Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Venäjän kanssa toimittaessa optimismi on haitallista” – Tutkija: Venäjällä ei ole harhakuvitelmia Suomen asemasta

Venäjä-tutkija Keir Giles STT:n haastattelussa Helsingissä 24. huhtikuuta 2019.

Venäjällä ei ole harhakuvitelmia Suomen asemasta osana länttä, arvioi tunnettu brittiläinen Venäjä-tuntija Keir Giles. Hänen mukaansa suomalaisten muistutukset siitä, ettei Suomi ole puolueeton sillanrakentaja idän ja lännen välissä, ovat olleet enemmän tarpeen länsimaiden pääkaupungeissa.

Gilesin mukaan vähintäänkin Suomen EU-jäsenyyden alkamisesta asti on ollut selvää, missä ilmansuunnassa Suomen lojaliteetit ovat.

– En usko Venäjän olevan tässä ongelma. Luulen, että viestiä on jouduttu toistamaan, koska se ei ole mennyt perille kaikissa länsimaiden pääkaupungeissa, Giles sanoo STT:n haastattelussa.

Suomessa vieraileva Giles korostaa tuoreessa Moscow Rules -kirjassaan, että lännessä esiintyy yhä perusteetonta toiveikkuutta Venäjän muuttumisesta vakaaksi kumppaniksi.

Gilesin mukaan vastakkainasettelu lännen kanssa on erittäin pitkä jatkumo Venäjän historiassa eikä siinä ole ollut taukoa edes Neuvostoliiton romahtamista seuranneen poikkeuksellisen liberaalin kauden aikana.

– Aina on toivoa muutoksesta, mutta toiveikkuuden sijaan meidän pitäisi antaa tosiasioiden ratkaista. Venäjän kanssa toimittaessa optimismi on haitallista, koska se vie meitä vääriin johtopäätöksiin vielä nykyäänkin, Giles sanoo.

“Asiat voisivat olla huonomminkin”

Vladimir Putinin hallinnon arvostelijoita Giles muistuttaa siitä, että asiat voisivat olla paljon hullumminkin. Tilanteen voi muotoilla myös niin, että jos oikein hyvin käy, tilalle ei tule lännen kannalta huonompaa presidenttiä Putinin jälkeen. Giles arvioi todennäköisimmän vaihtoehdon olevan hallittu vallanvaihdos Putinin ja hänen lähipiirinsä hyvissä ajoin tekemien suunnitelmien mukaan.

– Se olisi hyvä uutinen kaikille Venäjän naapureille, Giles toteaa.

Hänen mukaansa on hyvä muistaa, että autoritaarisella ja yhä suuremmaksi uhkaksi koetulla Venäjällä eletään edelleen poikkeuksellisen liberaalia ajanjaksoa. Maan pitkässä historiassa se tarkoittaa muun muassa sitä, ettei omaa kansaa suurimittaisesti sorreta tai surmata.

– Lännessä on oletusarvo, että asiat voisivat olla Venäjän kanssa paljon paremmin – kun ne itse asiassa voisivat olla paljon huonommin, Giles pohtii.
STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE