Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Vastenmielinen hyökkäys lehdistönvapautta kohtaan” – Euroopan parlamentti piti hiljaisen hetken murhatun toimittajan muistolle

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani.

Euroopan parlamentti piti minuutin hiljaisen hetken murhatun slovakialaisen toimittajan Jan Kuciakin muistolle täysistunnon avauksessa Brysselissä, Euroopan parlamentin lehdistöpalvelu kertoo.

Parlamentin puhemies italialainen Antonio Tajani tuomitsi jyrkästi lähellä Bratislavaa tapahtuneen toimittaja Jan Kuciakin sekä hänen kumppaninsa Martina Kušnírován murhan.

– Tämä on vastenmielinen hyökkäys lehdistönvapautta kohtaan vain muutama kuukausi Daphne Caruana Galizian murhan jälkeen. Lehdistönvapaus on yksi demokratian perustavia arvoja,  Tajani parlamentin lehdistöpalvelun mukaan.

Meidän pitää varmistaa lehdistönvapauden toteutuminen.

Slovakialainen tutkiva journalisti ja hänen tyttöystävänsä löydettiin ammuttuina kotoaan sunnuntaina.

Aktuality.sk -uutissivustolle työskennellyt 27-vuotias Jan Kuciak tunnettiin kotimaassaan jutuistaan, jotka liittyivät korkean tason veropetostapauksiin. Pariskunta löydettiin sen jälkeen, kun heidän omaisensa eivät olleet saaneet heihin yhteyttä. Poliisin mukaan he ovat kuolleet torstain ja sunnuntain välisenä aikana.

– Kuciak teki työnsä ammattimaisesti ja intohimoisesti. Hän tutki päättäväisesti veropetoksia ja epäilyttävää rahoitusta huolimatta siitä, keihin epäilyt kohdistuivat, puhemies jatkoi.

Poliisin tutkimusten lähtökohdaksi murhan selvittämisessä on kerrottu olevan Kuciakin journalistiset tutkimukset. Tajani korosti, että “ei ole hyväksyttävissä, että toimittajia tapetaan heidän työnsä takia.”

– Meidän pitää varmistaa lehdistönvapauden toteutuminen ja että toimittajat voivat tehdä töitä vapaasti, Tajani lausui.

– Parlamentin puolesta voin taata, että kuten Daphne Caruana Galizian kohdalla, me tulemme pitämään keskustelua yllä ja seuraamaan asiaa tarkasti, jotta syylliset saadaan oikeuden eteen.

Tajanin kommenttien jälkeen parlamentti piti minuutin hiljaisen hetken Kuciakin ja Kušnírován muistolle.

Elsi Katainen aloittaa uutena Euroopan parlamentin jäsenenä.

Hannu Takkula (ALDE, kesk.) siirtyy Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi ja jättää Euroopan parlamentin jäsenen paikkansa.

Takkulan paikan parlamentin jäsenenä täyttää Elsi Katainen (ALDE, kesk.). Hänen toimikautensa alkaa torstaina 1.3.

Keskustelua aiheesta

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )