”Vastuutonta ihmisten syrjäyttämistä” – hallituksen logiikka ontuu

Kari Hulkko
Työllistämisrahojen raju leikkaaminen on SDP:n mielestä suhdannepoliittisesti väärin, kun samaan aikaan työttömyys vain kasvaa.
Kari Hulkko
Työllistämisrahojen raju leikkaaminen on SDP:n mielestä suhdannepoliittisesti väärin, kun samaan aikaan työttömyys vain kasvaa.
Kari Hulkko
Työllistämisrahojen raju leikkaaminen on SDP:n mielestä suhdannepoliittisesti väärin, kun samaan aikaan työttömyys vain kasvaa.

Työttömyys nousee, mutta hallitus vähentää työllistämisrahoja. SDP:n mielestä kehitys on vastuutonta ja syrjäyttää ihmisiä.

– Palkkatukirahojen  ja työttömyysturvan leikkaaminen on suhdannepoliittisesti väärin,  eduskunnan sosialidemokraattiset työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsenet Tarja Filatov, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Ilmari Nurminen kritisoivat.

He vierailevat tänään Pohjois-Karjalassa, joka on aktivoinut vastuullisesti työttömiä.

– Pohjois-Karjalassa on osattu käyttää valtion työvoimapolitiikan tukivälineitä ja aktivointiaste on maan kärkeä, vaikka sen taso vaihteleekin kunnittain, valiokunnan puheenjohtaja Filatov kiittää.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Jo viime vuonna palkkatukirahat loppuivat kesken vuoden ja aktivointiaste laski. Hallitus ei eduskunnan toiveista huolimatta ole suostunut antamaan lisäbudjettia, joka olisi helpottanut tilannetta.

SDP pitää tämän vuoden määrärahan leikkausta kohtuuttomana, koska työttömyys nousee. Erityisen huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömyyden nousu.

– Työkykyisiä uusia työttömiä ihmisiä ei ole järkevää aktivoida kuntouttavaan työtoimintaan, koska he eivät tarvitse kuntoutusta, vaan työtä, Filatov muistuttaa.

Hän vaatii, että työttömyysturvaa on voitava käyttää palkkatukena ja työllistämisseteli on saatava käyttöön pian.

Hallituksen suunnitelmat tuovat vain pelkoa ja epävarmuutta.

24-vuotias Ilmari Nurminen on huolissaan nuorten kasvavasta työttömyydestä. Pohjois-Karjalassa nuorten työttömyys on kasvanut muuta maata nopeammin.

– Määrärahoja tarvitaan etenkin sanssi-kortteihin, joilla työnantaja saa palkkatukea nuoren työllistämiseen ja siten nuori pääsee helpommin työelämään kiinni.

Hän korostaa, että nuoret tarvitsevat myös riittäviä tukipalveluita ja henkilökohtaista ohjausta työnhaun tukena laadukkaan alueellisen koulutuksen lisäksi.

Mäkisalo-Ropponen on huolestunut, koska yksityiselle sektorille palkkatuella työllistettyjen määrä on laskenut vuoden takaiseen lähes 40 prosenttia. Myös työvoimakoulutukseen pääsee entistä vähemmän ihmisiä, muistuttaa Merja Mäkisalo-Ropponen.

– Pohjois-Karjala tarvitsee investointeja ja julkista siemenrahaa niiden toteuttamiseen. Rakennusalan ja ylipäätään miesten työttömyys on täällä korkeaa, vaikka ei työn löytäminen naisillekaan helppoa ole, pohjoiskarjalainen kansanedustaja huomauttaa.

Hän vaatii maakuntaan toimia, joilla työpaikkoa saadaan alueelle lisää. Lisäksi työttömät tarvitsevat tukea.

– Hallituksen suunnittelemat työttömyysturvan keston leikkaussuunnitelmat tuovat vain pelkoa ja epävarmuutta, Mäkisalo Ropponen korostaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat