekä Lontoo, hän kuittaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat