Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vasemmisto moukaroi Purran esitystä – “Hallituksen politiikan järjettömimpiä ja kylmimpiä toimia”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvostelevat tiukin sanoin valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) budjettiesitystä. Esitys julkaistiin kokonaan tänään.

Rane Aunimo

Demokraatti

– Purran budjettiesityksestä näkee, että talouden tasapainotus ei ole tavoitteenakaan. Suurituloisten veroale ja harmaan talouden torjunnan vaikeuttaminen ovat täysin ristiriidassa julkisen talouden vahvistamisen kanssa. Pienillä säästöillä iso vahinko, Mäkynen kirjoittaa X-palvelussa.

– Sosiaaliturvan lapsikorotusten poistaminen on hallituksen politiikan järjettömimpiä ja kylmimpiä toimia. Pieni säästö, erittäin iso vahinko. Lapsiköyhyys on yhteiskunnalle iso ongelma, joka poikii myös muita kalliita ongelmia, Mäkynen jatkaa.

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

ANDERSSON puolestaan huomauttaa, että hallituksen massiivisista sosiaaliturvaleikkauksista huolimatta valtiontalouden alijäämän ennakoidaan koko hallituskauden ajan pysyvän 9-10 miljardissa.

– Kovista puheista huolimatta Orpon ja Purran aikana “velkaralli” jatkuu vielä kovempana kuin edellisen hallituksen aikana, koska näihin ennusteisiin ei liity mitään sen kaltaisia kriisejä, jotka kasvattivat velkaantumista viime hallituskauden aikana. Ero on siinä, että velkaantumisen lisäksi oikeistohallitus leikkaa erittäin rajusti kaikista pienituloisimpien toimeentulosta.

Hän muistuttaa viestipalvelu X:ssä, että leikkaukset eivät edes hyödytä täysimääräisesti julkista taloutta, koska iso osa leikkauksista saatavasta rahasta häviää verokevennyksiin paremmin toimeen tuleville suomalaisille, niin hallituksen omien päätösten kuin Työllisyysrahastonkin kautta.

– Purra ja Orpo ovat vastanneet kritiikkiin sanomalla, että oppositio ei samaan aikaan voi vastustaa leikkauksia ja kritisoida hallituksen velkaantumistahtia.

– Tottakai me voimme, kahdesta syystä: Ensinnäkin, nykyiset oppositiopuolueet eivät vaaleissa kampanjoineet sloganilla “on aika lopettaa velaksi eläminen” tai puhumalla “hallituksen velkarallista”. Näin tekivät kokoomus ja perussuomalaiset. He antoivat ymmärtää että velaksi eläminen voidaan noin vain lopettaa, vaikka väestö vanhenee, soten menot kasvavat ja hävittäjähankinnat sekä muut panostukset puolustukseen rahoitetaan velaksi.

Toiseksi leikkauksia voi Anderssonin mukaan kritisoida siksi, että valtiontaloutta voi tasapainottaa muutenkin kuin leikkaamalla pienituloisimmilta.

– Vasemmisto on tuonut esille, miten oikeudenmukaisilla verouudistuksilla on mahdollista saada yhtä paljon lisätuloja kuin sosiaaliturvaleikkauksilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE