Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Venäjälle rekisteröityjen autojen tuontikielto näkyy jo rajaliikenteessä

LEHTIKUVA / LAURI HEINO
Venäläisiä matkailijoita tulossa Suomeen Nuijamaan raja-asemalla Lappeenrannassa 15. heinäkuuta 2022.

Venäjällä rekisteröityjen autojen tuontikielto Suomeen on hiljentänyt jo rajaliikennettä, kertovat sekä Tulli että Rajavartiolaitos.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tullin mukaan viikonlopun aikana autoja tuli kaikkiaan 81, joista Tulli käännytti 37 takaisin.

Tilannetta arvioi STT:lle myös Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

– Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla rajan ylitti 3  000-4  000 henkilöä päivässä, mikä on keskimäärin noin seitsemän prosenttia vähemmän kuin tavallisesti viikonloppuna, Lukkari sanoi.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto vastaa itärajan kolmesta suurimmasta kansainvälisestä rajanylityspaikasta Imatrasta, Nuijamaasta ja Vaalimaasta.

Rajaliikenne hiljeni entisestään niin itärajalla kuin Norjankin rajalla, tiedotti myös Tulli maanantaina.

– Tieto maahantuontikielloista näyttää tavoittaneen hyvin, yksittäisiä kysymyksiä on kuitenkin tullut ja tarvittaessa tarkennamme linjausta yhdessä ulkoministeriön kanssa, valvontaosaston johtaja Sami Rakshit sanoi tiedotteessa.

ENITEN liikennettä oli Tullin mukaan Vaalimaalla ja Nuijamaalla, joissa yhteensä käännytettiin noin 30 Venäjän rekisterikilvissä olevaa autoa. Norjan rajalle Venäjälle rekisteröityjä autoja saapui vain muutama.

Lukkarin mukaan ei kuitenkaan ole selvää, onko hiljaisempi viikonloppu voinut johtua ainakin osittain myös lomakauden loppumisesta ja syksyn alkamisesta.

Lisäksi raja alkoi hiljetä jo viime viikolla, ennen kuin uutinen tuontikiellosta tuli perjantaina. Kielto tuli voimaan lauantaina.

– Kokonaisuudessaan Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella viime viikolla tehtiin maasta lähteviä ja maahan saapuneita rajanylityksiä yhteensä 26 640, kun taas edellisellä viikolla rajanylityksiä oli 28 617. Viikkotasolla siis oli noin 2 000 rajanylitystä vähemmän, Lukkari sanoi.

Syynä kieltoon oli EU-komission Venäjä-pakotteisiin liittyvä ohjeistus, jonka mukaan Venäjälle rekisteröityjä autoja ei voi tuoda EU-alueelle edes henkilökohtaiseen matkailukäyttöön.

Rajavartioston Lukkari uskoo, että Venäjällä voidaan alkaa etsiä uusia kulkutapoja tuontikiellon ohittamiseksi. Suomeen saatetaan saapua esimerkiksi muiden maiden rekisterissä olevia autoilla.

– Vielä tästä ei kuitenkaan ole ollut merkkejä ilmiötasolla. Lisäksi maahan voidaan saapua muita julkisia joukkoliikennevälineitä käyttäen tai käyttää muita kuljetuspalveluita, hän sanoi.

EU-KOMISSION ohjeistuksen mukaan Venäjälle rekisteröityjä autoja ei voi tuoda EU-alueelle edes henkilökohtaiseen matkailukäyttöön. Vastaavan päätöksen ovat Suomen lisäksi tehneet ainakin Viro, Latvia, Liettua sekä Puola.

Vielä maanantai-iltapäivällä ei ollut selvää, vastaako Venäjä kieltoon jollain tavalla, esimerkiksi käännyttämällä lisää suomalaisia “bensaturisteja” rajalla, jotka ovat käyneet tankkaamassa halvemmalla Venäjän puolella.

Venäläisissä uutisvälineissä kiellosta on uutisoitu maltillisesti. Rajavartiolaitoksen tietoon ei ainakaan ole tullut suomalaisten käännytyksiä rajalta viikonlopun ajalta, tuontikiellon astuttua voimaan, Lukkari kertoi.

Ulkoministeriö ei ollut päivittänyt matkustusohjeistusta Venäjän osalta kiellon voimaanastumisen jälkeen. Ulkoministeriö on kuitenkin kehottanut välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan viime vuonna.

Ulkoministeriö on arvioinut tuontikiellon leikkaavan merkittävästi Suomen ja Venäjän välistä rajaliikennettä. Ajoneuvoilla tapahtuvia rajanylityksiä on ulkoministeriön mukaan tyypillisesti noin 5  000 viikossa. Rajavartiolaitoksen tietojen mukaan 75 prosenttia rajanylityksistä tapahtuu kaksoiskansalaisuudella, oleskeluluvalla tai perhesiteellä ja loput viisumilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE