”Venäjä odottaa herkkupalaa haarukassa” – SDP:n Jaakonsaari puhuu Brexitistä ja EU:n hajoamisesta

Maiju Torvinen
Maiju Torvinen
Maiju Torvinen

– Brittien lähtö olisi EU:lle kova isku. Britannia on erittäin merkittävä EU-maa ja Euroopan yhtenäisyys, tulevaisuus ja globaali vaikutusvalta olisivat vaakalaudalla jos Britannia eroaa EU:sta, sanoo europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).

Britannian pääministeri David Cameron on neuvotteluissa vaatinut muun muassa Britannialle oikeutta rajoittaa Britanniassa asuvien EU-kansalaisten sosiaaliturvaa.

Jaakonsaaren mukaan kansanäänestysten lopputulosta on vaikea ennakoida. Mielipidemittausten perusteella tilanne on ”fifty-fifty”, tasaväkinen.

Jaakonsaaren mukaan Britannian EU-ero, ”Brexit”, hyödyttäisi Venäjää ja olisi huono asetelma myös Suomen tulevaisuuden kannalta.

– Venäjä odottaa herkkupalaa haarukassa. EU:n hajoaminen saattaa jatkua, koska se olisi merkki myös monelle muulle maalle, Jaakonsaari sanoi europarlamentaarikkojen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

– Jos Britannia eroaa EU:sta, pidän todennäköisenä, että jotkin muut EU-maat seuraisivat perässä. Asia saattaa nousta saman tien ajankohtaiseksi esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa joissa järjestetään vaalit 2017.

Britannian pääministeri Cameron käy tällä hetkellä neuvotteluita muiden EU-maiden kanssa uudesta erityssopimuksesta Britannian neljän vaatimuksen perusteella.

Tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa 18.-19.2. Äänestyspäivämäärä ei ole vielä tiedossa.

Kansanäänestys saattaa olla jo kesäkuussa 2016, mutta kuitenkin viimeistään vuonna 2017.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat