Venäjä neuvottelee Syyrian kapinallisten kanssa

Kuva: Lehtikuva
33315703

Venäjä kertoi keskiviikkona aloittaneensa tulitaukoneuvottelut Syyrian kapinallisryhmien kanssa viidellä eri Syyrian alueella.

Venäjän puolustusministeriöstä kerrotaan, että se on avannut Syyriaan niin sanotun yhteistyökeskuksen, joka selvittää erilaisia ratkaisumahdollisuuksia tulitaukoon kapinallisryhmien edustajien kanssa. Samaan aikaan maa kuitenkin jatkoi ilmaiskujaan Syyriaan.

Venäjän mukaan tulitaukoneuvotteluja käydään Haman, Homsin, Latakian, Damaskoksen ja Daraan kapinallisten kanssa. Venäjä sanoo, että joistakin paikallisista tulitauoista on jo sovittu.

Yhdysvaltojen ja Venäjän sopiman tulitauon on määrä alkaa lauantaina, mutta sen onnistumista on epäilty laajalti. Ääriryhmät Isis ja al-Qaidaan kytköksissä oleva al-Nusran rintama eivät ole mukana tulitauossa.

Poliiseja ja siviiliä ammuttiin Kööpenhaminassa, ampuja edelleen vapaana

Kuva: Lehtikuva

Tanskassa Kööpenhaminan Christianiassa on ammuttu kahta poliisia. Toinen poliiseista on saanut osuman päähän ja toinen jalkaan, kertoi Tanskan poliisi Twitterissä.

Päähän osuman saanut poliisi on haavoittunut hengenvaarallisesti. Molemmat haavoittuneet poliisit vietiin välittömästi leikkaukseen.

Lisäksi ampumisessa on haavoittunut yksi siviili. Hän sai osuman reiteensä luodista, joka ei ollut lähtöisin poliisien aseista.

Ampujaa ei ole toistaiseksi tavoitettu. Poliisi kuitenkin ilmoittaa saaneensa selvitetyksi epäillyn henkilöllisyyden. Mies on virkavallalle entuudestaan tuttu Kööpenhaminan huumepiireistä. Poliisi luonnehtii häntä vaaralliseksi.

– Tiedämme, kuka olet. Antaudu, sillä löydämme sinut ennemmin tai myöhemmin, poliisi totesi ampujalle julkisuuden kautta suunnatussa viestissä.

Ampuminen tapahtui poliisien rutiinitehtävän yhteydessä Christianiassa.

Christianiassa on ollut aamuyön ja aamun ajan meneillään suuri poliisioperaatio. Poliisi on kehottanut sivullisia pysymään pois alueelta.

Tanskan TV2:n mukaan raskaasti aseistautuneet poliisit sulkivat kaikki Christianiaan vievät tiet ja kadut.

Nimettömänä pysytellyt silminnäkijä kertoi Ekstra Bladet -lehdelle kuulleensa ainakin kahdeksan tai yhdeksän laukausta.

Toinen silminnäkijä sanoi Aftonbladet-lehdelle, että automaattiaseilla varustautuneet poliisit vaativat kaikkia alueen kaduilla tapaamiaan näyttämään kätensä. Jotkut seudun asukkaat ovat valittaneet, että he eivät ole päässeet katujen sulkemisen takia yöllä moneen tuntiin kotiinsa.

Useita Kööpenhaminan ja Ruotsin Malmön välillä liikkuvia junia on Aftonbladetin mukaan pysäytetty poliisin määräyksestä. Myös poliisi Ruotsin puolella Malmössä on nostanut valmiuttaan.

Keskustelua aiheesta

“Trump on juuri epäonnistunut ensimmäisessä ulkopolitiikan testissään”

Kuva: Lehtikuva
/ AFP / YURI CORTEZ - LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin vaalikampanja on tuominnut jyrkin sanoin republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin Meksikon-matkan tulokset.

Clintonin kampanjaryhmän puheenjohtaja John Podesta arvioi, että Trump jäi sanattomaksi tavatessaan Meksikon presidentin Enrique Pena Nieton.

– Lisäksi hänet piestiin ja hän valehteli siitä mitä (vierailulla) tapahtui, Podesta tyrmäsi.

Hän myös kysyi, minne Trumpin kehumat ylivertaiset neuvottelijan taidot olivat kadonneet.

– Trumpilla ei ole rohkeutta tuoda esiin kampanjalupauksiaan, jollei hän ole ystävällismielisen yleisön edessä.

Myös Hillary Clinton kommentoi Trumpin Meksikon-vierailun lopputulosta.

– Trump on juuri epäonnistunut ensimmäisessä ulkopolitiikan testissään. Diplomatia ei ole niin helppoa kuin miltä se näyttää, presidenttigallupeja johtava Clinton tviittasi.

Meksikon presidentti Pena Nieto on kutsunut vierailulle myös Hillary Clintonin.

Brasilian senaatti erotti presidentin äänin 61–20

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160829  ESA458; Suspended Brazilian President Dilma Rousseff answers to questions during her impeachment trial, at the National Congress in Brasilia, on August 29, 2016. Rousseff who testified for the first time at her trial, urged the Senate to vote against impeaching her, denying charges that she fiddled government accounts. / AFP / EVARISTO SA - LEHTIKUVA / AFP
Dilma Rousseffin erottamispäätös oli odotettu, sillä senaatin enemmistön tiedettiin olevan viraltapanon kannalla.

Brasiliassa senaatti on äänestänyt presidentti Dilma Rousseffin erottamisen puolesta. 61 senaatin jäsentä äänesti viraltapanon puolesta ja 20 sitä vastaan.

Erottamiseen vaadittiin senaatissa kahden kolmasosan enemmistö.

Vasemmistolaista presidenttiä syytettiin valtion talouslukujen kaunistelusta presidentinvaalien alla. Rousseff hyllytettiin jo keväällä virkarikosoikeudenkäynnin ajaksi.

Presidentiksi nousee virkaatekevänä presidenttinä toiminut Michel Temer. Keskusta-oikeistolaista puoluetta edustavan Temerin on määrä vannoa virkavalansa vielä tänään.

Äänestämään ei päästy vielä eilen, koska senaatissa väiteltiin myöhään yöhön tilanteesta. Presidentin kannattajat yrittivät kerätä tarvittavaa kannatusta sille, ettei häntä erotettaisi. Rousseffin mahdollisuudet säilyttää virkansa olivat kuitenkin käytännössä olemattomat.

Temer on jo nimittänyt maahan uuden hallituksen, jonka ohjelma on oikeistolaisempi.

Rousseff vetosi alkuviikosta pitämässään tunteikkaassa puolustuspuheenvuorossa senaattiin. Hän vakuutti syyttömyyttään ja kutsui oikeudenkäyntiä vallankaappausyritykseksi.

Väite: Kim Jong-un teloitti taas — tällä kertaa varapääministerin

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Korea on teloittanut jälleen korkea-arvoisen virkamiehen, kertovat Etelä-Korean viranomaislähteet.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un määräsi teloitettavaksi koulutussektorilla työskennelleen varapääministerin. Lisäksi kaksi muuta virkamiestä karkotettiin maaseudulle.

Kimin kerrotaan teloittaneen useita korkea-arvoisia virkamiehiä sen jälkeen, kun hän tuli maan johtoon vuonna 2011. Asiantuntijoiden mukaan Kim pyrkii teloituksilla tiukentamaan otettaan maan johdossa.

Ankara takaisku Isisille, joka uhoaa taistelevansa nyt entistä päättäväisemmin

Kuva: Lehtikuva

Syyriassa on saanut surmansa äärijärjestö Isisin päästrategina pidetty johtaja. Isis ilmoitti, että Abu Mohammed al-Adnani kuoli tarkastaessaan asemia Aleppon maakunnassa.

CNN:n mukaan al-Adnani on tähän asti korkea-arvoisin surmattu Isis-johtaja. Häntä on pidetty järjestön kakkosmiehenä, jonka oli odotettu nousevan Isisin johtajaksi, jos Abu Bakr al-Baghdadi ei pysty järjestöä enää johtamaan.

Isisin tiedottajana tunnettu al-Adnani mitä ilmeisimmin kuoli Yhdysvaltain johtaman koalition iskussa. Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin edustaja Peter Cook kertoi, että koalitio teki tiistaina Al-Babissa ilmaiskun, jonka kohteena oli al-Adnani.

Analyytikko Charles Lister arvioi, että al-Adnanin kuolema oli suuri takaisku Isisille. Järjestö ilmoitti uhmakkaasti, että se jatkaa taistelua entistäkin päättäväisemmin.

AVAINSANAT