D-analyysit

Värillä on väliä: sininen tarjoaa keppiä, punainen porkkanaa

Lehtikuva
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Lehtikuva
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Lehtikuva
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Kokoomus lanseerasi kaksi viikkoa sitten oman versionsa sosiaaliturvasta, joka perustuu vastikkeelliseen yleistukeen. Passiivisuus hakea töitä tai työllistymistä edistäviin palveluihin kostautuisi tuen leikkauksella jopa 40 prosentilla. Luku saa haukkomaan henkeään.

Kokoomuksen mallissa korostuvat siis rangaistukset. Näkemystä värittää yleinen epäluottamus ihmiseen. Värillä näyttää sittenkin olevan väliä: siinä missä punainen SDP tarjoaa omassa yleisturvan mallissaan ruokailijalle porkkanaa, tunkee sininen kokoomus äänestäjien kurkkuun keppiä.

Kyykytysmeininki on tuttua kokoomustouhua, joten mallissa heilutettava keppi ei tule politiikan seuraajalle yllätyksenä. Voi se silti kauhistuttaa.

Kuten SDP:n yleisturvamallia vahvasti kehittämässä ollut Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Matias Mäkynen huomautti Demokraatin verkkolehdessä viime viikolla, kokoomus jätti kertomatta, miten vastikkeellisuutta lopulta kiristetään. Uhkaava leikkaus olisi jossain määrin verrattavissa nykyisen toimeentulotuen karenssiin, mutta kokoomus ei määritellyt yksilöllisemmin, millaisia velvoitteita työttömälle työnhakijalle asetetaan ja mitkä työnhakijan tekemät laiminlyönnit johtaisivat yleisturvan leikkaamiseen.

Käytännössä malli olisi siis jatkoa työttömien ”aktiivimallille”, jossa työttömän tarvitsee vaikka väkipakolla osoittaa olevansa ”aktiivinen”. Raippamalliksi julkisuudessa nimetty tuotos on jo todistetusti vienyt leipää kymmenientuhansien työttömien muutenkin pyyhitystä pöydästä. Jos tukea voidaan kokoomuksen mallissa leikata jopa 40 prosenttia, täytyy leikkureita käyttää vielä nykyistäkin useammin.

Kyykytysmeininki on tuttua kokoomustouhua, joten mallissa heilutettava keppi ei tule politiikan seuraajalle yllätyksenä. Voi se silti kauhistuttaa.

Kykypuolueelle on toisaalta noloa, ettei mallin kustannuksista saa selkoa. Sitä suuremmalla syyllä, että mallia olivat valmistelemassa itse Juhana Vartiainen ja puolueen eduskuntaryhmän entinen puheenjohtaja Arto Satonen. Kuten Mäkynen asian ilmaisi:

– Kokoomuksella ei ole yhtään mitään. Kyllä minä ihmettelen, miten he kehtaavat puhua itsestään kovana taloudenhoidon puolueena.

Opintotuestakaan kokoomus ei puhu mallissaan mitään, mutta koulutuksesta huolehtiminen ei olekaan kuulunut Sipilän ja Orpon hallituksen hyveisiin.

Jotain myönteistä sentään. Kokoomuksen yleistuessa yhdistyvät toimeentulotuki, työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja yleinen asumistuki. Sosiaaliturvan yksinkertaistaminen lienee kaikkien tavoitteena. Tätä ajaa myös SDP, joka julkisti oman, kehutun yleisturvamallinsa mallinsa huhtikuussa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat