x

Varoitus hallitukselle: ”Se on hallituskriisin paikka ja todennäköisesti samalla hallitus hajoaa”

Kuva: Jari Soini

Maakuntapohjalta syntyy, jos syntyy, 18 itsehallintoaluetta. Näistä kymmenessä on vähemmän kuin 200 000 asukasta, mitä on pidetty vähimmäismääränä erikoissairaanhoidon järjestämiseksi. SDP:n mukaan maakuntajako on väärä tapa sote-palveluiden järjestämiselle.

Sotea enemmän on puhuttu keskustan lempilapsesta: maakuntaitsehallinnosta.

– Sote-asioista ei puhuta. Menossa on vallan ja rahan suurjako. Siksi kaikki keskeiset tahot ovat kiinnostuneet vain ja ainoastaan siitä, miten valta jaetaan, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen sanoo.

– Eri puolilla Suomea kysellään, tehdäänkö päätöksiä kunnissa vai maakunnissa. Ne, jotka haistavat, mistä on saatavissa suurin pala kakusta, ovat nyt pontevasti liikkeellä.

Sote on jäänyt Salosen mukaan tässä valtapelissä jalkoihin. Uudistuksen pääarkkitehti ministeri Juha Rehula (kesk.) sitä paitsi lopettaa nykytehtävänsä reilun vuoden päästä, ja keskustan vaihtopäiviin kuuluu, että Rehulan tilalle nimetään toinen ministeri.

– Suurin kanto kaskessa on, ettei hallitus itsekään tiedä mitä pitäisi tehdä, Salonen toteaa.

Jos sotesta ei tulekaan mitään, mitä sitten?

– Se on hallituskriisin paikka ja todennäköisesti samalla hallitus hajoaa.

– Julkista terveydenhuoltoa on jo rapautettu vuosia. Sote on mitä suurimmassa määrin hallituskysymys, Kristiina Salonen sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin mahdoton nähdä, ettei sote toteutuisi jollakin tavalla. Keskustan hahmotelma tarkoittaa Salosen mielestä, että yksityisille toimijoille tulee lisää pelivaraa.

SDP on viime ajat ollut vahvassa kannatusnosteessa. Hallitus tekee omilla toimillaan oivaa työtä SDP:n kannatuksen kasvattamiseksi. Kannattaako siis sosialidemokraattien tarjoilla mitään omaa lisuketta sote-soppaan?

– Minusta oman vaihtoehdon jättäminen käyttämättä olisi virhe.

– Sosialidemokraatit eri puolilla Suomea katsovat kuitenkin asioita eri vinkkelistä. Eri vinkkelistä katsominen ei koske ainoastaan sosialidemokraatteja, hän lisää.

Salosen mukaan sote-uudistuksen rahoitus on epäselvää. Hän ei usko, että maakunnille tulee verotusoikeutta ainakaan alkuvuosina.

– Rahan uusjaosta on kyse. Kun jollekin annetaan, se on joltakin pois, Salonen kiteyttää.

Donald Trump uhoaa: Älkää olko huolissanne – ”Obamacare räjähtää”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo edelleen, että Obamacarena tunnettu nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä ei kestä kauan pystyssä.

– Obamacare räjähtää ja me kokoamme voimamme ja rakennamme mahtavan terveydenhuoltosuunnitelman kansalaisille. Älkää olko huolissanne, Trump kirjoitti Twitterissä.

Trumpin republikaanipuolue epäonnistui perjantaina terveydenhuollon uudistamisessa. Puolue veti lakiesityksensä pois juuri ennen kuin edustajainhuoneen oli määrä äänestää siitä.

Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien ja etenkin Trumpin tärkeimpiä vaalilupauksia. Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

AVAINSANAT

Timo Soini: ”Sain tyttöjä kainaloon kahmalokaupalla”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoo verkkosivuillaan antaneensa puolueelleen kaikkensa. Lauantaina päivitetty teksti paljastaa, että Soinin mieli oli eilen haikea.

”Lopetan puheenjohtajana huipulta. Minulle omien tuki on ollut kaikki kaikessa. Kilpailijat ja mediat ovat lyöneet kuin vierasta sikaa. Se on osa sitä henkistä epämukavuutta, joka liittyy perussuomalaisten puheenjohtajuuteen. Syvä kenttä ei ole koskaan epäröinyt, ei hylännyt. Minun tulee ikävä teitä ja näitä kierroksia.”

Kierroksilla Soini viittaa vaalityöhön, jota hän teki lauantaina useassa paikassa. Yksi kohteista oli Vantaalla, Tikkurilassa.

”Sain tyttöjä kainaloon kahmalokaupalla. Pitkäaikaisia tuttuja ja paljon uusia myös nuoria ja tietysti Korson porukat. Youtuubiikin pääsin”, ulkoministeri veisteli.

Soini uskoo vakaasti vaalimenestykseen. Hallitusvastuu on syönyt perussuomalaisten kannatuksesta puolet pois, ainakin gallupien mukaan.

”Minulle on turha tulla mussuttamaan mahdottomuuksista. Meidän ihmisten on tavoiteltava mahdottomuuksia ja tehdä niistä mahdollisia. En koskaan anna periksi, en missään asiassa, enkä mistään syystä. Edellyttäen, että asia on oikea.”

Osmo Soininvaara: Demarit kärsivät henkisestä neuvottomuudesta: ”Autoakaan ei ohjata jarrupolkimella”

Kuva: Kari Hulkko

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara kertoo blogissaan toivovansa, että demarit pääsisivät henkisestä neuvottomuudestaan ja pystyisivät löytämään uuden suunnan. Hänen mukaansa autoakaan ei ohjata jarrupolkimella.

”Populistit ovat kaikkialla syöneet erityisesti demarien kannatusta, koska duunarieliitti on ollut pettynyt asemansa heikentymiseen. Ahdinko on saanut demarit vetäytymään siilipuolustukseen. Entisestä edistyksen lipunkantajasta on tullut muutoksen vastustaja.”

Soininvaara kirjoittaa, että demarien ahdingolle on helppo ilkkua, mutta se on kaikkien parempaa huomista toivovien ongelma. Hänen mukaansa edistyksen rintamaan tarvittaisiin myös demareita.

”Syyt populistiseen herravihaan eivät ole kadonneet mihinkään – vain purkautumiskanava on menettänyt uskottavuutensa. Tilalle voi tulla myös jotain vielä pahempaa.”

Soininvaaran mukaan keskiluokan kuihtumiseen ja eriarvoistumiseen on löydettävä toimivia lääkkeitä, tai teollisuusmaat kulkevat vaaleissa kriisistä toiseen.

AVAINSANAT

Kovat tuulenpuuskat tekivät tuhoa – pahimmillaan 20 000 oli ilman sähköä

Kova tuuli on aiheuttanut harmia eri puolilla maata. Sunnuntaina puuskittainen tuuli muun muassa katkoi sähköjä ja kaatoi puita.

Illalla junaliikenne jouduttiin keskeyttämään Kouvolan ja Mikkelin välillä puun kaaduttua radalle.

Kaatuneet puut häiritsivät liikennettä myös Viitostiellä Etelä-Savossa Juvan kohdalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko kertoo, että kovimmat tuulilukemat mitattiin Kittilässä, jossa tuuli puhalsi 28 metriä sekunnissa.

Kokon mukaan tuulenpuuskat yltyivät 20–25 metriin sekunnissa useilla paikkakunnilla Etelä- ja Keski-Suomessa.

Energiateollisuuden sähkökatkoseurannan mukaan pahimmillaan sähköt olivat poikki sunnuntai-iltana yli 20 000 asiakkaalta.

Sähkökatkokartan mukaan häiriöitä oli etenkin maan kaakkoisosassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Sosialidemokraatit jäivät 10 prosenttiyksikön päähän CDU:sta Saarlandin osavaltiovaaleissa Saksassa

Kuva: LEHTIKUVA / OLIVER DIETZE
CDU:n kannattajilla oli aihetta riemuun.

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin johtama kristillisdemokraattinen CDU on voittanut selvästi Saarlandin osavaltiovaalit, kertoo yleisradioyhtiö ZDF.

Sen mukaan CDU olisi saamassa äänistä 40 prosenttia ja sosiaalidemokraattien SPD 30 prosenttia.

Saarland on pieni, noin miljoonan asukkaan osavaltio läntisessä Saksassa Ranskan rajalla. Se on CDU:n perinteistä kannatusaluetta.

Saksassa järjestetään alkusyksystä liittopäivävaalit, joissa SPD:n on odotettu haastavan CDU:n valta-aseman.

SPD:n odotukset Saarlandin vaaleissakin olivat suuret, mutta ne eivät realisoituneet tulokseen.

SPD on ollut koko maan kattavissa kannatusmittauksissa nosteessa sen jälkeen, kun puolue valitsi johtajakseen entisen Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin.

Keskustelua aiheesta