Varuillanne Leijonat – Saksalla yllätysvalmis joukkue jalkeilla

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Jarno Koskirannan (vasemmalla), Lasse Kukkosen, Juha Metsolan ja Atte Ohtamaan on syytä olla hereillä, kun Saksan nimivahva joukkue on vastassa.

Suomen avausvastustaja Saksa on tuskin vain pelkkä suupala Leijonille Etelä-Korean olympialaisten jääkiekkoturnauksessa. Suomi kohtaa yllätysvalmiin Saksan torstaina olympialaisten C-lohkon avausottelussaan.

Saksan päävalmentajana työskentelee entinen NHL-pelaaja Marco Sturm. Sturmin johdolla Saksa on totuttu näkemään kamppailuhalukkaana ja suoraviivaisena joukkueena, joka hengen päälle saadessaan voi olla hankala ja arvaamaton vastustaja.

Tasakentällisin pelattaessa Saksan vaarallisuus tulee esiin sykäyksittäin, ja ylivoimalle päästessään sillä on vaadittavat työkalut ja taidot kiekon pussiin pistämiseen.

Ennakkosuosikkina otteluun luistelevan Suomen tulisikin voittaakseen pitää vauhtia yllä ja tehdä Saksaan pesäeroa johtomaalien muodossa jo varhaisessa vaiheessa peliä. On altavastaaja Saksan etu, jos peli etenee pitkään tasaisena.

Jäällä Kruppin poika ja ex-NHL-miehiä.

Saksan riveissä on useita mielenkiintoisia pelaajia, kuten Stanley Cup –voittaja Uwe Kruppin poika Björn. Björn Krupp pelaa puolustajana kuten isänsäkin aikoinaan. Kruppin vahvuudet ovat puolustuspäässä ja hän onkin kiekkoillut Saksan pääsarjassa DEL-liigassa Wolfsburgin joukkueessa melko vaatimattomin tehoin.

Lisäksi Saksan riveistä löytyvät muiden muassa entiset NHL-pelaajat Christian Ehrhoff ja Marcel Goc.

Jotain esimerkiksi Ehrhoffin osaamisesta kielii se, että hän on nakutellut puolustajan paikalta NHL:ssä parhaimmalla kaudellaan peräti 50 tehopistettä. Ehrhoff tosin on jo varttunut 35 vuoden ikään ja pelaa nyt jo kunnioitettavasti uransa neljänsissä olympialaisissa.

– Joukkueen tavoite on pääsy puolivälieriin. Olemme ylpeitä siitä, että olemme olympialaisissa. Pelkkä osallistuminen ei riitä meille, Ehrhoff sanoi uutistoimisto DPA:n mukaan.

Saksan maalivahtikolmikkoon puolestaan kuuluu Dennis Endras, joka muistetaan loistostaan takavuosien MM-turnauksissa.

Keskustelua aiheesta

Legendojen kamppailu päättyi suomalaisvoittoon: Janne Ahonen löi kirkkaasti Noriaki Kasain

Kuva: Lehtikuva

Janne Ahonen eteni Pyeongchangin talviolympialaisten suurmäen toiselle kierrokselle ainoana suomalaishyppääjänä. Ahonen venytti avauskierroksella 124,5 metriä, ja se riitti 30. sijaan. Hän pääsi viimeisenä miehenä toiselle kierrokselle.

– Ihan ok hyppy. Jostain oli lähdettävä liikkeelle, ja olen tyytyväinen, ettei tuon huonommin mennyt, Ahonen kertoi Ylen haastattelussa.

Toisella kierroksella Ahonen jäi 115,5 metriin.

Nelikymppisten taistelussa Ahonen, 40, oli kilpailun paras, koska Japanin Noriaki Kasai, 45, ei päässyt edes toiselle kierrokselle. Kahdeksansissa olympialaisissaan kilpaileva Kasai jäi suurmäen ainoassa kisahypyssään 121 metriin.

33:nneksi sijoittunut Kasai kukisti Suomen muut hyppääjät Andreas Alamommon, Antti Aallon ja Jarkko Määtän. Alamommo oli 34:s ja Aalto sekä Määttä jakoivat 37. sijan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hurja arvio: Tässä Suomen ainoa mahdollisuus huippusijoituksiin miesten viestissä – ”Porukka hajoaa täysin”

Kuva: Lehtikuva

Suomi lähtee sunnuntaiseen miesten 4×10 viestiin niin sanotusti kova pää edellä. Joukkueen tavoitteena on pysyä mahdollisimman pitkään kärkitaistelussa, joten hiihtojärjestys on Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen ja Lari Lehtonen.

– Ainut mahdollisuus huippusijoituksiin on, että Rise (Hakola) pysyy mukana ja Iivo pystyy tekemään peliliikkeitä, joilla porukka hajoaa täysin.

– Kolmannella osuudella Matti ja muut pystyvät hiihtämään niin kovaa, ettei kärkipäässä ole enää joukkueita kolmea enempää, päävalmentaja Reijo Jylhä sanoi.

Hänen mukaansa Ruotsin ankkuri Calle Halfvarsson ja Norjan ankkuri Johannes Hösflot Kläbo eivät paljon piittaa siitä, kuka Suomella on ankkurina. On siinä sitten kuka tahansa.

Norja lähtee viestiin hiihtojärjestyksessä Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger ja Kläbo.

Jylhän mukaan viestispekulaatiossa oli myös Anssi Pentsinen, mutta tämä koki perjantain vaisun hiihdon jälkeen, ettei pysty lupaamaan vahvaa viestiosuutta.

Viesti alkaa kahdella perinteisen hiihtotavan osuudella ja jatkuu vapaalla hiihtotavalla.

Viime vuonna Lahden MM-hiihdoissa Suomi oli miesten viestin viides. Sotshin 2014 olympiavoittoa puolustaa Ruotsi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Keskustelua aiheesta

Ei voi mitään: Maailmancupin johtajalle Kaisa Mäkäräiselle luu käteen olympialaisista

Kuva: Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen on sijoittunut olympialaisten ampumahiihdon yhteislähdössä sijalle 10. Mäkäräinen selvitti 12,5 kilometrin kilpailun kahdella sakolla, jotka tulivat pystyammuntapaikoilta.

Kilpailun voitti Slovakian Anastasija Kuzmina ennen Valko-Venäjän Darja Domratshevaa ja Norjan Tiril Eckhoffia.

Yhteislähtö oli Pyeongchangin talvikisojen viimeinen naisten henkilökohtainen kilpailu ampumahiihdossa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Roponen hyytyi matkalla: Suomi putosi mitalivauhdista naisten viestissä

Kuva: Lehtikuva

Aino-Kaisa Saarinen kamppaili naisten 4×5 kilometrin olympiaviestissä neljäntenä ensimmäiseen vaihtoon venäläisten OAR-joukkueen, Norjan ja Slovenian perässä. Ero kärkeen oli 19,9 sekuntia.

Mitalisuosikeista Ruotsi tuli vaihtoon viidentenä kuusi sekuntia Suomen perässä.

OAR jatkoi toisella osuudella kilpailun kärjessä, ja Charlotte Kalla nosti Ruotsin viidenneltä sijalta toiseksi. Kerttu Niskanen nousi Kallan vetoavun turvin kolmanneksi Norjan edelle.

OAR johtaa perinteisen hiihtotavan osuuksien jälkeen kilpailua 1,7 sekunnilla Ruotsiin ja 10,1 sekunnilla Suomeen. Suomen kolmatta osuutta hiihti Riitta-Liisa Roponen, joka jäi kärjelle pahasti.

Suomi tuli viimeiseen vaihtoon 40 sekuntia kärjestä.

Krista Pärmäkoski on joukkueen ankkuri.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta