Politiikka

Vapaavuori lyttää viime hallituskauden: ilmiriitoja ja tyhjäkäyntiä

Pekka Sipola
Jan Vapaavuori (kok.) kertoo ottaneensa eniten yhteen vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa.
Pekka Sipola
Jan Vapaavuori (kok.) kertoo ottaneensa eniten yhteen vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa.
Pekka Sipola
Jan Vapaavuori (kok.) kertoo ottaneensa eniten yhteen vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa.

Edellisen hallituksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) käynnistää tuoreessa kirjassaan kunnolla likapyykin pesun viime hallituksen riitaisista väleistä.

Vapaavuori kertaa viime hallituksen kompastelua tänään ilmestyneessä kirjassaan Puoliholtiton Suomi (Otava). Euroopan investointipankin varapääjohtajana nykyään toimiva Vapaavuori arvioi nelivuotisen olleen menetetty jakso Suomen talouden kääntöyrityksissä.

– Kataisen hallitukselle oli käytännössä ylivoimaista luoda uskoa ja luottamusta ympärilleen jo sen takia, etteivät sen keskeiset osapuolet luottaneet toisiinsa. Monista perustavaa laatua olevista asioista oltiin myös eri mieltä.

Vapaavuori toimi elinkeinoministerinä Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa vuosina 2012–2015.

Loppukeväästä 2014 hallituksen pakkaa sekoittivat entisestään puheenjohtajavaihdokset kokoomuksessa ja SDP:ssä, kun Alexander Stubb korvasi Jyrki Kataisen ja Antti Rinne Jutta Urpilaisen.

Tuoreen valtiovarainministerin (Rinne) omat budjettilinjaukset johtivat Vapaavuoren mukaan yhteentörmäykseen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Kirjassa Vapaavuori kertoo haukkuneensa valtiovarainministeri Rinteen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa syksyllä 2014 ”niin tulikivenkatkuisin sanakääntein kuin osasin ja kehtasin”.

– Maltoin toki mieleni enkä korottanut ääntäni, hän lisää.

On toki ihmisluonnon vastaista olettaa, että tuore pääministerikandidaatti epäilisi omia kykyjään.

Hallituskaudella Vapaavuori kertoo silti ottaneensa eniten yhteen vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa.

– Niinistöllä oli Kataisen hallituksessa ikävä tapa yrittää nostaa itsensä muita ministereitä ylemmäksi ja uhata ministerikollegoitaan asian viemisellä puheenjohtajien pöytään, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta, Vapaavuori kirjoittaa.

Stubbin hallitus ei Vapaavuoren mukaan paneutunut enää mihinkään suurempaan asiaan noin vuoden tynkäkautensa aikana.

– On toki ihmisluonnon vastaista olettaa, että tuore pääministerikandidaatti epäilisi omia kykyjään ja omaehtoisesti kieltäytyisi ehkä vain kerran elämässään eteen tulevasta mahdollisuudesta.

Vapaavuori toivoisikin pohdintaa siitä, pitäisikö uudet vaalit järjestää automaattisesti, jos pääministeri vaihtuu esimerkiksi vaalikauden puolivälin jälkeen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat