Politiikka

Vasemmistoliiton malli maksaisi 150 miljoonaa vuodessa, jos isistä puolet hyödyntäisi vapaansa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esitteli tänään 6+6+6-vanhempainvapaamallinsa.

Vasemmistoliitto esittää nykyisen äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaajärjestelmän muuttamista ja pidentämistä 18 kuukauden vanhempainvapaaksi. Vapaa jaettaisiin kolmeen kuuden kuukauden jaksoon, joista yhden käyttäisi äiti, yhden vanhemmat jakaisivat keskenään ja yhden käyttäisi isä.

Samaa sukupuolta oleville vanhemmille vapaa jaettaisiin samalla tavalla. Yksinhuoltaja voisi pitää koko 18 kuukauden vapaan. Vapaajaksoja voisi käyttää lapsen kolmivuotispäivään saakka.

— Nykyinen vanhempainvapaamalli ei täytä sille asetettuja tavoitteita lasten hyvinvoinnin ja sukupuolten tasa-arvon edistämisestä. Naiset käyttävät valtaosan sekä vanhempainvapaasta että hoitovapaasta. Tämä vaikuttaa naisten työnsaantimahdollisuuksiin, urakehitykseen, palkkoihin ja eläkkeisiin. Vanhempainvapaiden uudistaminen on tärkeä rakenteellinen uudistus, joka parantaa erityisesti naisten työllisyyttä, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Isät käyttävät tällä hetkellä alle kymmenen prosenttia vanhempainrahapäivistä. Vasemmistoliitto on teettänyt laskelmat mallin kustannuksista eduskunnan tietopalvelussa. Jos esimerkiksi puolet isistä hyödyntäisi vapaansa, olisi mallin kustannus 150 miljoonaa vuodessa. Vasemmistoliitto tulee esittämään vaihtoehtobudjetissaan, että valtio varaisi uudistukselle riittävät varat.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä avaa myös vetoomuksen, jonka allekirjoittamalla voi antaa tukensa tehtävälle lakialoitteelle.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat