Väyrynen ripittää nyt HS:n toimittajaa – ”Puutteita luetun ymmärtämisessä”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) ilmaisee tyytymättömyytensä Helsingin Sanomien toimittajan Marko Junkkarin kykyihin luetun ymmärtämisessä. Junkkari kertoi sunnuntaina lukeneensa Väyrysen koko tuotannon. Junkkari pohti, selittääkö praktinen syllogismi Väyrysen toiminnan.

Kirjoittajan mukaan praktinen syllogismi on päättelymuoto, jonka tarkoitus on tutkia, miten haluttuun päämäärään päästään.

Kansalaispuolue-hankkeellaan hämmentänyt Väyrynen vastaa Junkkarille mielipidekirjoituksellaan, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa maanantaina. Väyrysen mukaan juttu sisälsi mielipiteitä ja tulkintoja, jotka hän jättää omaan arvoonsa, mutta yhden ”perustavanlaatuisen virheen” hän haluaa korjata.

Väyrysen mielestä Junkkari ei sovella ”käytännöllisen päättelyn mallia” oikein.

– Praktisessa syllogismissa on kolme osaa. Kaiken perustana ovat tavoitteet, jotka erityisesti poliittisessa toiminnassa perustuvat toimijan arvoihin. Toisen osan muodostaa arvio tilanteesta ja toimintaympäristöstä, jossa tavoitteisiin pyritään. Kolmas osa koostuu keinoista, joilla vallitsevassa tilanteessa tavoitteisiin uskotaan voitavan päästä.

– Jutussaan Junkkari kuvaa minun arvomaailmani ja tavoitteitteni muotoutumista. Hän ei kuitenkaan sijoita niitä syllogismissa tavoitteen paikalle. Siihen Junkkari asettaa keinon eli poliittisen vallan tavoittelun. Tästä syystä johtopäätös on virheellinen.

Väyrynen sanoo perustaneensa kansalaispuolueen sen vuoksi, että ei ole voinut keskustan kautta enää vaikuttaa arvojensa edistämiseen ja tavoitteittensa toteuttamiseen. Muuttuneessa tilanteessa on ollut pakko vaihtaa keinoja ja perustaa uusi puolue.

Väyrynen on sanonut aiemmin, että kansalaispuolue tähtää vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Hän ei aio erota keskustan paikallisyhdistyksen jäsenyydestä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat