Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Venäjä etsintäkuulutti kidutusvideon julkaisijan – hakee turvapaikkaa Ranskasta

LEHTIKUVA / AFP Ursula Hyzy
Sergei Saveljev lentokentällä Pariisissa.

Venäjä on etsintäkuuluttanut entisen vangin Sergei Saveljevin, joka auttoi kidutuksenvastaista Gulagu.net-sivustoa julkaisemaan videomateriaalia vankien raa’asta kidutuksesta. Valkovenäläinen Saveljev on paennut Venäjältä ja hakee turvapaikkaa Ranskasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Venäjän sisäministeriö ei tiedotteessaan kerro etsintäkuulutuksen syytä, mutta Saveljev epäilee sen johtuvan valtiosalaisuuksien paljastamisesta. Saveljevin mukaan Venäjä yrittää vaientaa hänet.

Gulagu.net-sivusto julkaisi tämän kuun alussa tuhatkunta videotiedostoa väitetyistä kidutustapauksista ympäri maata. Yhdellä Saveljevin sivustolle toimittamalla videolla Saratovissa sijaitsevassa tuberkuloosipotilaita hoitavassa vankisairaalassa kuvataan sidottua miesvankia, jolle tehdään raakaa seksuaalista väkivaltaa.

Saveljev sai videomateriaalin käsiinsä toimiessaan vankilan it-tuessa. Hän tallensi ne usb-tikulle ja salakuljetti ne vankilasta ulos.

Videoiden julkaisun jälkeen kidutuksesta käynnistettiin tutkinta ja monille vankilaviranomaisille annettiin potkut.

Vankeihin kohdistuvasta kidutuksesta ja seksuaalirikoksista on ollut tietoa aiemminkin, mutta Saveljevin vuotamat videotallenteet ovat tuoneet lisätietoa väärinkäytöksistä maan vankiloissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE