Ulkomaat

Venäläisdiplomaatit suunnittelivat Wikileaksin Assangen pakoa Lontoosta – ”Herättää kysymyksiä Assangen Venäjä-yhteyksistä.”

LEHTIKUVA & iStockPhoto
Venäjä oli valmis tukemaan suunnitelmaa Julian Assangen salakuljettamiseksi pois Lontoosta.
LEHTIKUVA & iStockPhoto
Venäjä oli valmis tukemaan suunnitelmaa Julian Assangen salakuljettamiseksi pois Lontoosta.
LEHTIKUVA & iStockPhoto
Venäjä oli valmis tukemaan suunnitelmaa Julian Assangen salakuljettamiseksi pois Lontoosta.

Venäläiset diplomaatit kävivät viime vuonna Wikileaksin perustajan Julian Assangen lähipiirin kanssa salaisia keskusteluita, joissa pohdittiin, voitaisiinko Assangea auttaa pakenemaan Lontoosta.

Asiasta kertoo Guardian lähdetietoihinsa vedoten.

Venäjä oli halukas tukemaan suunnitelmaa.

Alustavan suunnitelman mukaan Assange oli tarkoitus salakuljettaa Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä diplomaattiauton kyydissä ja kuljettaa pois maasta.
Lopullinen päämäärä oli useiden lähteiden mukaan Venäjä, jossa Assangea ei uhkaisi karkotus Yhdysvaltoihin.

Suunnitelma kuitenkin hylättiin, sillä se katsottiin liian vaaralliseksi.

Assange on pakoillut lähetystössä vuodesta 2012, koska pelkää tulevansa luovutetuksi Yhdysvaltoihin.

Alustavan suunnitelman mukaan Assangen siirto oli tarkoitus tehdä joulupäivänä vuonna 2017.

Harkinnassa oli myös se, että Assange olisi kuljetettu veneellä Ecuadoriin.

Lähteiden mukaan suunnitelmissa oli, että Assangelle olisi annettu diplomaattisia dokumentteja, jotta Ecuador olisi voinut väittää Assangen nauttivan diplomaattista suojaa.

Neljä toisistaan erillistä lähdettä kertoo, että Venäjä oli halukas tukemaan suunnitelmaa ja myös sitä, että Assange matkustaisi Venäjälle ja jäisi sinne asumaan. Harkinnassa oli myös se, että Assange olisi kuljetettu veneellä Ecuadoriin.

Kahden Guardianin lähteen mukaan yhteyshenkilönä Venäjälle toimi Assangen lähipiiriin kuuluva Fidel Narvaez, joka toimi Ecuadorin Lontoon-konsulina. Guardianin haastattelussa Narvaez kiistää, että hän olisi keskustellut Venäjän kanssa Assangen poisviemisestä.

Venäjän mukanaolo mahdollisissa suunnitelmassa herättää kysymyksiä Assangen Venäjä-yhteyksistä. Assange on yksi keskeisimmistä hahmoista Yhdysvaltojen erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamassa Venäjä-tutkinnassa, jossa selvitetään Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Muellerin nostamien syytteiden mukaan Venäjän sotilastiedustelun virkamiehet hakkeroivat demokraattien servereitä kampanjan aikana. Syytteiden mukaan hakkerit lähettivät silloisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vastaehdokkaasta Hillary Clintonista kiusallisia tietoja Wikileaksille. Tutkinta tietojen luovuttamisesta on vielä kesken.

Assange on kiistänyt saaneensa varastettuja sähköposteja Venäjältä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 4 Demokraatti
SUOMI KUNTOON? - Sota ay-liikettä vastaan
ALF REHN - Suomalaiset ovat nössöhyviksiä
ITÄMERI - Ongelma pinnan alla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Annakati Mattila

Muuttovirta Suomen ja Viron välillä kääntyi täydellisesti – Miksi niin moni virolainen maahanmuuttaja kokee itsensä muukalaiseksi?
19.2.2019

Luetuimmat


Uusimmat