Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ulos pormestarikoalitiosta Tampereella – luottamustoimet saattavat vähentyä

Vasemmistoliitto jättäytyi pois Tampereen kaupunginvaltuuston valtakoalitiosta.

Tampereen kaupunginvaltuuston Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on ulkona valtuuston pormestarikoalitiosta. Muut koalitioon kuuluvat ryhmät päättivät asiasta torstaina.

Asiasta kertovan tiedotteen ovat allekirjoittaneet pormestari Lauri Lyly ja ryhmien puheenjohtajista kaikki muut paitsi koalitioon kuulumattoman Vaihtoehto Tamereelle -ryhmän Aarne Raevaara ja Vasemmistoliiton “ryhmyri” Mikko Aaltonen.

Koalitioon ovat kuuluneet valtuustokauden alusta lähtien kaikki muut valtuustossa edustettuna olevat puolueet paitsi Vaihtoehto Tampereelle. Sillä on kaupunginvaltuustossa yksi valtuutettu.

– Valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa on todettu, että Tampereen kaupungin talouden tasapainottaminen on yksi keskeisimmistä valtuustokauden ja pormestariohjelman asioista. Kaupunginvaltuusto käsitteli yhdessä valmisteltua ja neuvoteltua talouden tasapainottamisohjelmaa maanantaina 23. huhtikuuta 2018. Päätöksenteon yhteydessä Vasemmistoliiton valtuustoryhmä äänesti esitettyä ohjelmaa vastaan, tiedotteessa todetaan.

Pormestarikoalition jatkossa muodostavien ryhmien puheenjohtajat toteavat, että näillä eriävillä äänestyspäätöksillään Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jättäytyi pormestarikoalition ulkopuolelle.

Vasemmistoliitto keräsi rusinoita pullasta

Talouden tasapainottamisohjelman hyväksyneet puolueet katsovat, ettei pisteiden keruu tai “rusinoiden poimiminen pullasta” vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja muiden puolueiden kustannuksella ole sen enempää suotavaa kuin sopivaakaan.

– Niin kauan, kun ryhmä on pormestarikoalition ulkopuolella käsitellään keskeiset kaupungin poliittiset linjaukset ensin koalition sisällä. Myöskin avautuvat luottamushenkilöpaikat päätetään ja täytetään ensisijaisesti koalition toimesta, mikäli suhteellinen vaali antaa siihen mahdollisuuden, “ryhmyrit” toteavat.

Tekstin muotoilu kertoo, että Vasemmistoliitto voi palata koalitioon. Miten se tapahtuu, jää nähtäväksi. Muiden ryhmien  luottamus Vasemmistoliiton on kuitenkin hankittava takaisin.

Kun luottamusmiespaikkoja vaalien jälkeen jaettiin, Vasemmistoliiton ryhmää hyvitettiin suuremmalla luottamusmiesten määrällä kuin vaalitulos olisi edellyttänyt. Näin korvattiin Vasemmistoliitolle muun muassa se, ettei vaalitulos mahdollistanut sille enää apulaispormestarin paikkaa.

Neuvotteluissa perustettiin poikkeuksellisesti muun muassa kaupuginvaltuustoon kolmannen varapuheenjohtajan “vakanssi”, jonka haltijaksi valittiin vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Mikko Aaltonen. Näin hän on voinut osallistua puheoikeudella kaupunginhallituksen kokouksiin.

Kun luottamusmiespaikat menevät ensi keväänä uusjakoon, saattaa käydä niin, että Aaltonen menettää paikkansa valtuuston puheenjohtajistossa.

Käytännössä Vasemmistoliitolle jää myös aikaisempaa heikommat mahdollisuudet vaikuttaa kaupunkia ja kaupunkilaisia koskevien asioiden valmisteluun.

Vasemmistoliiton ryhmä on seitsemällä jäsenellään neljänneksi suurin valtuustoryhmä.

Ryhmä tiesi riskin

Vasemmistoliiton suhtautuminen kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaan ei tullut yllätyksenä viime kuun valtuuston kokouksessa, missä ohjelma hyväksyttiin. Vasemmistoliitto oli jo hyvissä ajoin ilmoittanut omat tavoitteensa ohjelman osalta. Ryhmä hyväksyi tasapainottamisohjelmasta 42 miljoonaa euroa, kun paketti kokonaisuudessaan oli 43,5 miljoonaa euroa. Näkemysero oli 1,5 miljoonaa euroa.

Jo neuvotteluvaiheessa Vasemmistoliitolle kävi selväksi, miten ryhmälle saattaa käydä, jos se lipeää koalition yhteisestä linjasta. Päätöksellään se otti tietoisen riskin. Nyt kun ryhmä on ulkona valtakoalitiosta, sen selitykset vaikuttavat menevän semantiikan puolelle

Linjan takana pysyminen ei ollut helppoa muissakin valtuustoryhmissä. Jokaisella ryhmällä olisi ollut tasapainottamisohjelmaan omia ehdotuksiaan. Jos yhden ryhmän toivomus olisi hyväksytty, olisi pitänyyt hyväsyä muidenkin ryhmien lisäys- ja muutosehdotukset. Se olisi merkinnyt talouspaketin leviämistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE