Internationellt

Varnar för en utveckling lik Ungern

Foto: Ed Holt/IPS
Den slovakiska presskåren skakades för två år sedan av mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova. Premiärministerns förslag att låta journalister granska den utbredda korruptionen med statliga medel har stött på stor kritik. (Arkivbild: IPS)

Medieföreträdare i Slovakien befarar att ett nytt förslag skulle krympa utrymmet för den fria journalistiken på samma sätt som i Ungern.

IPS

Arbetarbladet

 

Arbetet som undersökande journalister gör ses som en viktig del av en fri demokrati i många stater. Men det är en journalistik som ofta kostar mycket och som få tidningar har råd med. På grund av det ställs i vissa fall statliga medel till förfogande för undersökande journalistik.

 

I många fall är det tydligt att de är oberoende – som exempelvis Dutch Journalism Fund och Dutch Fund for Journalism som tar emot miljoner euro per år från det holländska utbildningsdepartementet, men som också tar emot medel från andra och har oberoende experter som tar beslut om hur bidrag ska delas ut.

 

Slovakiens tillträdande premiärminister Igor Matovic har föreslagit att undersökande journalister i landet ska få statliga pengar för att gräva fram korruption bland myndigheter och statliga organ.

 

Att pengar enbart ska komma från staten oroar dock lokala journalister som hänvisar till hur det ser ut i grannlandet Ungern och pekar på vad som kan gå fel när medier finansieras av staten.

 

Den högerpopulistiske premiärministern Viktor Orban i Ungern och hans parti Fidesz uppges kontrollera uppåt 90 procent av landets medier och har använt sig av olika metoder för att tysta kritiska röster och oberoende medier.

 

Under 2018 slogs ett stort antal regeringsvänliga medier samman till den Centraleuropeiska press- och mediastiftelsen, Kesma. På kort tid lämnades 467 medier över till Kesma av sina ägare – alla affärsmän med nära kopplingar till Viktor Orban – utan betalning. På det sättet har regimen tagit kontroll över medierna.

 

Beata Balogova, chefredaktör för slovakiska tidningen Sme varnar för en liknande utveckling i Slovakien om Igor Matovic går vidare med sitt förslag. Hon har uttalat sig i slovakiska medier och sagt: ”ha förståelse för att jag i en region där Viktor Orban skapade Kesma, är något oroad över liknande initiativ.”

 

Hon understryker att regeringen inte bör avlöna undersökande journalister.

 

– I stället bör regeringen låta journalisterna utföra sitt arbete fritt och skydda dem om någon angriper dem, eller vill döda dem. Och regeringen bör agera efter att journalisterna gjort avslöjanden, säger Beata Balogova.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE