Uutiset

Vapauden museon rakentaminen on alkanut Työväenmuseo Werstaallla

Työväenmuseo Westaalla avataan marraskuussa Vapauden museo.
Työväenmuseo Westaalla avataan marraskuussa Vapauden museo.
Työväenmuseo Westaalla avataan marraskuussa Vapauden museo.

 

Finlaysonin historiallisella tehdasalueella rakennetaan nyt itsenäisyyden juhlavuoden koskettavinta nähtävyyttä. Uusi Vapauden museo avataan marraskuussa osana Työväenmuseo Werstaan museokokonaisuutta. Reilun 500 neliön suurnäyttelyä on suunniteltu yli kolmen vuoden ajan ja näyttelyyn on tulossa runsaasti nähtävää viimeisen vuosisadan varrelta. Käytössä on myös paljon lähimenneisyyttämme mielenkiintoisella ja toiminnallisella tavalla avaavaa esitysteknologiaa.

Myös Vapauden museon tunnuskuva on julkistettu. Itsenäisyyden juhlavuoden hengessä tyyliteltyyn logoon on kuvattu lentoon nouseva laulujoutsen. Tunnus ilmentää pienen kansan vapauden kaipuuta ja suomalaisen kansanluonteen periksiantamattomuutta.

Vapauden museo tarkastelee itsenäisyyden aikaa tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Näyttely käy läpi suomalaisen yhteiskunnan vaiheita innostavasti ja kertoo, miten keisarinvallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta kasvoi vauras ja tasa-arvoinen hyvinvointivaltio. Menneisyyden rinnalla Vapauden museo herättää pohtimaan, millaisia vapauksia tämän päivän Suomessa kaivataan.

Vapauden museon teemat ovat vahvasti esillä myös Työväenmuseo Werstaan syksyn ohjelmassa. Näyttelyn aihealueisiin keskittyvä yleisöluentosarja alkaa syyskuun lopussa. Lisäksi työväenmuseo järjestää paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa Vapauden museon esineistöön ja valokuvamateriaaliin pohjaavan kirjoituskilpailun kaikille Pirkanmaan 6–8-luokkalaisille. Juhlavuosi huipentuu kaikille avoimeen itsenäisyyspäivän kansanjuhlaan Väinö Linnan aukiolla ja Työväenmuseo Werstaalla 6. joulukuuta 2017.

Näyttelyn avajaisia vietetään maanantaina 27. marraskuuta ja yleisölle näyttely avautuu tiistaina 28. marraskuuta 2017.

Lukuisat työväenliikkeen toimijat ovat tukeneet museon toteuttamista ja juhlavuoden ohjelmaa. Vapauden museo on myös suurin Suomi100-juhlavuoden rahoittamista hankkeista Tampereella.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat