Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

Varustamot vaativat nyt matkustajilta negatiivisen testituloksen – joitakin käännytetty takaisin

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kaikilla ulkomailta saapuvilla yli 12-vuotiailla matkustajilla tulee olla laivaan noustessaan todistus 72 tunnin sisällä otetusta negatiivisesta koronatestistä tai lääkärintodistus sairastetusta taudista.

Demokraatti.fi/STT

Vaatimus ei koske logistiikka-alan kuljettajia tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä ammattihenkilöitä, joiden Suomeen saapumiselle testivaade muodostaa käytännön ylitsepääsemättömän esteen.

Tästä päivästä alkaen varustamot vaativat matkustajilta korkeintaan 72 tuntia vanhan negatiivinen testituloksen.

Valtaosalla ulkomailta saapuvista laivamatkustajista on tänään ollut vaadittu todistus negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta taudista, varustamot kertovat STT:lle. Varustamot ovat vaatineet koronatodistuksia ulkomailta saapuvilta matkustajilta tästä päivästä alkaen.

–  Jalkaisin laivoille saapuneita matkustajia on ollut tiistaina todella vähän sekä Tallinnassa että Tukholmassa. Tukholmassa heitä oli kaksi, toinen jouduttiin käännyttämään takaisin, kun hänellä ei vaadittua todistusta ollut. Tallinnassa jalkaisin laivalle saapuneita oli seitsemän, joista käännytettiin yksi, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

–  Automatkustajia saapui laivaan Tukholmassa joitakin kymmeniä. Heitä ei tarvinnut käännyttää.

Myös Viking Linen laivoilta käännytettiin aamulla vain kourallinen yhteensä yli sadasta matkustajasta.

–  Olisiko yksi Tukholmassa ja parisen kappaletta Tallinnassa. Tukholmassa oli muistaakseni todistus mennyt jo umpeen, henkilö lähti hakemaan uutta todistusta ja tulee iltalaivalla, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Järjestelyt sujuivat hänen mukaansa aamulla suunnitelmien mukaan. Terminaalien lähtöselvitysautomaatit on suljettu, ja jokainen matkustaja menee nyt laivalle lähtöselvityskopin kautta.

Matkustajamäärät ”masentavan pieniä”

Vaatimus koronatodistuksesta koskee yli 12-vuotiaita matkustajia. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka ovat pysyneet koko ajan laivassa. Todistusvaade ei myöskään tietyin edellytyksin koske logistiikka-alan kuljettajia tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä ammattilaisia.

Todistukseksi riittää testistä saatu tekstiviesti-ilmoitus tai sähköposti, jos siitä käy ilmi testatun nimi, näytteenoton ajankohta sekä testituloksen myöntäjä. Koronatestin voi ottaa aikaisintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, jotta sen tulos kelpaa laivaan pääsyksi.

Uusi käytäntö perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vahvaan suositukseen, ja sillä halutaan torjua etenkin koronavirusmuunnosten leviämistä. Koronarokotteen saaneita kohdellaan toistaiseksi samalla tavalla kuin muita matkustajia, mutta tilanne voi tulevaisuudessa muuttua.

Boijer-Svahnströmin mukaan vaatimus koronatodistuksesta ei ole vaikuttanut matkustajamääriin Viking Linen laivoilla.

–  Ne ovat olleet masentavan pienet muutenkin tässä. Aamulla Viking Gracella, johon mahtuu 2 800 matkustajaa, on alle 50 reittimatkustajaa, ei se nyt ole hirveän paljon.

Hänen mukaansa matkustajien on ollut vaikea pysyä kärryillä säännöksistä, jotka ovat eri maissa erilaiset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE