ehdokasmainos

Venäjän ja Suomen rajaliikenteeseen tiukennuksia – ”Haluttiin varmistaa, että aiempi häiriötilanne ei toistuisi”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Sallassa rajan yli pääsevät vain suomalaiset, venäläiset sekä valkovenäläiset.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja sisäministeriö kertoivat keskiviikkona yksityiskohtia sopimuksesta, jonka on määrä säädellä rajaliikennettä Suomen ja Venäjän välillä Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla.

Sopimuksesta kerrottiin tiistaina Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista seuranneessa tiedotustilaisuudessa. Sopimuksen idea on rajoittaa rajanylitystä väliaikaisesti kahdella Pohjois-Suomen rajanylityspaikalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Sallassa ja Raja-Joosepilla rajan yli pääsevät vain suomalaiset, venäläiset sekä valkovenäläiset. Valkovenäläisten oikeutta rajanylitykseen perustellaan Venäjän ja Valko-Venäjän tiiviillä liittolaissuhteilla.

Sopimus tulee voimaan noin viikon päästä, ja rajoituksen on määrä kestää 180 päivää, kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Järjestelyn voimaantulo edellyttää vielä valtioneuvoston esitystä ja presidentin esittelyä.

Nergin mukaan sopimusta rajanylityspaikkojen käytäntöjen mahdollisia muutoksista on mietitty venäläisten kanssa joulukuun puolivälistä alkaen, ja nyt ehdotettua vaihtoehtoa olisi ensi kerran käsitelty jo ennen kuin pääministerit tapasivat Pietarissa tammikuun lopussa.

– Itse asiassa rajan tilanne on jo normalisoitunut, mutta tällä sopimuksella haluttiin varmistaa, että aiempi häiriötilanne ei toistuisi. Muutoin olisi se riski, että kuljettaminen ja rahastaminen sieltä Lapin kautta alkaisi uudelleen, Nerg sanoo.

Nerg ei osaa arvioida, mikä oli käännekohta neuvotteluissa, mutta sanoo, että virkamiesnäkökulmasta kaikki keskustelut on käyty ”eteenpäin vievällä otteella”.

Tiedonvaihdosta sovittu

Rajanylityksiä koskevan sopimuksen lisäksi Venäjä ja Suomi sopivat tiedonvaihdosta Venäjän maahanmuuttoviraston ja Suomen sisäministeriön välillä.

Nergin mukaan kyse on esimerkiksi uusia siirtolais- ja pakolaisreittejä koskevasta tiedosta. Ideana on estää laittoman maahanmuuton leviäminen, esimerkiksi eteläisemmille rajanylityspaikoille.

Myös presidentti Sauli Niinistö kommentoi sopimusta tänään tavatessaan suomalaistoimittajia Moskovassa.

– Kuten totesin, voimme olla tyytyväisiä, että Venäjä on meidän toiveitamme ottanut huomioon, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan myös tietojen vaihdon lisääminen on entistä perustellumpaa Brysselin tiistain terrori-iskun jälkeen.

AVAINSANAT

”Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille täysin väärä tapa parantaa sote-palveluiden yhteensovittamista”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Hallitus on pelkistänyt sote-uudistuksen projektiksi, jossa pakkoyhtiöittäminen ja yksityisten markkinoiden kasvattaminen ovat keskiössä. Samalla asiakkaan tarpeet ja tavoite sujuvista palveluketjuista on unohdettu, toteaa kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen puhui asiasta maanantaina Joensuun Työväenyhdistyksen ja Savo-Karjalan SDP:n Inhimillinen SOTE -tilaisuudessa.

– Ihmiset haluavat sujuvia ja laadukkaita palveluita nopeasti. Sujuvuuden takaamisessa taas tärkeintä on eri toimijoiden ja tasojen välisten raja-aitojen poistaminen. Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille on täysin väärä tapa parantaa palveluiden yhteensovittamista ja integraatiota. Jos kilpailevia tuottajia ja tasoja syntyy tusinoittain, on kokonaisuuden hallinta vaikeaa ja vaikuttavuus kärsii, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa ongelmia seuraa myös hallituksen päätöksestä erottaa järjestäminen ja tuottaminen toisistaan.

– Asiantuntijat ovat arvioineet, että tämä saattaa johtaa siihen, ettei laki ­enää mahdollista Siun soten tai Eksoten kaltaisia integroituja järjestelmiä, Haatainen selventää.

– Pakkoyhtiöittäminen ja palveluiden pilkkominen yksityisille markkinoille on hallitukselta ennen kaikkea ideologinen päätös. Olisi paljon järkevämpää parantaa julkista palvelua ja käyttää yksityistä sekä kolmatta sektoria täydentävinä palveluina.

Helsingin kaupunginhallitus: Maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä

Kuva: Getty Images
hesa
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupunginhallitus arvostelee monin osin hallituksen esityksiä maakunta- ja sote-uudistukseksi.
Kaupunginhallitus hyväksyi periaatepäätöksen lausunnoksi hallituksen maakunta- ja sote-lainsäädännöstä. Asia tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2. marraskuuta.

Kaupungin laajassa esityksessä käydään läpi hallituksen suunnitelmia maakunta- ja sote-ratkaisuksi ja niihin liittyviä lakiehdotuksia.

Lausunnossa todetaan, että ehdotettu alueellinen jako ei kaikilta osin perustu nykyisin toimiviin yhteistyöratkaisuihin ja että maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä.

Lausunnossa arvostellaan esitystä myös kansanvaltaisuuden puutteesta.

Lausunnon yksityiskohdista käytiin yli 20 äänestystä.

Allekirjoitetaan EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus torstaina? – ”Vielä on aikaa”

Kuva: Jari Soini
satamajarisoini14944

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitävät torstain huippukokousta edelleen mahdollisena. Tusk sanoo Twitterissä, että hän ja Trudeau kannustavat osapuolia löytämään ratkaisun.

– Vielä on aikaa, Tusk tviittaa.

Torstaiksi suunnitellussa huippukokouksessa olisi tarkoitus allekirjoittaa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus.

Sopimus on ajautunut kuitenkin umpikujaan, sillä Belgian ranskankielisen Vallonian alueparlamentti ei ole antanut sille tukeaan.

Aiemmin tänään Belgian pääministeri Charles Michel sanoi, että Vallonian vastustuksen vuoksi hän ei voi allekirjoittaa sopimusta.

Vapaakauppasopimus vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän.

Jussi Niinistö kiistää Suomen asevientilinjan muuttuneen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
36360628-1

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiistää, että Suomen asevientilinja olisi nykyisen hallituksen aikana muuttunut. Niinistö sanoi Ylelle, ettei myönnetyistä vientiluvista voi vetää johtopäätöstä, että ihmisoikeuksilla ei enää olisi Suomelle väliä.

Jatkossakin jokainen lupa käsitellään tapauskohtaisesti, Niinistö sanoi.

Suomesta on tuoreen raportin mukaan viety aseita esimerkiksi Saudi-Arabiaan ja Uzbekistaniin. Niinistön mukaan Saudi-Arabiaan vietyjä Patrian kranaatinheittimiä ei ole käytetty Jemenissä siviiliuhreja vaatineissa iskuissa. Uzbekistanin tilanne taas on Niinistön mielestä varsin vakaa.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi aiemmin, että Suomen asevientipolitiikkaa on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana merkittävästi löysennetty.

Hovioikeus hylkäsi Janitskinin kantelun

Helsingin hovioikeus hylkäsi maanantaina Ilja Janitskinin kantelun, jossa hän vaati vangitsemisensa perumista. Helsingin käräjäoikeus määräsi Janitskinin vangittavaksi poissaolevana runsaat kaksi viikkoa sitten.

Ilja Janitskin pyörittää MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta käsin.

Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.