Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

”Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on riittänyt” – Talo ja torni kertoo Helsingin maamerkin värikkäistä vaiheista

Nora Vilva

Helsingin Työväenyhdistys (HTY) juhlii 135-vuotisuuttaan uudella historiateoksella. Kirjailija, historioitsija, filosofian tohtori Sakari Siltalan Talo ja torni – Helsingin Työväenyhdistys 1884–2019 keskittyy erityisesti yhdistyksen ja talon vaiheisiin viime vuosikymmeninä.

Marja Luumi

Demokraatti

Siltala perusteli kirjan julkistustilanteessa Paasitornissa, että ensimmäisistä sadasta vuodesta oli jo tehty useita erinomaisia historiakirjoja, viimeisin 100-vuotiskirja vuonna 1984.

– Järkevintä oli panostaa lähivuosikymmeniin, harpoin aika nopeasti aiemmat vuosikymmenet, koska ei ollut mitään vanhoja myyttejäkään, joita olisi pitänyt murskata.

Hän oli havainnut, että vuoden 1984 jälkeen taloa, tornia ja yhdistystä ei ollut tutkittu perustuksiaan myöten.

Siltala huomautti, että Talo ja torni on myös ensimmäinen teos, jota ei ole kirjoittanut ”kerholainen”, HTY:n ja liikkeen sisäpiirissä oleva.

– Olin tietämätön, mitä täällä on tapahtunut ja olen esittänyt tyhmiä kysymyksiä. Siinä mielessä kirja ehkä eroaa aiemmista.

Teos jakautuu kolmeen osioon: Työväen linna (1884–1984), Liikkeen talo vai liiketalo (1984–1995) ja Paasitorni nousee (1995–2019).

Siltala arvioi vuosia 1984–1995 sekavaksi ajaksi.

– Maailma muuttui ympärillä, mutta HTY:llä ei ollut kirkasta ajatusta, mihin suuntaan pitäisi mennä. Talo teki tappiota, eivätkä ravintolatkaan enää oikein jaksaneet tuottaa.

Talon sisälläkin tuli skismaa siitä, mitä pitäisi tehdä.

– Yhdistyksessä käytiin repivää valtataistelua: jatkettaisiinko ay-liikkeen tilajakamona ja monitoimitalona puolueen kyljessä vai siirryttäisiinkö kilpailemaan kokousmarkkinoista, Siltala kirjoittaa teoksensa johdannossa.

Liiketalon suunnan kannattajat pääsivät niskan päälle. Ravintolat annettiin ammattimaisen ravintoloitsijan hoidettavaksi. Tämä vapautti Siltalan mukaan yhdistyksen energiaa ja resursseja kehittää ja pyörittää kokoustoimintaa.

– Kun tuli mahdolliseksi, talo laitettiin hienoon kuntoon, jotta saataisiin asiakkaita. Näin ei tosiaan ollut vielä 1990-luvun taitteessa, kirjailija huomautti.

”Tätä ei sössitty.”

Siltala pohti 135 vuoden työn tulosta, nykyistä hyvin toimivaa Paasitornin kokous- ja kongressikeskusta monien vaikeiden vuosien jälkeen.

– Kaiken hienon historian lopputulemana oli selviäminen. Yhdistys pystyi säilyttämään omissa käsissä rakennuksen, pistämään sen kuntoon ja nostamaan näin helsinkiläisen työväestön itsetuntoa – heidän, jotka ovat olleet tässä kaikessa mukana.

Siltala muistutti vanhasta sanonnasta: Työväenliike sössii kaiken.

– Tätä ei sössitty vaan pystyttiin kehittämään toiminta siihen loistoon, missä se tänä päivänä on.

Vaikka ensimmäiseen vuosisataan mahtui paljon sodista lähtien, Siltala yllättyi ja vaikuttui erityisesti siitä riskinotosta ja hullunrohkeudesta, mitä yhdistykseltä on löytynyt viime vuosikymmeninä.

– Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on mahtunut isoihin rakennushankkeisiin, joissa olisi voinut käydä huonostikin. Onneksi kävi hyvin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE