Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vasemmistoliitto: Näin käännämme tuloerot selvään laskuun ja vähennämme köyhyyttä

Vasemmistoliitto esittää omassa vaihtoehtobudjetissaan politiikan kääntämistä uuteen suuntaan panostuksilla yhdenvertaisuuteen, ilmastonmuutoksen hillintään sekä kestävän rakennemuutoksen edistämiseen.

Vasemmistoliitto tilasi eduskunnan tietopalvelulta aiemmin syksyllä laskelmat, jotka osoittivat hallituksen politiikan kääntäneen tuloerot kasvuun. Omassa vaihtoehtobudjetissaan vasemmistoliitto kääntää tuloerot selkeään laskuun. Tämä tapahtuu etuuskorotuksilla, verotuksen muutoksilla, karsimalla hyvinvointipalveluiden maksullisuutta sekä lisäämällä koulutuksen ja kasvatuksen tasa-arvoa.

Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan vasemmiston vaihtoehtobudjetti pienentää selvästi tuloeroja ja köyhyysastetta. Se myös lisää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa.

– Vasemmistoliiton budjettiesitykset tarjoavat tasa-arvoa ja yhteiskunnan kestävää rakennemuutosta edistävän vaihtoehdon. Panostamme reilusti yli miljardi euroa hyvinvointieroja tasaaviin etuuskorotuksiin ja julkisten palveluiden parantamiseen. Esimerkiksi kansan- ja takuueläkettä korotetaan 50 eurolla kuussa. Koulutusjärjestelmää ja opiskelijoiden asemaa vahvistetaan lähes puolella miljardilla eurolla, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

– Olemme vastustaneet kiky-sopimusta alusta asti, ja sen haitalliset vaikutukset on kumottu budjetissamme. Työntekijän sosiaalivakuutusmaksut pienenevät, ja julkisen sektorin työntekijät saavat lomarahansa.

Verotuksessa vasemmistoliitto lisää verojärjestelmän progressiivisuutta. Tämä tapahtuu tuloveroasteikon yläpäätä ja osinkoverotusta kiristämällä sekä pienituloisimpia auttavaa kunnallisveron perusvähennystä kasvattamalla. Yhteisövero korotetaan Ruotsin tasolle 22 prosenttiin. Hallituksen hyvätuloisia suosivia veronkevennyksiä perutaan.

Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetissa menojen ja tulojen suhde on samalla tasolla kuin hallituksen esityksessä.

– Tällä osoitamme, että on mahdollista tehdä hyvinkin erilaista politiikkaa valtion rahoitusasemaa muuttamatta, Andersson sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE