Vapaavuori lyttää viime hallituskauden: ilmiriitoja ja tyhjäkäyntiä

Kuva: Pekka Sipola
Jan Vapaavuori (kok.) kertoo ottaneensa eniten yhteen vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa.

Edellisen hallituksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) käynnistää tuoreessa kirjassaan kunnolla likapyykin pesun viime hallituksen riitaisista väleistä.

Vapaavuori kertaa viime hallituksen kompastelua tänään ilmestyneessä kirjassaan Puoliholtiton Suomi (Otava). Euroopan investointipankin varapääjohtajana nykyään toimiva Vapaavuori arvioi nelivuotisen olleen menetetty jakso Suomen talouden kääntöyrityksissä.

– Kataisen hallitukselle oli käytännössä ylivoimaista luoda uskoa ja luottamusta ympärilleen jo sen takia, etteivät sen keskeiset osapuolet luottaneet toisiinsa. Monista perustavaa laatua olevista asioista oltiin myös eri mieltä.

Vapaavuori toimi elinkeinoministerinä Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa vuosina 2012–2015.

Loppukeväästä 2014 hallituksen pakkaa sekoittivat entisestään puheenjohtajavaihdokset kokoomuksessa ja SDP:ssä, kun Alexander Stubb korvasi Jyrki Kataisen ja Antti Rinne Jutta Urpilaisen.

Tuoreen valtiovarainministerin (Rinne) omat budjettilinjaukset johtivat Vapaavuoren mukaan yhteentörmäykseen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Kirjassa Vapaavuori kertoo haukkuneensa valtiovarainministeri Rinteen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa syksyllä 2014 ”niin tulikivenkatkuisin sanakääntein kuin osasin ja kehtasin”.

– Maltoin toki mieleni enkä korottanut ääntäni, hän lisää.

On toki ihmisluonnon vastaista olettaa, että tuore pääministerikandidaatti epäilisi omia kykyjään.

Hallituskaudella Vapaavuori kertoo silti ottaneensa eniten yhteen vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kanssa.

– Niinistöllä oli Kataisen hallituksessa ikävä tapa yrittää nostaa itsensä muita ministereitä ylemmäksi ja uhata ministerikollegoitaan asian viemisellä puheenjohtajien pöytään, jos hänen vaatimuksiinsa ei suostuta, Vapaavuori kirjoittaa.

Stubbin hallitus ei Vapaavuoren mukaan paneutunut enää mihinkään suurempaan asiaan noin vuoden tynkäkautensa aikana.

– On toki ihmisluonnon vastaista olettaa, että tuore pääministerikandidaatti epäilisi omia kykyjään ja omaehtoisesti kieltäytyisi ehkä vain kerran elämässään eteen tulevasta mahdollisuudesta.

Vapaavuori toivoisikin pohdintaa siitä, pitäisikö uudet vaalit järjestää automaattisesti, jos pääministeri vaihtuu esimerkiksi vaalikauden puolivälin jälkeen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Lentoliikenteen riidassa sovintoesitys – määräaika klo 12

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Valtakunnansovittelija on jättänyt sovintoehdotuksen lentoliikennettä uhkaavassa työriidassa. Ammattiliitto Pro ja työnantajia edustava Palta vastaavat sovintoehdotukseen valtakunnansovittelijan toimistolla tänään kello 12.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen tviittaaman tiedotteen mukaan sovintoehdotuksen sisällöstä ei anneta tietoja julkisuuteen ennen osapuolten vastausta.

Jos sovintoehdotus hylätään, on todennäköistä, että ainakin ensi viikonlopun työtaistelu toteutuu.

Kiista koskee matkustamohenkilöstön työehtoja Airpro-yhtiössä.

Keskustelua aiheesta

Kuntavaalien ehdokashakemus jätettävä viimeistään tänään

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä kuntien vaalilautakunnille viimeistään tänään. Määräaika umpeutuu iltapäivällä kello 16.

Kuntalehti uutisoi viime viikolla, että kolmelta suurimmalta kuntapuolueelta puuttui yhteensä tuhansia ehdokkaita verrattuna viime vaalien ehdokasmääriin ja tavoitteisiin. Muut puolueet uskovat saavuttavansa entiset määrät.

Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

Keskustelua aiheesta

”Kiemungilla on täysi luottamus” – puolueesta erotettu jatkaa paikallisyhdistyksen johdossa!

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Terhi Kiemunki.

Perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki jatkaa Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajana, tiedotti yhdistyksen hallitus maanantaina Facebookissa.

Hallitus kertoi päättäneensä asiasta yksimielisesti. Sen mukaan tässä vaiheessa vaalikiireitä ei voi tehdä henkilövaihdoksia.

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen sääntöjen mukaan puheenjohtajan olisi kuitenkin oltava puolueen jäsen. Kiemunki erotettiin puolueesta perjantaina matkalaskuun liittyneiden epäselvyyksien takia.

Tampereen perussuomalaisten hallitus kertoo tiedotteessaan, että Kiemungilla on sen täysi luottamus.

Kiemunki kertoi sunnuntaina, että on kuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana sitoutumattomien listalta.

Kiemunki on kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) eduskunta-avustaja.

Mäkipää ei vastannut STT:n soittoon maanantai-iltana.

”Työ sovun löytämiseksi jatkuu koko illan” – Helle: Tilanne Airpron riidassa on yhä hyvin vaikea

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtakunnansovittelija Minna Helle.

Lentoliikennettä uhkaavaa lakkoa sovitellaan koko ilta, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle Twitterissä.

Tilanne Airpron riidassa on hänen mukaansa yhä hyvin vaikea, ja työ sovun löytämiseksi jatkuu koko illan ammattiliitto Pron ja työnantajia edustavan Paltan kanssa.

Ilmailualan Unionin (IAU) kanssa neuvottelut jatkuvat keskiviikkona.

IAU ja Pro ovat ilmoittaneet useista työnseisauksista. Niistä ensimmäiset voivat toteutua ensi perjantaina.

Kiista koskee lentoyhtiöille maapalveluita tuottavan Airpro-yhtiön työehtosopimusta.

Feldt-Ranta patistaa perhevapaauudistukseen – ihmettelee ministerin ”melkoista välinpitämättömyyttä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta vaatii vauhtia perhevapaauudistukseen.

– Nykyinen perhevapaajärjestelmä on monimutkainen ja vanhanaikainen. Se ei tue työn ja perheen yhteensovittamista, kannusta isiä osallistumaan lastenhoitoon tai huomioi kaikkia perheitä tasapuolisesti. Malli ei myöskään edistä, vaan pikemminkin on jarruna, hallituksen tavoitteelle kasvattaa työllisyysastetta, Feldt-Ranta toteaa.

– Hallitus ei kuitenkaan aio tehdä perhevapaiden uudistamiseksi mitään. Asiasta vastaava ministeri Pirkko Mattila (ps.) sanoi viikonlopun Helsingin Sanomissa, ettei ole edes tutustunut laajaa kannatusta saaneeseen palkansaajakeskusjärjestö SAK:n esittämään kustannusneutraaliin malliin. Melkoista välinpitämättömyyttä omalla ydinvastuualueella hallituksen ministeriltä, ihmettelee Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta toteaa, että mikäli hallitus viittaa perhevapaiden uudistamiselle huhtikuun kehysriihessä kintaalla, eikä aloita edes perhevapaamallien selvittämistä, häviää hallitukselta loppukin uskottavuus sen itse asettaman työllisyystavoitteen saavuttamisessa.

Demarinuoret aikoo aloittaa nimien keräämisen perhevapaiden uudistamista ajavaan kansalaisaloitteeseen, ellei hallitus ryhdy asiassa toimiin puoliväliriihessään huhtikuussa.

Demarinuorten mielestä perhevapaita on jaettava nykyistä tasaisemmin naisten ja miesten välillä. Heidän esittämässä 6+6+6-mallissa perhevapaat jaetaan siten, että äidille korvamerkitään kuusi kuukautta, isälle kuusi kuukautta ja kolmannen jakson käytöstä päättää perhe. Demarinuorten lisäksi esimerkiksi korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava kannattaa mallia.

Myös palkansaajakeskusjärjestö SAK joustavoittaisi etuuksia ja antaisi kullekin perheelle sopivan perhevapaiden käytön vanhempien ja perheiden itse koottaviksi. 

– SAK:n ehdottaman perhevapaamallin kustannukset eivät eroa nykyjärjestelmän kustannuksista eikä mallin toteuttaminen myöskään kasvata työnantajien velvoitteita, Feldt-Ranta muistuttaa.

Keskustelua aiheesta