Varoitus hallitukselle: ”Se on hallituskriisin paikka ja todennäköisesti samalla hallitus hajoaa”

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Maakuntapohjalta syntyy, jos syntyy, 18 itsehallintoaluetta. Näistä kymmenessä on vähemmän kuin 200 000 asukasta, mitä on pidetty vähimmäismääränä erikoissairaanhoidon järjestämiseksi. SDP:n mukaan maakuntajako on väärä tapa sote-palveluiden järjestämiselle.

Sotea enemmän on puhuttu keskustan lempilapsesta: maakuntaitsehallinnosta.

– Sote-asioista ei puhuta. Menossa on vallan ja rahan suurjako. Siksi kaikki keskeiset tahot ovat kiinnostuneet vain ja ainoastaan siitä, miten valta jaetaan, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen sanoo.

– Eri puolilla Suomea kysellään, tehdäänkö päätöksiä kunnissa vai maakunnissa. Ne, jotka haistavat, mistä on saatavissa suurin pala kakusta, ovat nyt pontevasti liikkeellä.

Sote on jäänyt Salosen mukaan tässä valtapelissä jalkoihin. Uudistuksen pääarkkitehti ministeri Juha Rehula (kesk.) sitä paitsi lopettaa nykytehtävänsä reilun vuoden päästä, ja keskustan vaihtopäiviin kuuluu, että Rehulan tilalle nimetään toinen ministeri.

– Suurin kanto kaskessa on, ettei hallitus itsekään tiedä mitä pitäisi tehdä, Salonen toteaa.

Jos sotesta ei tulekaan mitään, mitä sitten?

– Se on hallituskriisin paikka ja todennäköisesti samalla hallitus hajoaa.

– Julkista terveydenhuoltoa on jo rapautettu vuosia. Sote on mitä suurimmassa määrin hallituskysymys, Kristiina Salonen sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin mahdoton nähdä, ettei sote toteutuisi jollakin tavalla. Keskustan hahmotelma tarkoittaa Salosen mielestä, että yksityisille toimijoille tulee lisää pelivaraa.

SDP on viime ajat ollut vahvassa kannatusnosteessa. Hallitus tekee omilla toimillaan oivaa työtä SDP:n kannatuksen kasvattamiseksi. Kannattaako siis sosialidemokraattien tarjoilla mitään omaa lisuketta sote-soppaan?

– Minusta oman vaihtoehdon jättäminen käyttämättä olisi virhe.

– Sosialidemokraatit eri puolilla Suomea katsovat kuitenkin asioita eri vinkkelistä. Eri vinkkelistä katsominen ei koske ainoastaan sosialidemokraatteja, hän lisää.

Salosen mukaan sote-uudistuksen rahoitus on epäselvää. Hän ei usko, että maakunnille tulee verotusoikeutta ainakaan alkuvuosina.

– Rahan uusjaosta on kyse. Kun jollekin annetaan, se on joltakin pois, Salonen kiteyttää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat