Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Vasemmistoliiton nuorisojärjestöt haluavat uusia rahajärjestelmän – esittävät muun muassa sähköisen rahanluonnin järjestämistä suoraan valtion budjetista

Istock

Vasemmistonuoret ja Vasemmisto-opiskelijat vaativat tiedotteessaan ”rahareformin toteuttamista eli siirtymistä oikeudenmukaiseen rahajärjestelmään”.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Niiden mukaan viime vuosien kestämätön rahapolitiikka on luonut talouskuplan, jonka koronaviruksen aiheuttama kysyntä- ja tarjontashokki on puhkaissut.

– Velkaantumiseen perustuva rahapolitiikka on hyödyntänyt ensisijaisesti suuryrityksia ja rikkaimpia tuloluokkia. Pankkien luoma uusi raha on päätynyt lähinnä sijoittajille. Tämän takia tarvitsemme uutta rahapolitiikkaa, jossa raha todella päätyy sitä tarvitseville. Uusi rahapolitiikka mahdollistaisi muun muassa universaalin perustulon, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh.

Vasemmistonuoret ja Vasemmisto-opiskelijat kirjoittavat tiedotteessaan, että käytännössä uusi rahapolitiikka tarkoittaisi 100% reservivaatimuksen asettamista pankeille ja sähköisen rahanluonnin järjestämistä suoraan valtion budjetista tai keskuspankkien toimesta velattomasti.

Vasmmistoliiton järjestöjen mukaan rahanluontioikeuden siirtäminen tekisi taloudesta vakaamman, eikä valtioiden tarvitsisi enää pelastaa pankkeja konkursseilta.

”Historia on osoittanut, että pankit harvoin kantavat rahanluontiin liittyvää vastuuta vaan aiheuttavat asunto- ja pörssikuplia, finanssikriisejä ja lamoja. Rahareformin myötä myös eriarvoisuutta kasvattava mekanismi sekä talouskasvun pakko poistuisivat. Nyt kun pandemia on puhkaissut finanssisektorin kuplan, olisi oikea hetki siirtymän toteuttamiselle.”

– Milleniaaleille tämä on jo kolmas syvä talouskriisi heidän elinaikanaan. Tälle talouskriisien kierteelle on pistettävä loppu. Tutkimuksista tiedämme, että talouslamojen vaikutukset nuoriin sukupolviin jatkuvat läpi elämän. Ei ole oikein, että uudet sukupolvet joutuvat elämään loputtoman talous- ja ympäristökriisin keskellä, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström vaatii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE