Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Venäjän media: Mustanmeren laivaston komentaja vaihtoon – Zelenskyi, Erdogan ja Guterres tapaavat tänään ja keskustelevat Zaporizhzhjan tilanteesta

LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / OZAN KOSE
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres (kuvassa) tapaa tänään Ukrainan ja Turkin presidentit.

Venäjän Mustanmeren laivaston uudeksi komentajaksi on nimitetty vara-amiraali Viktor Sokolov, kertoo brittilehti Guardian viitaten useisiin venäläisiin uutislähteisiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valtiollisen Ria Novosti -uutistoimiston mukaan Sokolov on jo esitelty laivaston korkea-arvoisille upseereille Sevastopolissa Krimin niemimaalla. Uutistoimiston mukaan tapahtumasta ei haluttu tehdä julkista mahdollisen terroriuhan vuoksi.

Sokolov on tätä ennen toiminut merisotakoulun johtajana Pietarissa.

Mustanmeren laivaston komentajana ennen Sokolovia toimi Igor Osipov. Hänen komennossaan laivasto kärsi takaiskuja, niistä pahimpana laivaston lippulaivan, ohjusristeilijä Moskvan, uppoaminen huhtikuussa.

Kaikki venäläislähteet eivät olleet varmoja Sokolovin nimittämisestä. RBC-Median mukaan kyseessä on huhu, jota ei ole varmistettu.

UKRAINAN PRESIDENTIN Volodymyr Zelenskyin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin on määrä tavata Ukrainassa tänään.

Tapaaminen järjestetään Zelenskyin aloitteesta. Kolmikko tapaa Lvivissä Länsi-Ukrainassa, mistä Guterres matkustaa Mustanmeren rannalle Odessan satamakaupunkiin huomenna ennen kuin jatkaa matkaansa Turkkiin.

Ukrainan sodan lisäksi kolmikko keskustelee myös Euroopan suurimman ydinvoimalan Zaporizhzhjan tilanteesta ja YK:n viljahankinnoista Ukrainasta.

Venäjä valtasi Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuussa. Viime viikkoina voimalan alueelle on kohdistunut useita iskuja, joista Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan.

Guterresin matka Odessaan liittyy YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n viljahankintoihin Ukrainasta. Ensimmäinen YK:n hankkima viljalasti lähti tiistaina Pivdennyin satamasta kohti Djiboutia Itä-Afrikassa, mistä vilja lähetetään Etiopiaan.

KOILLIS-UKRAINAN Harkovan kaupunkiin keskiviikkona kohdistuneessa Venäjän ilmaiskussa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä, kertoo kaupungin pormestari Ihor Terehov. Asiasta kertoi muun muassa ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Iskussa myös haavoittui kymmeniä ihmisiä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoitti Telegram-tilillään, että harkovalaisen asuinrakennuksen täysin tuhonneelle iskulle ei ollut mitään oikeutusta ja isku kertoi vain hyökkääjien voimattomuudesta.

Harkovan aluesyyttäjän tiedottajan mukaan iskun kohteeksi joutuneessa rakennuksessa oli iskun aikaan 20-40 ihmistä.

Terehovin mukaan Venäjä teki useita ilmaiskuja Harkovaan myös torstain vastaisena yönä.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova sijaitsee vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Venäjä aloitti kaupungin piirityksen helmikuussa alkaneen hyökkäyksensä ensimmäisinä päivinä mutta ei onnistunut valtaamaan kaupunkia. Venäjän sotatoimien painopiste on keskittynyt viime aikoina Ukrainan etelä- ja itäosiin.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Harkovan alueella on kuollut satoja ihmisiä Venäjän hyökkäyksen aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE