Politiikka

Varapuhemiehen paikka tulossa SDP:lle? – Lindtman vahvistaa: ”Parlamentaarisista pelisäännöistä päästy sopuun”

Foto: Johan Kvarnström
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Foto: Johan Kvarnström
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Foto: Johan Kvarnström
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään ensimmäisenä, että puhemiehistö menee uusiksi seuraavien valtiopäivien alussa helmikuussa. Asiasta on kirjoittanut myös Helsingin Sanomat.

Käytännössä nykyinen puhemies Maria Lohela (s.) väistyy sivuun, koska hänellä ei ole enää taustalla eduskunnan toiseksi suurinta ryhmää.

Kokoomus on saamassa puhemiehen paikan ja keskusta ja SDP varapuhemiehenpaikat. SDP:lle olisi tulossa toisen varapuhemiehen paikka. Tällä hetkellä eduskunnan suurimmat ryhmät ovat kokoomus, keskusta ja SDP.

Eduskuntaryhmät päättävät puhemiesten nimistä ensi vuoden puolella. Ilta-Sanomien mukaan ilmeisesti ensimmäisen varapuhemiehen paikka olisi säilymässä Mauri Pekkarisella. Puhemieheksi on esillä muun muassa Ilkka Kanervan nimi. Ilta-Sanomat nostaa SDP:n osalta mahdollisina niminä esiin Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman.

Helsingin Sanomien mukaan eduskunnan kansliatoimikunnan kokoonpanossa hallituksen ja opposition suhdetta tasapainotetaan niin, että sininen ryhmä luovuttaa varsinaisen jäsenyyden perussuomalaisille. Lisäksi kansliatoimikuntaan lisätään yksi varajäsenpaikka, johon valitaan sinisen eduskuntaryhmän edustaja.

Kuvioon kuuluu myös valtiovarainvaliokunnan jaostojen kokoonpano. Sitä oli muutettava, koska joihinkin jaostoihin oli tullut oppositioenemmistö.

– Jaostojen paikat järjesteltiin jo viime viikolla, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo Demokraatille.

Lindtman kommentoi paikkajärjestelyjä todeten, että eduskuntaryhmien välillä käytiin pelisääntökeskustelu periaatteista, joita eduskunnassa sovelletaan eri toimielinten kokoonpanoon ja eri valintoihin.

– Asia aktualisoitui perussuomalaisten hajoamisen vuoksi.

– Eduskuntarryhmät pääsivät sopuun periaatteista. Periaate on se, että jatkossa noudatetaan ja kunnioitetaan parlamentarismia koottaessa eri valiokuntien tai jaostojen kuten myös puhemiehistönkin kokoonpanoa.

Aiemmin parlamentarismin periaatteisiin onkin kuulunut muun muassa se, että oppositiokin saa paikan puhemiehistöstä. Sipilän hallituksen aikana näin ei ole ollut.

– Olemme oikein tyytyväisiä ratkaisuun ja sopuun, Lindtman toteaa.

Puhemiesten henkilöillä Lindtman ei spekuloi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat