Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Varoituksen sana ajatuspajalta: Liika keskittyminen kaupallistamiseen vie tiedepolitiikkaa sivuraiteelle

Yliopistoille on luotu 1990-luvulta asti yhä enemmän odotuksia siitä, että niiden pitäisi hyödyttää entistä lyhyemmällä aikajänteellä ja suoraviivaisemmin talouskehitystä.

Demokraatti

Demokraatti

Tähän genreen kuuluu myös keskustelu yrittäjäyliopistosta, jota yhteiskuntatieteiden maisteri Antti Alaja ruotii ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön julkaisussa “Yrittäjäyliopisto – kriittinen katsaus”.

Alaja muistuttaa, että alkujaan yrittäjäyliopistossa oli kyse akateemisesta keskustelusta.

– Mutta sittemmin EU ja OECD ovat luoneet yliopistoille itsearviointityökalun, joka kannustaa korkeakouluja täyttämään yrittäjäyliopiston kriteerit. Yrittäjäyliopistoideaalissa yliopistojen uudistamisen fokus on tutkijoiden ja opiskelijoiden yrittäjyyden, spinoff-yritysten tai patentoinnin kaltaisissa aktiviteeteissa.

Yliopistojen muutosta ei ole Suomessa juuri kuvattu yrittäjyyteen liittyvä terminologian kautta, vaikka EU:n ja OECD:n aihetta koskeva työ on alkanut herättää kiinnostusta.

“Yrittäjäyliopisto tarjoaa liian kapea-alaisen lähtökohdan tiede- ja innovaatiopolitiikkaan.”

Kalevi Sorsa -säätiön julkaisussa arvioidaan, että Suomessakin yliopistoilta odotetaan entistä nopeammin kaupallisia tuotoksia. Tästä viestivät Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaudella lisääntyneet vaatimukset, että tutkimuksen kaupallistamista pitää tehostaa.

Alaja varoittaa tästä suunnasta.

– Yrittäjäyliopiston politiikkaidea ja liika keskittyminen kaupallistamiseen uhkaavat viedä tiedepoliittista keskustelua sivuraiteelle. Tärkeintä yliopistojen toiminnassa on paitsi tieteen ja sivistyksen, mutta myös talouden kannalta tutkimus ja opetus sekä niiden pitkäjänteinen kehittäminen.

Hän korostaa, että lisäksi kaikkien yliopistojen ja tieteenalojen erityispiirteet eivät millään mahdu yrittäjäyliopiston asettamaan muottiin.

– Yrittäjäyliopisto tarjoaa liian kapea-alaisen lähtökohdan tiede- ja innovaatiopolitiikkaan, mutta kysymys teknologiansiirrosta ja tiedon yhteiskehittämisestä on luonnollisesti tärkeä.

Hänen mukaansa tutkimus- ja kehittämistoiminnan heikentyminen finanssikriisin jälkeen herättää kysymyksen siitä, onko pitkäjänteinen tutkimusyhteistyö ja yhteiskehittäminen heikentymässä pysyvämmin Suomessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE