Lukijaristeily2017

”Varsinainen silmänkääntötemppu” – Feldt-Ranta kummeksuu kokoomuksen tempoilevaa politiikkaa

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Maarit Feldt-Ranta kysyy, onko Suomella varaa leikata massiivisesti koulutuksesta, sivistyksestä ja osaamisesta.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) arvioi, että erityisesti kokoomuksessa on nyt hätä kädessä koulutuspolitiikkansa kanssa, kun hallitus on saanut lunta tupaan leikkausten takia niin asiantuntijoilta, yliopistoväeltä, maakunnista kuin elinkeinoelämän johtohenkilöiltäkin.

– Jos vähääkään on viimeisen kymmenen vuoden aikana seurannut kokoomuksen tapaa tehdä politiikkaa, ei ole vaikeaa ennustaa, että kokoomus pian alkaa voimallisesti ja laajalla rintamalla puhua koulutuksen puolesta, Feldt-Ranta kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sen jo Ylen haastattelussa.

– Ministeri, joka viimeiset puoli vuotta on puolustellut hallituksen massiivisia koulutusleikkauksia julkisuudessa, lupasi esittää hallituksen kehysriihessä keväällä koulutusleikkauksten kokonaisvaltaista tarkastelua.

Feldt-Rannan mielestä Grahn-Laasonen antoi ymmärtää hallituksen uudelleenarvioivan koulutusleikkauksiaan, joista eduskunta on jo pantu selkä seinää vastaan ja joista päätökset on jo tehty.

– Toinen hämmentävä seikka oli, että hän uskoo hallituksen nyt tekemien säästöpäätösten purevan niin nopeasti, että hallitus voi tehdä uusia määrärahalisäyksiä koulutukseen jo tällä hallituskaudella.

Asioista olisi hyvä puhua niiden omilla nimillä.

Demarikansanedustaja pitää opetusministerin lausuntoa mahdollisista lisäresusseista koulutukseen vielä tällä vaalikaudella on kovin utopistisena.

– Ainakin ministerin lausunto on opportunistinen ja varsinainen silmänkääntötemppu. Määrärahalisäyksethän tarkoittaisivat tosiasiassa sitä, että hallitus peruisi kaikki nyt tekemänsä leikkaukset ja lisäisi sitten rahaa koulutukseen nykytasosta.

Feldt-Ranta epäilee, että Grahn-Laasonen todennäköisesti tarkoitti esittävänsä kehysriihessä, että osa päätetyistä leikkauksista perutaan. Ministerin lausunto on hämmentävä myös sitä taustaa vastaan, että hallituksen menokehykset tälle vaalikaudelle ovat laskevat eli rahaa menoihin käytetään vaalikauden loppua kohden vähenevästi.

Feldt-Ranta toivoo itse asian eli koulutuksen, sivistyksen ja tieteen kannalta, että hallitus uudelleenarvioisi ylimitoitettuja koulutusleikkauksiaan.

– Mutta demokratian ja päättäjien uskottavuuden rippeiden säilyttämiseksi asioista olisi hyvä puhua niiden omilla nimillä. Tämä perusoletus faktoihin nojaamisesta koskee tietysti kaikkia hallituksen ministereitä, mutta erityisesti sitä voisi edellyttää sivistyksestä vastaavalta opetusministeriltä.

Taiwan on sallimassa homoliitot ensimmäisenä Aasiassa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Taiwanista on tulossa ensimmäinen alue Aasiassa, joka laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Taiwanin pääkaupungin Taipein keskustan odotetaan iltapäivällä paikallista aikaa täyttyvän uuden lain kannattajista ja vastustajista. Oikeuden päätös on luvassa tuolloin.

Mikäli perustuslakituomioistuimen päätös asiasta on myönteinen, Taiwanin parlamentin on vielä muutettava maan lakeja vastaamaan päätöstä.

Vähintään kymmenen perustuslakituomioistuimen 14 tuomarista on oltava muutoksen kannalla.

AVAINSANAT

Tutkimus: Kirjoilla ja televisioilla yhä vankka asema lasten median käytössä

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon

Televisiolla ja lukemisella on yhä vahva rooli lasten median käytössä, selviää Sanoman teettämästä Yippee 2017 -tutkimuksesta.

Lapset ja nuoret käyttävät hyvin monipuolisesti eri medioita. Median käyttö vaihtelee kellonajan ja lapsen iän mukaan.

Alle kahdeksanvuotiailla lapsilla televisio on aamun ja aamupäivän eniten käytetty media. Päivällä ja iltapäivällä eniten käytetään erilaisia videopalveluja, ja illalla luetaan kirjoja. Sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt selvästi ja on vilkkaimmillaan aamuisin.

Lähes kolmasosa 3–16-vuotiaista kertoi lukevansa kirjoja tai sarjakuvia iltaisin ennen nukkumaanmenoa. 8–12-vuotiaista lähes 60 prosenttia lukee päivällä sarjakuvalehtiä ja -kirjoja.

– Kyselytutkimuksessa näkyy, että televisio ja lukeminen ovat lapsiperheiden yhteistä tekemistä etenkin iltaisin. Päivällä mediankäyttö keskittyy erilaisiin videopalveluihin ja muuhun liikkuvaan kuvaan, Sanoma Median kuluttajaymmärryksestä vastaava johtaja Caroline Lilius kertoo.

Kantar TNS:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi yli tuhat 3–16-vuotiasta lasta helmi-maaliskuussa. Tutkimus tehdään kahden vuoden välein.

Karhu liikkuu Espoossa – poliisi pyytää ilmoittamaan havainnoista

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / MARI LEHMONEN

Poliisi on saanut aamulla useita ilmoituksia Espoossa liikkuvasta karhusta. Viimeisimmät poliisin tiedossa olevat havainnot ovat hieman ennen aamukahdeksaa Kehä III:lta Kauklahden liittymän kohdilta.

Karhuhavaintoja on tehty parin viime vuorokauden aikana myös Inkoossa ja Kirkkonummella. Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdolliset havainnot hätäkeskukseen numeroon 112.

AVAINSANAT

Moody’s laski luottoluokitusta – Kiina ei hyväksy

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiinan presidentti President Xi Jinping puhui Bekingin pohjoispuolella 15. toukokuuta.

Kiina ei hyväksy luottoluokittaja Moody’sin päätöstä laskea maan luottoluokitusta.

Kiinan mukaan luottoluokittaja on käyttänyt epäsopivaa menetelmää maan talouden arvioinnissa ja yliarvioinut Kiinan talouden riskejä.

CNBC:n mukaan maan luottoluokitus laski luokasta Aa3 luokkaan A1 eli ylempään keskiluokkaan.

Shanghain ja Hongkongin pörssit olivat laskussa sen jälkeen, kun Moody’s päätti laskea luottoluokitusta.

Filippiinien poliisi surmannut lähes 3000 – Trump kehui ”loistavasta työstä” huumeongelman hoidossa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui Filippiinien presidentti Rodrigo Duterten otteita huumeiden kitkemisessä Filippiineiltä, kun kaksikko keskusteli puhelimitse viime kuun lopulla.

Asia käy ilmi Filippiinien hallinnon puhelusta laatimasta muistiosta, jonka yhdysvaltalaismedia julkaisi tiistaina.

Trump sanoi muistion mukaan puhelimessa Duterten tehneen loistavaa työtä huumeongelman hoidossa.

Filippiinien poliisi on kertonut surmanneensa noin 2 700 ihmistä sen jälkeen, kun Duterte astui virkaansa viime kesäkuussa ja aloitti kiistellyn huumeidenvastaisen sotansa.

Lisäksi tunnistamattomat hyökkääjät ovat poliisin mukaan tappaneet 1 800 ihmistä ja 5 700 väkivaltaista kuolemaa tutkitaan.

Duterten kovat otteet ovat aiheuttaneet kansainvälistä paheksuntaa. Osin tästä syystä Duterten aikana Filippiinien suhde sen perinteiseen liittolaiseen Yhdysvaltoihin on viilentynyt selvästi.